Fontos levelet hoz a postás: nem fogsz örülni, ha Te is megkapod

2016. július 6. 06:00

Mekkora összegtől tartják nyilván a tartozásokat? Hogyan tudhatja meg az adózó, hogy van elmaradása? És mekkora késedelmi pótlékra számíthat ilyen esetben?

Ezer forint alatti adótartozás nem létezik a 2003-as adótörvény szerint, ezért nem is kell ez alatt fizetni, és nyilvántartást se vezetnek róla. Az ezer forint fölötti elmaradás viszont már adótartozás. Ügyfélkapun keresztül egyébként bármikor meg tudod nézni az adószámla egyenlegedet, ha nincs ügyfélkapud, akkor pedig a NAV ügyfélszolgálatain bármikor kérhetsz tájékoztatást az egyenlegedről, esetleges tartozásodról.

Az egyenlegedről viszont nem csak akkor tájékozódhatsz, ha magad mész utána a dolognak, mivel

a NAV minden évben október 31-ig értesítőt küld minden adózónak, aki nem vette igénybe az elektronikus kapcsolattartást.

Mindezek ellenére, ha mégis becsúszik egy kisebb tartozás, ugyanúgy késedelmi pótlékot számolnak fel, függetlenül attól, hogy mennyivel tartozol. A késedelmi pótlék a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszerese. 

Apróval nem bajlódik

Ha számolunk egy kicsit, akkor egy kétezer forintos adótartozásnál (jelenleg 0,9 százalékos az alapkamat) kemény 36 forintos pótlékot számolnának fel, ekkora tétellel viszont nem bajlódik az adóhatóság. A törvény szerint (2016. január 1-től) a kétezer forintot el nem érő késedelmi pótlékot mellőzi a NAV. Ekkora késedelmi pótlékhoz pedig legalább 111 115 forintos adótartozás szükséges.

A végrehajtásnál az adóhatóság különbséget tesz 10 ezer forintot meghaladó és meg nem haladó tartozás között. Utóbbi esetben,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a kisösszegű tartozásnál kizárólag hatósági átutalási megbízás, vagy jövedelem-letiltás lehet a végrehajtás formája. Ha viszont ezek nem járnak sikerrel, mert például az adósnak nincs letiltható jövedelme, vagy nincs fizetési számlája, akkor a 10 ezer forintos, vagy annál kisebb összegű tartozást az adószámláról véglegesen törli a NAV.

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt az új adótörvény egyik legfontosabb változásáról, hogy jövő évtől lemond az adóhivatal az alacsony összegű, behajthatatlan tartozásokról. Véglegesen törölni fogják a 10 ezer forint, vagy annál kisebb összegű tartozást behajthatatlanság címen, ha eredménytelen volt az adós bankszámlájára kivetett inkasszó.

A 100 ezer forintos meg nem haladó, vagyon hiányában behajthatatlan tartozást pedig addig tartja nyilván a NAV, amíg végrehajthatóvá válik, vagy az ahhoz való jog elévül (4 év).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem