2020. december 1. kedd Elza
HR Centrum

Nem lehetetlen az álomfizetés: így harcolhatod ki a főnöködnél


Az ünnepek mellett a bértárgyalások időszaka is elérkezett: ilyenkor érdemes leülni a vezetőséggel megbeszélni a továbbiakat, és esetleg némi emelést is kérni. Egyeseknek ez könnyen megy, de másoknak rengeteg stresszel, kellemetlenséggel jár leülni, és több pénzt kérni a főnöktől. Az alábbi cikkben szakértők tanácsait szedtük össze, hogy minél sikeresebben letudd a bértárgyalást - illetve arra is van ötlet, mit kell tenned, ha esetleg elutasítanak.

Közeleg az év vége, ami a céges karácsonyi bulik és köszöntések mellett a bértárgyalások időszaka is - ilyenkor szokás leülni a főnökséggel, és megbeszélni a merre továbbot. Ez egyeseknek egyszerűen megy, ám vannak olyanok, akiknek hatalmas stresszt és kellemetlenséget jelent fizetésemelést kérni a felettesétől. Pedig ha úgy érzed, nem fizetnek meg eléggé, akkor bizonyos részben rajtad is múlik, hogy mit tudsz kiharcolni magadnak, elő tudsz-e rukkolni olyan meggyőző érvvel, amelynek hatására elérheted, amit akarsz - ez után hosszasan kell kutakodni, tapogatózni, de végső soron célravezető lehet.

Fontos az időzítés

Mielőtt kezdeményeznél egy bértárgyalást a munkahelyeden, állj meg egy pillanatra, és gondold át, hogy megfelelő-e az időzítés: ha mondjuk a cég éppen nincs a legjobb anyagi helyzetben, vagy esetleg átszervezés van folyamatban, akkor bizony nem sok esélyed van a béremelésre - jelentették ki a CNN-nek nyilatkozó szakemberek, akik szerint érdemes ilyenkor inkább kivárni.

Olivia Jaras, a Salarycoaching.com alapítója arról beszélt, hogy érdemes kivárni, ameddig egy kicsit rendeződnek a dolgok: az új fejlemények pedig meghatározhatják a te bértárgyalásod menetét is, akár a kedvezőbb irányba.

Készülj fel

Rengeteg tényezőn múlik, hogy kapsz-e emelést, némi utánajárással sokat tudsz javítani az esélyeiden: például nézz utána, hogy mások hasonló munkakörben mennyi fizetést kapnak - és ez hogyan aránylik a te béredhez. Ha pedig több régóta vagy a szakmában, az is sokat nyom a latba, úgyhogy a szakértők azt tanácsolják, hogy az elbeszélgetés előtt érdemes egy kicsit összegezned magadban a karrieredet, és felvázolod a beszélgetésen az utat, amit eddig bejártál. Főképen, ha a rád rótt felelősség is megnőtt, amióta a vállalatnál vagy, de a béred nem ezzel arányosan változott.

Ha mindezzel megvagy, akkor sem ért véget a felkészülés a nagy beszélgetésre! Az érem másik oldalát is meg kell vizsgálni: milyen okból mondhatnak nemet a kérésre: a HR-szakemberek szerint érdemes legalább öt okot összeszedni, amikre hivatkozva visszautasíthatnak, és készülni az ezekre adott válaszokra.

Fontos, hogy a bértárgyaláson mindig ésszerűen érvelj, és kerüld a személyeskedést: nem jó ötlet például azzal kezdeni, hogy azért járna neked a magasabb fizetés, mert megtudtat, hogy valamelyik másik kollégád többet keres nálad. A hozzáértők szerint a gyerekeket sem jó ötlet belekeverni az ilyen beszélgetésekbe - és úgy általában semmit, aminek nincs köze a saját munkahelyi teljesítményedhez.

Ne csüggedj, ha nemleges a válasz

Megvan az esély rá, hogy a legnagyobb igyekezeted ellenére sem kapod meg a várt béremelést, ám ekkor sem kell letörni! Hiszen akár még előnyt is tudsz kovácsolni a helyzetből a jövőben, legalábbis a szakemberek szerint az elutasítással egy újabb "ütőkártyára" teszel szert, hiszen legközelebb elmondhatod még azt is, hogy a legutóbbi bértárgyaláson nem kapták emelést.

Úgyhogy semmi esetre sem szabad rossz szájízzel elhagyni a tárgyalót, még akkor sem, ha nem értél célt! Ha látja a vezetőség, hogy ugyanolyan lelkesen dolgozol tovább, mint addig. Sőt, egy bértárgyalás lehetőséget ad arra, hogy visszajelzést kapj a munkáltatótól, és elgondolkodhass a jövődön, illetve azon, hogy mely területeken kellhet még fejlődnöd.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
perfekt
2020. 11. 30. 08:13
Összefoglalás az adótörvények változásairól

A Magyar Közlöny 2020. évi 261. számában – 2020. november 26-án – megjelent a „2020. évi...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

legacykft
2020. 11. 27. 08:52
Teremts kapcsolatot kíváncsisággal!

Az emberek közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb és legközvetlenebb módja a beszélgetés....

hrbonbon
2020. 11. 09. 18:58
365 üzleti történet közül az egyik a miénk

A napokban jelent meg a 365 üzleti történet című kiadvány, melyben Simonyi Judit ügyvezetőnk...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk