2019. április 22. hétfő Csilla, Noémi
HR Centrum

Erről nem szívesen beszélnek: ők a hazai munkaerőhiány igazi nyertesei


Ma már szinte nincs is olyan magyarországi cég, vállalkozás, amelyik ne érezné saját bőrén: súlyos munkaerőhián van az országban. Nincs más lehetőségük, mint hogy nyitniuk kell olyan társadalmi csoportok irányába, akik előtt eddig zárva voltak a gyárak, üzemek, vállalatok kapui. Utánajártunk, vajon nagyobb sikerrel pályázhat-e ma egy állásra olyasvalaki, akit 5-10 évvel ezelőtt nem láttak szívesen?

Soha nem látott magasságba emelkedett a munkaerőhiány a harmadik negyedévben a KSH adatai alapján. 280-290 ezer képzett dolgozóra lehet szükség a Portfolio kalkulációja szerint, mindemellett nem szabad elfelejteni, hogy a magyar munkaerőpiacon elméletileg továbbra is 400 ezer fő körüli tartalék van jelen.

Éppen ezért egyre nagyobb szükség van a nyugdíjasokra, a minél hamarabb munkába álló kismamákra, a tanulmányaik mellett munkát vállaló diákokra, megváltozott munkaképességűekre, a közmunkásokra és romákra is.

Ez utóbbiak "gazdasági és munkaerő-piaci integrációja a jelenlegi és a jövőbeli foglalkoztatás egyik kulcskérdése" - derül ki a Közfoglalkoztatási Portálon megjelent A romák foglalkoztatása című műhelybeszélgetésről készült összefoglalóból. 

A KSH adatai is alátámasztják mindezt

"Az Európai Bizottságnak a magyar foglalkoztatáspolitikát is áttekintő, 2017-ről készült országjelentése amellett, hogy elismerőn szólt a munkaerőpiaci indikátorok javulásáról, több kritikai észrevételt is megfogalmazott. Így egyebek mellett azt, hogy az alacsony képzettségűek, a nők, a fogyatékkal élők, illetve a roma etnikumhoz tartozók aránytalanul kis arányban vannak jelen a magyar munkaerőpiacon" - derül ki a KSH Munkaerőpiaci helyzetkép 2014-2018 című kiadványából. 

Mivel az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatási kilátása az átlagosnál rosszabb, ebből már eleve következik, hogy a roma népesség az átlagosnál kisebb arányban és kevésbé előnyös pozíciókban van jelen a munkaerőpiacon. 

Ehhez persze hozzájárul az is, hogy a romák jelentős része az ország kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzetű térségeiben és/vagy rossz közlekedési kapcsolat jellemezte községekben él, ahol nemcsak a helybeni munkalehetőség kevés, de ingázási távolságban sincs érdemi munkahelykínálat. Az sem segíti a munkahelyi elköteleződést és a foglalkoztatás biztonságát, hogy 2017-ben minden második roma foglalkoztatott határozott idejű szerződéssel dolgozott, miközben a nem romák esetében ez az alkalmazási forma a 10 százalékot sem érte el. 

Bár a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok munkaerőpiaci helyzete, köztük a romáké az átlagnál még mindig kedvezőtlenebb, az elmúlt években a foglalkoztatási rátájuk látványosan növekedett. Az alacsony, legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkező 20-64 évesek foglalkoztatási rátája az alábbiak szerint alakult a statisztikai hivatal adatai szerint:

  • 2010: 36,1 százalék
  • 2014: 44,3 százalék
  • 2017: 53,9 százalék

Ugyan még mindig lényegesen nagyobb arányban vannak jelen a közfoglalkoztatásban, ugyanakkor nőtt a körükben az elsődleges munkaerőpiacon munkát találók aránya. A kiadvány szerint a férfiak voltak inkább azok, akik ki tudtak lépni a közfoglalkoztatásból.

Van kiút

Ennek elősegítésére több kormányzati és civil program is létrejött, ilyen például az Autonómia Alapítvány által 5 éve vitt, HRom elnevezésű foglalkoztatási program. Segítségükkel a legalább érettségivel rendelkező roma fiatalok és az őket foglalkoztatni kívánó nagyvállalatok találnak egymásra. 

A programban segítjük a jelentkezőket abban, hogy olyan álláslehetőségeket találjanak vezető magyarországi vállalatoknál, amelyek megfelelnek képzettségüknek és érdeklődésüknek. Számos olyan cég vesz részt a programban, amely szeretne több roma munkavállalót alkalmazni. A projekt egyszerre támogatja a potenciális roma munkavállalókat abban, hogy sikeresen lépjenek be az elsődleges munkaerőpiacra és a vállalati szektorba munkavállalóként, valamint a munkaadó cégeket is segíti, hogy sokszínű, befogadó munkahelyként valóban alkalmas roma jelölteket tudjanak alkalmazni 

 - tudtuk meg Kelemen Ágnestől, az Autonómia Alapítvány programvezetőjétől. Persze nem csak érettségizett fiatalok keresnek munkát, éppen ezért a következő nagy programukban majd a szakképzésben tanuló vagy onnan végzettség nélkül kikerülteket segítik a tanulmányaik befejezéséhez, hogy piacképes szakmákat megismerve es kitanulva, készségeiket fejlesztve jobb esélyük legyen az elhelyezkedésre, és a munkaerőpiacra való beilleszkedésre.

Az elmúlt 2 év tapasztalata, hogy ezeknek a fiataloknak, akikkel most dolgozunk, sokkal nagyobb arányban sikerül minőségi pozíciókhoz jutniuk, mint amiről valaha álmodni mertünk volna. 

Ezzel párhuzamosan a cégek részéről is egyre nagyobb nyitottságot tapasztalunk: amikor belevágtunk a programba, akkor volt nagyjából 4 cég, akit elértünk. Aztán lett 10. Ma pedig már ott tartunk, hogy lehet konferenciát rendezni roma foglalkoztatásra, és ott ül több tucat cég képviselője.

Ők jelenthetik a magyar társadalomban rejlő tartalékokat, de ez akkor is igaz lenne, ha éppen nem lenne ekkora szükség a tartalékra. "Azt tapasztaljuk, hogy nagyon megváltozott a foglalkoztatók viszonya ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Kell az a tartalék, ezért elkezdtek ledőlni a tabuk."

Ma már lehet erről beszélni, és arról is, hogy néha nagyon nehéz: vannak kudarcok, félelmek, amikkel azonban lehet mit kezdeni. Hiszen kell a munkaerő. Ma már lehet arról beszélni, hogy a romák alkalmazása, a sokszínűség hogyan járulhat hozzá a céged sikerességéhez, nemcsak azért, mert hozzáférsz új munkavállalói csoportokhoz, hanem mert az így megerősített sokszínűség bővítheti az ügyfeleid körét és elégedettségét, növelheti a kreativitás, támogathatja a dolgozóid elkötelezettségét és még egy sor területen hozhat fejlődést. Számos esetben minket keresnek meg a magyarországi vállalatok azzal, hogy szeretnének velünk dolgozni, mert számukra érdekes ez a dolog" - összegezte tapasztalatait a szakember.

Az a nagy kérdés, hogy ez a pörgés vajon csak addig tart-e, amíg ilyen nagy a munkaerőhiány, és utána minden ajtó vissza fog-e csukódni? Elindulnak-e olyan, az intézményesülés felé mutató folyamatok, melyek segítenek valamennyire nyitva tartani őket?

Baranyában is vannak lehetőségek

F. Laura a pécsi Máltai Szeretetszolgálat munkaerőpiaci koordinátoraként dolgozik immár 5 éve (neve saját kérésére szerepel ebben a formában - a szerk). Feladata, hogy a szegregátumokban élőket segítse a nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésben. Első körben kliensei társadalmi helyzetét, iskolai végzettségét méri fel, és ha szükséges segít nekik az esetleges továbbtanulásban. Ezen kívül felkészíti őket az állásinterjúkra is. 

Sokat segít, hogy személyes példámon keresztül tudom meggyőzni az embereket: ha nekem romaként sikerült elhelyezkednem, akkor nincs reménytelen eset.

Öt évvel ezelőtt, amikor Laura munkát keresett, még nem voltak ennyire nyitottak a cégek: amint meghallották a leánykori nevét, elzárkóztak még a személyes találkozás lehetőségétől is. Azóta azonban sokat változott a helyzet, ahogy az Autonómia Alapítvány képviselője, Kelemen Ágnes is elmondta, a cégek ma már sokkal nyitottabbak a sokszínűségre - persze ebben nem kevés munkája van a szakembereknek, akik érzékenyítik a cégeket, és így terelgetik a legelesettebbek útját.

A Máltai Szeretetszolgálat szakemberének 2018-ban összesen 109 embert sikerült elhelyeznie pécsi és Pécs környéki munkahelyeket, és közülük mindenki útját nyomon követi azóta is.

Elmondása szerint a klienseinek nagyjából a 70 százaléka tud megmaradni az új munkahelyén. A lemorzsolódásnak sok oka van, melyre a cégekkel közösen keresik a megoldást, bizonyos esetekbe például az első 1-2 hónapban utazási támogatással segítik az új munkatársak bejárását.

Laura szerint főleg a hagyományos szakmák, például a varrónői az, ami már nem vonzó egy mai fiatal számára. Kijelenthetjük, hogy Baranyában is érezteti hatását a munkaerőhiány, tehát lehetőség adott mindenki számára, ma már nem akadály, hogy valaki roma származású.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 04. 22. 09:02
Május 1-jétől fontos változások az online számlaadat szolgáltatásban

Folyamatos a javítás és a felhasználói visszajelzések miatti fejlesztés a NAV online adatszolgáltatási...

legacykft
2019. 04. 19. 09:00
Agilis coach 2.0: avagy mi minden tud minőségi változást hozni egy agilis coach teljesítményébe?

Az előző blogposztban ránéztünk néhány olyan területre, amelyre tudatos figyelmet fordítva minőségi...

y2ycoaching
2019. 04. 18. 14:03
HR Revolution - Tényleg válság van a HR-en?

Munkaerőhiány, employer branding, generációk, megtartás, bevonzás, Big Data, automatizálás......

hrdoktor
2019. 04. 15. 07:46
3 tipp tavaszi fáradtság ellen

Reggelente nehezen kelünk ki az ágyból, ebéd után csak a sziesztán jár az eszünk, délutánonként...

jobangel
2019. 04. 15. 06:00
Üzenem a maximalistáknak: 60%

A maximalizmus tud jó dolog lenni, mert a munkájukra igényes emberekkel elvileg jó dolgozni. De...

coachco
2019. 04. 12. 11:37
A fejlesztés mellékhatásai

Mennyire könnyű másokban megtalálni a vétkest, az okozót, lerázva magunkról minden felelősséget! [...]...

vezetoi-coaching
2019. 04. 11. 02:31
Egy kis hasznos beszélgetésről…

Egy személyes történet arról, hogy hogyan lenne jó, hogy ha egy vezető ismerné a munkatársait...

NÉPSZERŰ
FRISS