12 °C Budapest

Már az egyetem alatt is szerezhetsz munkát: így csináld

2016. február 15. 13:00

Tovább bővülnek a Duális Képzési Tanács (DKT) januári döntését követően a 2016/2017-es tanévben indítható felsőfokú duális képzési lehetőségek.

Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint 24 felsőoktatási intézmény hirdet duális képzést és a jelentkezők immár 46 különféle duális szak közül választhatnak, amelyek között 6 mesterképzés is található.

A duális képzési forma lényege, hogy a főiskolai-egyetemi elméleti oktatás mellett a hallgatók gazdálkodó szervezeteknél, a gyakorlatban sajátítják el az ismereteket. A hallgatónak a velük szerződésben álló cég, vállalat hallgatói díjazást fizet a megállapodás teljes időszakára.

Szeptembertől az összes olyan képzési területen indul duális képzés, amelyre a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény lehetőséget ad. Az eddigi műszaki, informatikai, agrár- és gazdaságtudományi területek mellett természettudományi és szociális munka alapképzésen is lehet az őszi félévtől ebben a képzési formában tanulni.

A 2016-os felsőoktatási felvételi tájékoztatóban a szakok melletti lábjegyzetben tüntették fel, ha az adott képzés duális formában is indul szeptembertől. A felsőoktatási intézmények több mint 500 további vállalattal és egyéb szervezettel kötöttek eddig együttműködési megállapodást, amelyek összesen mintegy 2600 képzési helyet hirdettek meg a jelentkezőknek. Ha egy felsőoktatásba most jelentkező duális képzésben venne részt, akkor közvetlenül a központi felvételi jelentkezést (február 15.) követően jelentkeznie kell az általa választott intézmény duális képzési partnerszervezeténél is.

Kiemelték: a kormány célja, hogy az elkövetkező tanévben a duális képzési lehetőségek tovább bővüljenek, a duális képzési formában részt vevők száma emelkedjen, és így növekedjen a tartalmasabb, értékesebb szakmai gyakorlatot biztosító képzések aránya a felsőoktatásban. A felsőoktatási intézmények március közepéig még köthetnek duális képzési együttműködési megállapodást további vállalati partnerekkel, azokról a DKT áprilisban tárgyal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2016 szeptemberétől hallgatót fogadó gazdálkodó szervezetek egyre bővülő listáját a felsőfokú duális képzések hivatalos oldalán lehet elérni.

2015 szeptemberében 19 felsőoktatási intézmény és mintegy 200 partnerszervezet együttműködésével, 440 duális hallgatóval indult útjára a duális felsőoktatási képzés Magyarországon.

Duális képzések között választhatnak a hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Metropolitan Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen, a Nyíregyházi Főiskolán, a Debreceni Egyetemen, a Nyugat-magyarországi Egyetemen, a Dunaújvárosi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, az Eszterházy Károly Főiskolán, a Pannon Egyetemen, az Eötvös József Főiskolán. Lesz ilyen képzés a Pécsi Tudományegyetemen, a Gábor Dénes Főiskolán, a Széchenyi István Egyetemen, a Kaposvári Egyetemen, a Szolnoki Főiskolán, a Kecskeméti Főiskolán, a Szent István Egyetemen, a Kodolányi János Főiskolán, a Szegedi Tudományegyetemen, a Károly Róbert Főiskolán, a Tomori Pál Főiskolán, a Miskolci Egyetemen és a Zsigmond Király Főiskolán.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem