2017. december 16. szombat Etelka, Aletta

Pénzügyi ismeretek alapfokon: így ment meg az állam az anyagi csődtől

Idén novemberben fogadta el a kormány az úgynevezett pénzügyi tudatosság stratégiát, amelynek célja, hogy a magyar lakosság pénzügyi ismereteit fejlessze. Bár a stratégia kidolgozásában részt vevő szervezetek az egész magyar lakosságot szeretnék elérni, a fő hangsúly mégis az alapvető gazdasági és pénzügyi ismeretek iskolai oktatására helyeződik.

Nem újdonság, hogy jelenleg a magyar lakosság pénzügyi ismeretei, pénzügyi tudatossága hagynak kívánni valót maguk után. Az OECD által 2010-ben és 2015-ben végzett felmérésekből is kiderült, hogy bár a magyarok elméleti tudása viszonylag jónak mondható, ám a pénzügyi ismeretek gyakorlatba való átültetése a legtöbbünknek nem sikerül. Hogy mást ne mondjunk, a magyarok többsége nem képes elvégezni egy kamatos kamat kiszámítására vonatkozó pénzügyi feladatot.

Szintén problémát jelent, hogy a magyar családok többsége nem készít családi költségvetést, pénzügyeinket nem kezeljük tudatosan. Bár egyre több szó esik az öngondoskodásról, az erre való hajlandóság még mindig nem túl magas, még mindig él az a beidegződés, hogy sokan az államtól várják a segítő kezet.

Egy újabb, 2017 tavaszi felmérésből pedig kiderült, hogy bár az objektív számokat vizsgálva a különböző megközelítési módok függvényében a hitellel rendelkező magyar háztartások csupán 3-8 százaléka túlzottan eladósodott, ugyanakkor 63 százalékuk csupán 2-3 hónapig lenne képes törleszteni hiteleit a munkahely elvesztése esetén. Szintén nem túl fényes adat, miszerint jelenleg a magyar fiatalok 82 százaléka semmilyen pénzügyi oktatásban nem részesült, harmaduk pedig a szüleiktől kér pénzügyi tanácsokat.

Ezeknek a nem túl kedvező állapotoknak a javítására irányul az idén novemberben elfogadott pénzügyi tudatosság stratégia. A 7 évre tervezett stratégia célja, hogy elsősorban az oktatáson keresztül fejlessze a magyarok, és elsősorban az iskolás korúak pénzügyi tudatosságát. Az elképzelések szerint a még kidolgozás alatt álló új nemzeti alaptanterv alapján jövő szeptembertől már az iskolai oktatás részei lesznek a pénzügyi ismeretek.

A diákokon túl a pedagógusok képzésére is gondoltak: a tanárok 30 órás, ingyenes, akkreditált pénzügyi-gazdasági továbbképzési programon vehetnek részt.

A stratégia fő céljai között a pénzügyi edukáció, a tudatos pénzügyi magatartás, a tudatos fogyasztási magatartás, a pénzügyi felzárkózás - amely a különböző pénzügyi termékek könnyű elérhetőségét takarja -, a körültekintő hitelfelvétel, az öngondoskodás, valamint a készpénzkímélő fizetési eszközök elterjesztése állnak.

A lakosság elérése érdekében a kötelező iskolai oktatáson túl kommunikációs kampányokat, konferenciákat fognak szervezni, de például zajlik a Pénzügyi Tanácsadói Irodahálózat fejlesztése is, ahol a fogyasztók ingyenesen kérhetnek pénzügyi tanácsokat.

A pénzügyi tudatosság fejlesztése az egész társadalom számára fontos célkitűzés, hiszen a pénzügyileg stabil háztartások megalapozzák a társadalmi stabilitást is, amely végső soron az egész ország érdeke. Így nem meglepő, hogy ilyen, és ehhez hasonló stratégiák egyre több országban kerülnek kidolgozásra.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Nem kell úgy megijedni, ha hazai repülőre ülsz

A lenti csárton az látszik, hogy Magyarország nagyjából az EU-s átlagot hozza, ha azt vizsgáljuk, hogy az összes, az országban üzemeltetett repülő közül, mekkora a 20 évnél idősebb gépek aránya?...
 

Karácsonyi lapra egy forintot se költs: ezek a tuti módszerek

Horrorárakon lehet kapni a kreatívabb, szebb karácsonyi lapokat a papír-írószer boltokban, úgyhogy itt az ideje otthon készíteni őket, fillérekből. Ehhez mutatok egy videót.  
NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk