2018. december 14. péntek Szilárda
HR Centrum

Kifakadt a magyar szaki: 3000 euró helyett már csak 2 ezret keresek Németországban


A magasabb nyugati bérek miatt sokan mennek külföldre. Németország vonzó célpont a magyarok számára, a bérek ugyanis jelentősen magasabbak. A magyar melósok élete azonban ott sem feltétlenül fenékig tejfel - az egyik külföldön dolgozó magyar munkás videójában azt mutatja be, milyen nehéz körülmények közt találhatja magát az, aki Németországba megy dolgozni.

Elképesztően nagy a hiány szakmunkásokból, nem csak itthon, de külföldön is, emiatt pedig tárt karokkal várják a magyar melósokat a nyugati országokban. Korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, hogy mennyit lehet keresni Németországban villanyszerelőként. A cikkre rengeteg reakció érkezett, ezek között viszont találtunk egy nagyon hangsúlyos véleményt.

A cikkünkre kommentben érkezett egy videóüzenet, amelyben egy Németországban dolgozó festő ismerteti, hogy egyre romló körülmények között dolgozik. Mint azt a videóban elmondja, a jelenlegi munkakörülményei nem annyira jók, a mostani munkáltatója kevesebbett fizet, mint az előző. A videó ismertetőjeként ezt írja:

Orbitalis nagy szarban vagyunk, es leszunk ha ebbe az iranyba haladunk tovabb. Ezt a videot azoknak ajanlom akik meg akarjak erteni mit jelent kulhonban rabszolganak lenni, es kuzdeni. Lassan a semmiert. Osztani er!

A külföldön dolgozó festő véleménye természetesen nagyon hangsúlyos, és remek példa arra, hogy a külföldön dolgozó magyarok élete sem feltétlenül egyszerű. Ettől függetlenül viszont fontos kiemelni, hogy ez egy eset a sok közül, minden bizonnyal sokan nem találkoznak hasonló állapotokkal.

A szobafestő a videóban elmondja, hogy jelenleg egyedül dolgozik egy nagy lakáson, és bár már "leszakad a karja a munkától", az eredményeivel nincs megelégedve a munkaadója. Elmondta, hogy tavaly ezért a munkáért bruttó 13 euro 70 centet kapott óránként (ez majdnem 4500 forint), most pedig közölték vele, hogy 12 euro 10 cent (3900 forint) lesz az órabér. Ha nem tetszik, akkor nem tartanák rá igényt.

A festő ennek okát a kelet-európaik bevándorlásában látja. Kiemelte például a magyar, szlovák, lengyel, román vendégmunkásokat. A videóban elmondja, a bevándorló munkavállalók közti verseny elképesztően lenyomja a béreket, ráadásul konfliktusos helyzetet teremt a melósok között is. Az árak viszont magasak:

1000 euróba kerül egy lakásbérlés, miközben a tavalyi 3000 ezer eurós nettó fizetés helyett idén már a 2000-nek is örül.

Ez ugyan sok pénznek tűnik, de ahogy mondja, a német árak mellett már erősen meg kell gondolnia, milyen terméket vesz le a polcról.

A helyzet még teljesen más volt tavaly, akkor a festő - saját elmondása szerint - negyedennyit dolgozott, ráadásul a munkaeszközök is korszerűbbek voltak. Ilyen feltételek mellett a túlórát is vállalta, amiért 25 eurót fizettek neki. Az előző cége biztosított számára autót és egy segédmunkást is, miközben a munkáját nem érte kritika. Ehhez képest idén kevesebbet keres, saját költségén utazik.

A videó végén közli a festő, hogy a feltételek az 50 ezer ideérkező kelet-közép-európai miatt romlottak, akik egyszerűen elfogadják az alacsonyabb béreket és a rosszabb feltételeket. Ezzel együtt pedig a munkavállalók érdekérvényesítési képessége is erősen csökkent. Ahogy a festő mondja:

A jobb élet reménye már itt sincs meg.

Az festő emiatt azt tervezi, hogy továbbáll, de azt nem tudja megmondani, hogy hova, mert szerinte az Európai Unióban mindenütt problémát jelentenek a keleti blokk munkavállalói általi nyomott bérek és rosszabb feltételek.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 16 358 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 12,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 16 654 forintos törlesztőt (THM 12,90%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Provident, a Cetelem, valamint a Erste konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 7 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2018. 12. 14. 09:00
Azt sem tudom, hova kapjak – azaz: amikor a tűzoltás funkcionális, és amikor diszfunkcionális

Ismerős érzés? Annyi minden van, hogy azt sem tudjuk, melyik munkával haladjunk. Igen, ez a tűzoltás....

laskainelli
2018. 12. 14. 07:36
5 karácsonyi veszélyforrás a házasságban. Kerüld őket!

A karácsony, mint a szeretet ünnepe, sok kapcsolatban éles tükörként van jelen. Az emberek amúgy...

perfekt
2018. 12. 12. 09:27
Juttatások 2019-ben

Újragondolt cafeteria 2018. nyarán elfogadott saláta törvény számos eddig kedvező adózású...

jobangel
2018. 12. 12. 06:00
Bukott vezető lejjebbadná – ne állást keress, hanem feladatot!

Természetesen a valósággal való bármilyen egyezés a véletlen műve, mint mindig ilyenkor :) Az...

hrdoktor
2018. 12. 10. 12:53
Miért késünk el a munkahelyünkről?

Nyolckor kezdődik a munkaidő, de csak nyolc óra tízre sikerül odaérni? Egyre gyakrabban fordul...

coachco
2018. 12. 06. 13:11
2084? Orwell után szabadon

Mielőtt elkezdenék ráhangolódni az adventre, a karácsonyi hangulatra, valahogy muszáj néhány...

happyhunter
2018. 11. 27. 19:14
A szakmai indíttatás és az egyéni lelkesedés találkozása

Szakmai indíttatásom és egyéni lelkesedésem találkozott, amikor SSC divízióvezetőként a Hungarian...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk