6 °C Budapest

Egy pillanatra nem figyelsz, és már jön is a tízezres bírság

2015. április 13. 11:02

Közeledik az idei adóbevallás határideje, május 20. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, sok adózó hibásan tölti ki a bevallását. Ami nemcsak azért veszélyes, mert kicsúszhatunk így a határidőből, hanem mert bírság is járhat egy-két hibás adatért. Sokan még most sincsenek tisztában a civil és egyházi 1 % felajánlásának lehetőségével, érdemes erre is figyelni.

Március végéig majdnem 800 ezer adózó nyújtotta be adóbevallását, emellett több mint 375 ezren kérték a NAV közreműködését a bevallás elkészítésében. A beérkezett bevallások nagy részét már feldolgozta a hivatal, a fennmaradó mintegy 10 százalék javításra szorul - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az első két hónapban érkezett bevallások közel 2 százaléka olyan hibát tartalmaz, amit csak a bevalló közreműködésével lehet javítani. A többi hibás bevallást a NAV munkatársai javítják.

Ezek a leggyakoribb hibák

  • hiányzik az aláírás
  • téves a helyesbítés, az önellenőrzés jelölése a főlapon
  • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
  • hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál
  • nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét
  • nem, vagy nem megfelelően töltik ki az adózók az eltartottakra vonatkozó lapot
  • a 2014-ben megszületett gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozatot nem töltik ki
  • a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel
  • üres a bevallás (a "söralátét-bevallás" nyomtatványánál tipikus hiba).

A családi kedvezmény nagy buktató

Különösen oda kell figyelni a családi kedvezményekkel kapcsolatos adatokra. Ha valakinek a családjában év közben változás volt - például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak, született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul.

Ez azért is nagyon fontos, mert ha ugyanis valaki

jogosulatlanul veszi igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget veszi igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell.

A NAV honlapján egyébként van egy letölthető nyomtatványkitöltő program, ami sokat segít abban, hogy hibátlanul készíthessük el a bevallást. A hibák közül pirossal jelöli a program a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

Ne feledkezz meg az 1%-odról sem

A civil 1 százalékot felajánlhatod például állat- illetve természetvédelmi céllal, vagy választhatsz többek között emberi jogokkal, gyermekvédelemmel, fogyasztóvédelemmel, egészségmegőrzéssel foglalkozó intézményeket. Az egyházi esetében is egyre több elismert egyháznak lehet elküldeni az 1 százalékot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagyon fontos azonban, hogy mielőtt a felajánlást megtesszük, ellenőrizzük, nem zárták-e ki esetleg tavaly óta a kedvezményezetti körből az adott intézményt tavaly óta. Illetve ellenőrizzük az elmúlt évben folytatott tevékenységüket, valóban jó célra megy-e a felajánlás. Igyekezzünk ne a reklámok alapján dönteni, hiszen sok esetben százalékunkra sokkal jobban rászoruló intézmények is vannak, akiknek nem telik reklámkampányra.

Az 1 %-odról hogyan rendelkezhetsz?

  • a 1453 jelű személyi jövedelemadó bevallás "EGYSZA" elnevezésű lapján a bevallás benyújtására előírt határidőig, azaz 2015. május 20-áig
  • munkáltatói adómegállapítás esetén a munkáltatóhoz kell eljuttatni május 11-éig lezárt, adóazonosító jellel ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg aláírt postai borítékban
  • 2015. május 20-áig az állami adóhatóság honlapján közzétett általános nyomtatványkitöltő- és ellenőrző program segítségével kitölthető 14EGYSZA jelű formanyomtatvány "EGYSZA" elnevezésű lapján kinyomtatva lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban személyesen vagy postán, illetve elektronikus űrlapként, elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem