2020. szeptember 26. szombat Jusztina
HR Centrum

Brutális a túljelentkezés: ölre mennek ezekért az állásokért a munkanélküli magyarok


A koronavírus-járvány nyomán járó hirtelen változások felforgatták a munkaerőpiacot: érezhetően rengetegen keresnek munkát, bizonyos pozíciókra akár négyszer annyian is jelentkeznek, mint a pandémia előtt. 

A járvány kirobbanásakor igen erőteljes leépítésbe kezdtek a vállalatok Magyarországon, a korábbi alacsony számokhoz képest 2020. áprilisában már 330 ezer regisztrált álláskereső volt Magyarországon. Májusban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 399 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 31 ezer fővel több, az egy évvel korábbihoz képest viszont 134 ezer fővel kevesebb - a KSH legfrissebb, június végi adatai szerint. Magyarországon nagyjából 400 ezer új munkanélkülit prognosztizáltak, de a jelek szerint csak év végén várható a munkanélküliségi csúcs, és 2021 negyedik negyedévére fogunk visszatérni a 2020 januári számokhoz.

Ez a hirtelen változás egyik pillanatról a másikra forgatta fel szinte mindannyiunk életét, nem csak az állásukat vesztettek kerültek bajba, de a toborzó cégek is érezték: baj van.

"A pandémia legelején az ügyfeleink jelezték, hogy álljunk le a toborzással, mert nem tudnak interjúztatni, nem akarják, hogy a jelentkezők tömegközlekedést használjanak, és egyébként sem tudják, hogy mi lesz" - emlékezett vissza Rönky Balázs, online toborzó, az RBL Marketing Kft. ügyvezetője.

Így telt el náluk az április, a majd a május, semmiféle kampányt nem folytattak, ám az ügyfeleik már ezekben a hónapokban jelezték, hogy megugrott a jelentkezők száma a weboldalukon a már régóta kint lévő hirdetéseikre.

Addig, ha kitettek egy hirdetést, szinte senki sem jelentkezett, vagy csak elvétve, azaz nem keresték a lehetőségeket. Azonban áprilisban már elkezdődött az aktív, mérhető munkakeresés, ugrásszerűen megugrott az egy-egy pozíció iránt érdeklődők száma. 

Ahogy a fenti grafikonon is látszik, 2020. júniusában volt olyan pozíció, amelyre négyszer anyian jelentkeztek, mint 2019 októberben. "Ez egy online toborzó cégnek, mint amilyenek mi is vagyunk, nem a legjobb hír, hiszen, ha az emberek maguktól jelentkeznek az állásokra, akkor ránk mi szükség van?" - összegezte Rönky Balázs.

Fordult a kocka

Egy Pénzcentrumnak adott interjúban Zdravka Demeter Bubalo, a MOL-csoport HR igazgatója is hasonló képet festett le a magyar munkaerőpiacról, szerinte a pandémia érdekes helyzetet teremtett:

Korábban - a munkaerőpiaci trendeknek megfelelően - inkább nekünk kellett megküzdenünk a jó jelöltek eléréséért, most viszont jóval nagyobb az érdeklődés, mint március elején.


Van, ami nem változik

"Az élet aztán megmutatta, hogy azért továbbra van helyük a toborzóknakpiacon, hiszen a célzott keresés továbbra is fontos maradt, de vannak olyan pozíciók, például ahol 10-20 jelölt közül kell kiválasztani a leendő munkatársat, és a pozíció nem kíván meg extra kvalitásokat, ott nem feltétlenül van szükség a korábbi munkánkra" - mondta el a toborzócég vezetje.

 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 09. 25. 09:00
Hányszor csináljátok még, ami nem működik?

Nem sikerült? Meg kell próbálni újra! Logikusnak tűnik, mégsem mindegy, hogy hogyan csináljátok:...

vezetoi-coaching
2020. 09. 23. 09:13
Helyzetjelentés vezetői fronton...

Néhány emberöltőt (35 éves periódus, úgy emlékszem), szóval számos generációt érintve ilyen...

perfekt
2020. 09. 23. 07:46
Fontos változás a tárgyi illetékmentesség szabályaiban

Ajándékozással, illetve örökléssel történt vagyonszerzés esetén az illetékekről szóló 1990....

coachco
2020. 09. 22. 20:36
Szakmai vita? Arra nincs idő. Csapjunk össze, küzdjünk meg egymással!

  Még mindig bízom a világbékében, bár mostanában egyre nehezebb. Azt látom, hogy a srácok...

hrdoktor
2020. 09. 21. 04:59
A túl sok munka egészségügyi kockázatai

Ha túl sokat dolgozunk, testi és mentális egészségünk bánhatja. A rengeteg munka okozta túlhajszoltság...

hrbonbon
2020. 09. 17. 12:01
A vezetők felelőssége - a tervezés fontossága

Mégis megérkezett, amit szerettünk volna elkerülni! Még bőven benne voltunk az első hullámban...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó