2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc
HR Centrum

Döntöttek a magyarok: jöhet a nyilvános bértábla a hazai cégeknél?


Az utóbbi időszakban többször is foglalkozott a Pénzcentrum azzal az új jelenséggel, miszerint egyre több vállalat teszi nyilvánossá a fizetéseit. Ezzel kapcsolatban több szavazást is indítottunk a korábbiakban, melyekből kitűnt, hogy olvasóink pozitívan viszonyulnak ehhez a változáshoz.

Nem is olyan régen még ritkaságszámba ment az olyan vállalat, ahol nyilvánossá tették volna a bértáblát. Az álláshirdetésekben is csak a legritkább esetben jelölték meg pontosan, hogy mekkora bérre is számíthat a jelentkező, az álláskeresők többnyire kénytelenek voltak beérni a "versenyképes fizetés" megjelöléssel. Több információra csak az állásinterjún számíthattak a munkavállalók.

Az utóbbi időszakban azonban változás érzékelhető ezen a téren. A változás talán az áruházláncok esetében a legszembetűnőbb, hiszen az utóbbi hónapokban ezek a vállalatok sorra hozták nyilvánosságra, hogy mekkora fizetésekre számíthatnak a náluk dolgozók. Ebben nyilvánvalóan szerepe van a növekvő munkaerőhiánynak is, hiszen a nagyobb láncok ezzel a módszerrel is átcsábíthatták az alkalmazottakat a kisebb üzletektől.

Kedvezően fogadják a magyarok a nyilvános béreket

Az utóbbi időszakban a Pénzcentrum több szavazást is indított a témában, melyek eredményeiből kitűnik, hogy a magyarok többsége örvendetesnek tartja, hogy egyre kevesebb vállalat titkolózik a fizetésekkel kapcsolatban. Jól látszik ez múlt heti, "Beszéljünk nyíltan a fizetésekről, vagy ez mindenkinek a magánügye?" című szavazásunkból is, ahol elsöprő többség szavazott az átlátható bértáblák mellett.

A több mint 2000 szavazóból közel 1800 (86%) gondolta úgy, hogy jó dolog a nyilvánosan kezelt bértábla, illetve ha egy cégnél átlátható, hogy honnan hova juthat el az alkalmazott. Ezzel szemben csak 300 körüli (14%) volt azon szavazók száma, akik ezt továbbra is magánügyként kezelnék: szerintük senkinek semmi köze hozzá, hogy ki mennyit keres.

Egy korábbi, "Te szeretnéd tudni, mennyit keresnek a kollégáid a munkahelyeden?" című szavazásunk esetében a 3300-at is meghaladta a szavazók száma. A szavazóknak több mint a fele, közel 1900 ember (56%) itt is arra szavazott, hogy fontosnak tartja az átláthatóságot, és szeretné, ha nyilvánosságra kerülnének a fizetések.

Több mint 500 ember (összesen 16%) szavazott úgy, hogy ők már most is tisztában vannak azzal, hogy mennyit keresnek a kollégáik. Érdekesség, hogy ennek a csoportnak a fele szavazott úgy, hogy a fizetések megbeszélése után bérfeszültség volt érzékelhető a kollégák között, míg a csoport másik fele nem észlelt ilyesmit.

A szavazók több mint negyede viszont úgy szavazott, hogy nem szeretne nyilvános bértáblát. Ennek okai azonban különbözőek: egy részük a bérfeszültségtől tart (12%), míg másik részük (16%) egyszerűen magánügynek tartja, hogy ki mennyiért hajlandó dolgozni egy adott cégnél.

Mit gondolnak erről a szakemberek?

A szakemberek között sincs teljes egyetértés azzal kapcsolatban, hogy mennyire tekinthetjük kedvező folyamatnak a fizetések nyilvánossá válását.

Általánosságban elmondható, hogy nemzetközi összehasonlításban mi magyarok nem szeretjük nyilvánosan kezelni a saját fizetésünket. Azt sem feltétlenül gondolom, hogy minden szektor fel van arra készülve, hogy nyilvánossá tegye a fizetéseit

- mondta Tóth Tamara, a Monster Magyarország Kft. operatív vezetője korábban a Pénzcentrumnak.

Más szakemberek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy azok a cégek, amelyek nem titkolóznak a fizetések terén, nagyobb sikerrel érik el álláshirdetéseikkel a munkavállalókat.

Ez egyre fontosabb, hogy be tudja a cég csábítani a munkavállalókat, és a fizetés jó eszköz hozzá. A konkrétumok egyre vonzóbbak, nincs zsákbamacska a hirdetésben, ráadásul felesleges köröktől szabadul meg a munkáltató és a munkavállaló is, ha nyíltak közli a bért

- nyilatkozta korábban Csikós-Nagy Katalin, a HR Evolution fluktuációkezelés-szakértője.

Úgy tűnik tehát, hogy éppen egy változás közepén vagyunk: nem csak arról van szó, hogy egyre kevesebb cég titkolózik a bérezések körül, hanem a magyarok is egyre nyíltabban beszélnek a saját fizetésükről, egyre kevesebben kezelik tabuként ezt a kérdést.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 08. 09. 12:30
Mikor lesz már rend?

Ezen - hogy mikor lesz már rend, igazság - mostanában sokat gondolkozom. Egy kis videó-clipből származik...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

coachco
2020. 08. 06. 11:55
Mintha tojásokon lépkednénk

Kedvesek! Ti is érzitek azt a bizonytalanságot, ami körülvesz minket? Azon tűnődöm, mi lehetne...

perfekt
2020. 08. 03. 08:29
A saját tőke emelése

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 03. 05:01
Queen-hatás az irodában: ha sok erős egyéniség van összezárva

Egy átlagos munkahelyen is előfordul, hogy a Queen együtteshez hasonlóan több tehetséges, kreatív...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.