9 °C Budapest

Brutális a túljelentkezés: ölre mennek ezekért az állásokért a munkanélküli magyarok

2020. július 17. 11:34

A koronavírus-járvány nyomán járó hirtelen változások felforgatták a munkaerőpiacot: érezhetően rengetegen keresnek munkát, bizonyos pozíciókra akár négyszer annyian is jelentkeznek, mint a pandémia előtt. 

A járvány kirobbanásakor igen erőteljes leépítésbe kezdtek a vállalatok Magyarországon, a korábbi alacsony számokhoz képest 2020. áprilisában már 330 ezer regisztrált álláskereső volt Magyarországon. Májusban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 399 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 31 ezer fővel több, az egy évvel korábbihoz képest viszont 134 ezer fővel kevesebb - a KSH legfrissebb, június végi adatai szerint. Magyarországon nagyjából 400 ezer új munkanélkülit prognosztizáltak, de a jelek szerint csak év végén várható a munkanélküliségi csúcs, és 2021 negyedik negyedévére fogunk visszatérni a 2020 januári számokhoz.

Ez a hirtelen változás egyik pillanatról a másikra forgatta fel szinte mindannyiunk életét, nem csak az állásukat vesztettek kerültek bajba, de a toborzó cégek is érezték: baj van.

"A pandémia legelején az ügyfeleink jelezték, hogy álljunk le a toborzással, mert nem tudnak interjúztatni, nem akarják, hogy a jelentkezők tömegközlekedést használjanak, és egyébként sem tudják, hogy mi lesz" - emlékezett vissza Rönky Balázs, online toborzó, az RBL Marketing Kft. ügyvezetője.

Így telt el náluk az április, a majd a május, semmiféle kampányt nem folytattak, ám az ügyfeleik már ezekben a hónapokban jelezték, hogy megugrott a jelentkezők száma a weboldalukon a már régóta kint lévő hirdetéseikre.

Addig, ha kitettek egy hirdetést, szinte senki sem jelentkezett, vagy csak elvétve, azaz nem keresték a lehetőségeket. Azonban áprilisban már elkezdődött az aktív, mérhető munkakeresés, ugrásszerűen megugrott az egy-egy pozíció iránt érdeklődők száma. 

Ahogy a fenti grafikonon is látszik, 2020. júniusában volt olyan pozíció, amelyre négyszer anyian jelentkeztek, mint 2019 októberben. "Ez egy online toborzó cégnek, mint amilyenek mi is vagyunk, nem a legjobb hír, hiszen, ha az emberek maguktól jelentkeznek az állásokra, akkor ránk mi szükség van?" - összegezte Rönky Balázs.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fordult a kocka

Egy Pénzcentrumnak adott interjúban Zdravka Demeter Bubalo, a MOL-csoport HR igazgatója is hasonló képet festett le a magyar munkaerőpiacról, szerinte a pandémia érdekes helyzetet teremtett:

Korábban - a munkaerőpiaci trendeknek megfelelően - inkább nekünk kellett megküzdenünk a jó jelöltek eléréséért, most viszont jóval nagyobb az érdeklődés, mint március elején.


Van, ami nem változik

"Az élet aztán megmutatta, hogy azért továbbra van helyük a toborzóknakpiacon, hiszen a célzott keresés továbbra is fontos maradt, de vannak olyan pozíciók, például ahol 10-20 jelölt közül kell kiválasztani a leendő munkatársat, és a pozíció nem kíván meg extra kvalitásokat, ott nem feltétlenül van szükség a korábbi munkánkra" - mondta el a toborzócég vezetje.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm