2020. december 5. szombat Vilma
HR Centrum

Adósságot örököltem! Ki kell fizetnem?


Magyarországon egyre több hagyaték terhelt valamekkora mértékű adóssággal, a közjegyzők tapasztalata szerint egyes régiókban az örökösök 80 százaléka hitelt is örököl. De mi a teendő, ha elhunyt hozzátartozónk után jelentős adósság, hiteltartozás is maradt? Vissza lehet-e utasítani az örökséget, és mekkora összegig vagyunk kötelesek felelősséget vállalni az elhunyt tartozása után? Mutatjuk a szabályokat.


Aki örökös, az vagyont és adósságot egyaránt örököl. Nem ritka például, hogy a hagyatékhoz tartozó ingatlant jelentős banki tartozás terheli, amelynek összege néha több, mint az ingatlan piaci értéke.

Ilyen esetben jó tudni, hogy jogunk van az örökség visszautasítására, de ekkor nem csak az adósságtól, hanem az elhunyt vagyonától is örökre búcsút kell mondanunk. Akár törvényes öröklés jogcímén, akár végrendelet szerint történik az örökölés, a visszautasítás joga minden helyzetben megilleti az örököst.

A visszautasításról azonban érdemes azt tudni, hogy ilyenkor az örökség az örökös gyermekére száll tovább, tehát amennyiben ő sem szeretné megörökölni a tartozást, neki is külön vissza kell utasítani az örökséget. Ha pedig a gyermek még kiskorú, akkor ő csak a gyámhivatal hozzájárulásával teheti ezt meg. Abban az esetben, ha minden örökös visszautasít, a végső örökös az állam lesz, akit már nem illet meg a visszautasítás joga.


A visszautasítás mellett viszont más lehetőségeink is vannak a tartozások rendezésére, ezért érdemes előtte alaposan fontolóra venni, milyen megoldás a legcélravezetőbb. Sok esetben előnyösebb lehet megegyezni a hitelezőkkel - például átruházni az örökölt vagyontárgyak tulajdonjogának egy részét -, hiszen így mindkét fél jobban járhat. A hagyatéki eljárás keretén belül egyezséget lehet kötni a hitelezőkkel, akik ilyenkor általában hajlanak a megegyezésre, ugyanis pontosan tudják, hogy ha az örökösök visszautasítják az örökséget, akkor ők várhatóan csak évek múlva, vagy soha nem látnak a követelésükből semmit.

De mi van akkor, ha csak a hagyaték átadását követően, esetleg hónapokkal később szerzünk tudomást arról, hogy az elhunytnak tartozásai, anyagi kötelezettségei is voltak? Kétségbe esni ekkor sem kell.

A törvény szerint ugyan az örökös felelősséggel tartozik az elhunyt adósságaiért, de csak és kizárólag a hagyaték értékéig. Ha tehát egy tízmilliót érő ingatlant öröklünk, akkor csak tízmillió forint összeghatárig lesz az örökségünk megterhelhető, nem hajthatják be rajtunk például egy húszmilliós adósság másik tízmilliós részét is.

 Nem kötelezhetnek minket a teljes tartozás kifizetésére, ugyanis főszabály szerint a saját vagyonunkkal már nem tartozunk felelősséggel az elhunyt adósságai iránt. Sőt, az örökölt vagyon összegéből le kell vonni a temetés és a hagyatéki eljárás költségét is, és csak az ezt követően fennmaradt összeggel kell helytállnia az örökösöknek az egyéb tartozásokért. Ha viszont a hagyaték egyéb vagyontárgyait időközben értékesítettük, akkor azok értékével el kell tudnunk számolni, ugyanis ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai (hasznai) nincsenek a birtokunkba, akkor a hagyaték erejéig az egyéb vagyonunkkal is felelünk. Ugyanez a szabály vonatkozik arra is, ha az elhunyt után csak adósság maradt, de semmi vagyon: saját pénzünkkel, vagyonunkkal ekkor sem vagyunk felelősek az elhunyt tartozásaiért.

A hagyatéki vagyon értékének pontos megállapítása azonban sok esetben nehéz. Igen bonyolult például pontosan megállapítani egy vállalkozásból örökségül kapott tulajdonrész, esetleg egy cég vagy cégcsoport értékét. Ilyenkor alaposan, esetleg szakemberek bevonásával érdemes értékelni a helyzetet. Az elmúlt években Magyarországon jelentősen megnőtt az örökséget visszautasítók aránya, azonban nem kell azonnal ehhez folyamodnunk, ha a hagyatékot adósság is terheli. A döntés sokszor nem könnyű, ezért mindenképpen tanácsos szakértővel - a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzővel vagy öröklési jogban jártas ügyvéddel - konzultálni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
hrbonbon
2020. 12. 05. 10:01
Adventi ajándék egypercesek - 5. nap

Mindig, mindenhol és mindennel kommunikálsz. Azzal is, ha elkésel és azzal is, ha 5 perccel előtte...

perfekt
2020. 12. 05. 06:27
Egy jogorvoslati fórummal kevesebb, avagy mi lesz a próbaidő alatt elbocsátott, várandós könyvelővel…

Az Országgyűlés 2020. december 1. napján a munka világa szempontjából is fontos, éppen 15 éve...

legacykft
2020. 12. 04. 10:03
Makacs, vagy inkább kínos?

Te belátod, bevállalod, ha tévedtél? El tudod engedni egy konfliktusban a saját érveidet, álláspontodat?...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk