12 °C Budapest

Árulkodó tünetek: így különböztesd meg a kiégést a depressziótól

2019. április 1. 16:32

A kiégés, vagy más néven burnout a fokozott érzelmi megterhelés, stressz hatására kialakuló tünetegyüttes, mely fizikai és mentális kimerüléssel jár. Ezzel szemben a depresszió súlyos betegség, a hangulatzavar szélsőséges formája, mely a közérzetre, fizikai állapotra, érzelmekre erős befolyást gyakorol. Mivel a köznyelvben az általános levertséget is gyakran nevezik depressziónak, a kiégés tüneteit félreértve könnyen összetéveszthetjük a két, ugyanúgy rossz hangulattal járó állapotot. Viszont ha a abban a hitben vagyunk, hogy a kiégés tüneteit tapasztaljuk, miközben a depresszió jeleitől szenvedünk, annak hatalmas egészségügyi kockázata lehet.

Sajnos a kiégés és a depresszió tüneteit nem csak az azt elszenvedő betegek, hanem az orvosok is nehezen különböztetik meg. Ezért nem elég a rutin kivizsgálás, hanem alapos önvizsgálat és a mentális egészségünkre való fokozott odafigyelés is szükséges a diagnózis felállításához. Ami viszont biztos, hogy bármilyen tünetet is tapasztalunk, meg kell találnunk a megfelelő kezelést, és sem a kiégés, sem a depresszió jeleit nem hagyhatjuk figyelmen kívül!

Mi okozza a kiégést?

Amikor csak úgy záporoznak az e-mailek, értesítések, üzenetek, telefonok, és emlékeztetők, úgy érezhetjük, mintha sohasem érnénk a munka végére. Sokak számára a folyamatos feszített ütemű munka és az ebből adódó frusztráció egy idő elteltével kiégést okoz.

A kiégés szindróma már egy ideje bekerült a köztudatba, és már rendszerint hallhatunk különböző formáiról: a munkahelyi, szülői, és szociális kiégésről, valamint az Y generációt fenyegető burnout-szindrómáról. Kutatók szerint ennek ellenére gyakran tévesztjük össze a depresszió tüneteit a kiégéssel. 

Ha valaki állítja, hogy magas fokú kiégéstől szenved, depresszióra gyanakszom

- mondta el Irvin Schonfeld, a Colin Powell School for Civic and Global Leadership at the City College of the City University of New York pszichológia professzora. 

A kiégéssel az a fő probléma, hogy nem állnak rendelkezésre a megfelelő diagnosztikai módszerek ahhoz, hogy biztos eredményt kapjon az orvos. Bár léteznek különféle tesztelési módok, de mivel a kiégés tüneteit számos egyéb betegség is produkálja, nincs olyan kritériumrendszer, amely alapján minden esetben felállítható a diagnózis, írja a today.com.

A pszichológusok és kutatók attól tartanak, hogy sokan a depressziót súlyosabb kiégésként kezelik, mert összetévesztik a hangulatzavar tüneteit a burnout okozta kimerültséggel. 

Irvin Schonfeld és kollégái évekig tanulmányozták a foglalkozásból eredő kiégést. A terület akkor került előtérbe, amikor az 1980-as években Christina Maslach kidolgozta a Maslach Bournout Inventory-t (vagyis az MBI-t), amely három kritérium alapján értékeli ki a kiégést. Maslach kutatásai alapján Schonfeld az alábbi három kritériumot nevezte meg, amely jelzi számunkra a kiégést:

  • Érzelmi kimerültség, mint amikor fáradtan kelünk fel reggel vagy nincs lelkierőnk dolgozni.
  • Deperszonalizáció, vagy más szavakkal, amikor úgy érezzük, kívülről figyeljük az életünket. Ezért érzelmileg nem tudunk kapcsolódni más emberek problémáihoz, és sajátjainkhoz sem.
  • Kevésbé látjuk értelmét a személyes teljesítményünknek a munkában

Lily Brown, a Center for the Treatment and Study of Anxiety at the University of Pennsylvania pszichiátriáján dolgozó pszichológus elmondta, hogy a korábbi kutatások az olyan magas stresszel járó foglalkozásokra koncentráltak, mint például az ápolóké. Azonban amióta a stressz már nem csak bizonyos kiemelt szakmákat, hanem egyre több foglalkozást érint, a kiégés bárkit érinthet. A köztudatban azonban még mindig él egy téveszme, hogy a probléma csak bizonyos szakmákat érint.

Úgy tűnik, a kialakulása a túl sűrű beosztásra, ránk nehezedő elvárásokra, a feladatok halmozására vezethető vissza, véli Lily Brown. A súlyosbodását pedig az okozza, ha nem valljunk be magunknak, hogy baj van. Természetesen a kiégésnek és a depressziónak is sok egyéb okalehet, egyszerű testi folyamatok is, mint akár télen a napfény hiánya. Ráadásul az idősebbek, és Magyarországon a nők számítanak veszélyeztetebbnek a betegség szempontjából. 

Hogyan kezeljük a kiégést?

Legtöbben a depressziót, a szorongást és a kiégést különválasztják, de Irvin Scholfeld szerint előnyösebb lenne egy folyamat egyes elemeiként tekintenünk rájuk. Talán a burnout sokkal szorosabban összefügg a depresszióval és a szorongással, mint eddig gondoltuk. 

Célszerűbb lehet, ha a kiégést, a szorongást és a depressziót egy folyamat szegmenseiként vizsgáljuk. Ha nem kezeljük megfelelően a kiégést, azzal a depresszió felé sodródunk

-állítja a pszichológus.

Ha valaki úgy érzi is, hogy enyhe, vagy akár súlyosabb kiégéssel küzd, ez nem feltétlenül van így.

Ha túlzott kimerültséget tapasztalunk, és úgy érezzük, nem kezelnek megfelelően minket a munkahelyen, legtöbben elmegyünk szabadságra, vagy bejelentkezünk masszázsra. Mindenkinek más a stratégiája. 

Ez [kiégés esetén] valójában nem jelent megoldás, a nyaralás felezési ideje két hét 

- mondja Irvin Schonfeld. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tehát egy nyaralás után ugyanúgy visszakerülünk a mókuskerékbe, és a kimerültségérzet hamarabb visszatér majd, mint hisszük, amennyiben valóban kiégéssel küzdünk. 

A depresszió kezelései, mint a kognitív, vagy dialektikus viselkedésterápia ugyanúgy segíthetnek megbirkózni a kiégés tüneteivel is, mielőtt azok rosszabbodnának, és depresszióvá alakulnának át. A dialektikus viselkedésterápia során például Lily Brown megtanítja a pácienseknek, hogyan legyenek határozottabbak, ami segít nekik abban, hogy egy kevésbé megerőltető életvitelt alakítsanak ki.

Fontos lépés, hogy módot találjunk a szükségleteink kifejezésre juttatására és meghúzzuk az egészséges határokat 

- mondja Brown.

Képesnek kell lennünk nemet mondani a megfelelő pillanatban, hogy megelőzhessük, hogy a stressz túlnőjön rajtunk. A hangsúly mégis a megfelelő pillanaton van: a pszichológus arra ösztönzi a pácienseit, hogy vegyenek részt társasági eseményeken, összejövetelekkel, ezzel csökkentve a negatív érzéseiket. Szerinte ez is hasznos lehet a kiégés kezelése során:

Tarts ebédszünetet, sétálj egyet, vagy menj le a konditerembe. Úgy tűnik a szorongás abban a pillanatban hatalmasodik el rajtunk, amikor túlzottan elhanyagoljuk önmagunkat és a szükségleteinket. Meg kell törni a hangulatfüggő viselkedési ciklust.

Miért tagadjuk a depressziót?

Sokak számára az általuk tapasztalt tüneteket kiégésnek nevezni megnyugtatóbb, mint a szorongás vagy a kezdődő depresszió jeleként értékelni. 

A szakirodalom szerint a kiégés, amitől a foglalkozásukból adódóan az orvosok gyakran szenvednek, ugyanúgy lehet depresszió is. Azonban egy orvos karrierjére abszolút nincs nincs jó hatása, ha kiderül, hogy súlyos hangulatzavarral küzd. 

Megértem, miért nem akarják a nevén nevezni 

- mondta Schonfeld. Brown szerint ráadásul a depresszió nyomán kialakuló társadalmi megbélyegzés nem csak a munkahelyen, hanem az élet minden területén negatív hatással van az emberre. 

Ahogy a hogylétünkről beszélünk, a kifejezések, amelyeket használunk sokat elárulnak a kulturális tabukról, stigmákról. A közérzetünk leírásakor kiégésről beszélni kevésbé hat negatívan, mintha szorongásnak, depressziónak hívjuk

A mentális betegségek beismerésétől való félelem azt is megakadályozza, hogy megoldást keressünk.

Ha valaki a depressziót vagy szorongást kiégésként kezeli, magas a kockázata a helyzet súlyosbodásának. Ha depresszióval küzdünk, azt nagyon komolyan kell venni. A hangulatzavarral együtt egy sor másik, mélyen gyökerező probléma fog jelentkezni, ha nem kezeljük. 

Ezért nagyon fontos, hogy ne kendőzzük el legalább saját magunk előtt azzal a problémát, hogy nem vesszük komolyan a tüneteinket. Aki pedig "pusztán" kiégéssel küzd, az sem söpörheti a gondjait a szőnyeg alá, mert ha nem kezeljük a burnout tüneteit, biztosan súlyosbodni fog. Hosszú távon pedig krónikus depresszióhoz is vezethet az ilyesfajta a közönyösség a mentális problémákkal szemben.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem