Cserbenhagyta Matolcsy a kormányban bízó, kispénzű szülőket

Pénzcentrum
2012. február 4. 08:00

Pont azokat hagyja cserben a kormány, akik esetleg tényleg a gyermeknevelést támogató családpolitikában bízva váltak szülővé. Kimaradnak a gyeden lévőknek járó kompenzációból azok az alacsony keresetűek, akiknek tavaly július 15-e után született gyermekük, és azok is kevesebb juttatást kapnak, akik az idén szülnek. Jól járnak viszont azok, akiknek bruttó 167 ezer forintnál magasabb volt a szülés előtti fizetésük.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nemrégiben az Országgyűlés költségvetési és számvevőszéki bizottsága előtt azt mondta, hogy véleménye szerint az egykulcsos adórendszer mozgatta meg a magyar nők és férfiak fantáziáját, aminek köszönhetően a tavalyi év utolsó hónapjaiban összességében valamelyest emelkedett a születések száma. A kormány 2010 nyarán már pedzegette, hogy a családokat támogató adózási politikát kíván folytatni, majd októberben hozta nyilvánosságra az egykulcsos adórendszerre, illetve a jelentős családi adókedvezményre vonatkozó elképzeléseit.

Tételezzük fel, hogy ezeknek a híreknek a hallatára voltak szülők, akik azonnal belevágtak a családalapításba, -bővítésbe. Nekik legkorábban tavaly nyár közepén, végén született gyermekük. Pont ők azok, akik több ezer forinttal kevesebb gyedet kaphatnak majd azokhoz az anyákhoz képest, akik július 15-e előtt szültek, és már december utolsó napjaiban gyeden voltak.

A szülést követő 168 napra terhességi gyermekágyi segély (tgyás) jár. Ezt az ellátást ugyan a szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyikétől lehet kérelmezni, de indítható a szülés napjától is. Jellemzően a kismamák inkább a szülés napjától kezdődően választják a tgyást, azt megelőzően pedig - ha szükséges - inkább táppénzre mennek. Az, aki 2011. július 15-én szült, idén január 1-jéig kap tgyást, 2-ától pedig gyermekgondozási díjat (gyed).

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, az adójóváírás eltörlése miatt az alacsonyabb keresetűek több ezer forinttal kevesebb gyedet kapnak az idén. A kormány rendeletet alkotott arról, hogy adómentes jövedelempótlékkal egészíti ki a tgyásban, illetve a gyedben részesülők juttatását. A jogszabály szerint azonban csak azoknál kompenzálják az adójóváírás eltörlése miatt kieső jövedelmet, akik 2011. december 31-én és 2012. január 1-jén ugyanazt a juttatást, tehát vagy tgyást, vagy gyedet kaptak.

Vagyis az említett példában szereplő, 2011. július 15-én szült kismama egyáltalán nem kap kiegészítést a gyedre. Az a szülő viszont, akinek például július 10-én született gyermeke, december 31-én már gyedet kapott, tehát jogosult a kompenzációra. Ha például mindkét kismamának egyaránt bruttó 150 ezer forint volt a jövedelme, akkor közülük az, aki 5 nappal később szült, havonta megközelítően 8 ezer forinttal kevesebb gyedet kap, mint az, aki 5 nappal hamarabb - számol Angyal József okleveles adószakértő.

Akik tavaly ősszel szültek, azok csak arra az időszakra igényelhetnek kompenzációt, amíg a tgyást kapják. A legrosszabbul azok az alacsony keresetű kismamák járnak, akik az idén szülnek. Bruttó 150 ezer forintos bérjövedelem után tavaly még nettó 97 ezer forint tgyást kaptak volna, az idén viszont már csak 84 ezer forinttal számolhatnak. Ugyanekkora jövedelem után tavaly decemberben még 86 675 forint gyed járt, idén januárban viszont már csak 79 198 forint - magyarázza az adószakértő.

Vagyis az, aki 2012. január 1-jén szült, előtte bruttó 150 ezer forint volt a jövedelme, egy év alatt megközelítően 180 ezer forinttal kevesebb gyermeknevelési támogatást kap, mint az, aki ugyanennyit keresett korábban, és tavaly júniusban szült - derül ki az adószakértő által készített kalkulátor által végzett számításokból.

Akiknek kedvez a kormány

Jól járnak viszont azok, akiknek a tavalyi évi átlagos havi bruttó jövedelmük 167 ezer forintnál magasabb volt. Ennek oka - ahogy azt korábban megírtuk - , hogy jelentősen emelkedett a minimálbér. A gyed maximuma ugyanis a minimálbérhez igazodik, legfeljebb a mindenkori legkisebb bér kétszeresének a 70 százaléka lehet. Mivel a minimálbér a tavalyi bruttó 78 ezer forintról idén január 1-től 93 ezer forintra emelkedett, jelentősen nőtt az igényelhető gyed felső határa is. A múlt évben legfeljebb bruttó 109 200 forint gyedet kaphattak a kisgyermekesek, az idén viszont - a minimálbér emelése miatt - 130 200 forintra nőtt a maximum összeg.

Az adójóváírás eltörlése miatt a bruttó 21 ezer forintos növekményből mindössze 8 ezer forint marad. A múlt évben kerekítve 88 190 forint maradt a bruttó 109 200 forintos maximum gyedből, idén pedig legfeljebb 96 350 forintot kaphatnak meg az igénylő szülők a 130 200 forintból.

A maximális összegű gyedhez tavaly még elég volt bruttó 160 ezer forintos jövedelem is, az idén viszont már csak azok kaphatják meg a legmagasabb összegű ellátást, akiknek legalább bruttó 196 ezer forint volt a fizetésük.

Ha valaki tavaly bruttó 78 ezer forintos minimálbért keresett, akkor az idén 8900 forinttal kevesebb gyedet kap. Azok viszont, akiknek a minimálbér háromszorosa volt a jövedelmük, 8000 forinttal többet kapnak kézhez - teszi hozzá Angyal József.

Mindezek tükrében felmerül a kérdés, hogyan beszélhetünk igazságos adórendszerről és gyermekbarát családpolitikáról?

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16