2020. július 11. szombat Nóra, Lili
HR Centrum

Adósságot örököltem! Ki kell fizetnem?


Magyarországon egyre több hagyaték terhelt valamekkora mértékű adóssággal, a közjegyzők tapasztalata szerint egyes régiókban az örökösök 80 százaléka hitelt is örököl. De mi a teendő, ha elhunyt hozzátartozónk után jelentős adósság, hiteltartozás is maradt? Vissza lehet-e utasítani az örökséget, és mekkora összegig vagyunk kötelesek felelősséget vállalni az elhunyt tartozása után? Mutatjuk a szabályokat.


Aki örökös, az vagyont és adósságot egyaránt örököl. Nem ritka például, hogy a hagyatékhoz tartozó ingatlant jelentős banki tartozás terheli, amelynek összege néha több, mint az ingatlan piaci értéke.

Ilyen esetben jó tudni, hogy jogunk van az örökség visszautasítására, de ekkor nem csak az adósságtól, hanem az elhunyt vagyonától is örökre búcsút kell mondanunk. Akár törvényes öröklés jogcímén, akár végrendelet szerint történik az örökölés, a visszautasítás joga minden helyzetben megilleti az örököst.

A visszautasításról azonban érdemes azt tudni, hogy ilyenkor az örökség az örökös gyermekére száll tovább, tehát amennyiben ő sem szeretné megörökölni a tartozást, neki is külön vissza kell utasítani az örökséget. Ha pedig a gyermek még kiskorú, akkor ő csak a gyámhivatal hozzájárulásával teheti ezt meg. Abban az esetben, ha minden örökös visszautasít, a végső örökös az állam lesz, akit már nem illet meg a visszautasítás joga.


A visszautasítás mellett viszont más lehetőségeink is vannak a tartozások rendezésére, ezért érdemes előtte alaposan fontolóra venni, milyen megoldás a legcélravezetőbb. Sok esetben előnyösebb lehet megegyezni a hitelezőkkel - például átruházni az örökölt vagyontárgyak tulajdonjogának egy részét -, hiszen így mindkét fél jobban járhat. A hagyatéki eljárás keretén belül egyezséget lehet kötni a hitelezőkkel, akik ilyenkor általában hajlanak a megegyezésre, ugyanis pontosan tudják, hogy ha az örökösök visszautasítják az örökséget, akkor ők várhatóan csak évek múlva, vagy soha nem látnak a követelésükből semmit.

De mi van akkor, ha csak a hagyaték átadását követően, esetleg hónapokkal később szerzünk tudomást arról, hogy az elhunytnak tartozásai, anyagi kötelezettségei is voltak? Kétségbe esni ekkor sem kell.

A törvény szerint ugyan az örökös felelősséggel tartozik az elhunyt adósságaiért, de csak és kizárólag a hagyaték értékéig. Ha tehát egy tízmilliót érő ingatlant öröklünk, akkor csak tízmillió forint összeghatárig lesz az örökségünk megterhelhető, nem hajthatják be rajtunk például egy húszmilliós adósság másik tízmilliós részét is.

 Nem kötelezhetnek minket a teljes tartozás kifizetésére, ugyanis főszabály szerint a saját vagyonunkkal már nem tartozunk felelősséggel az elhunyt adósságai iránt. Sőt, az örökölt vagyon összegéből le kell vonni a temetés és a hagyatéki eljárás költségét is, és csak az ezt követően fennmaradt összeggel kell helytállnia az örökösöknek az egyéb tartozásokért. Ha viszont a hagyaték egyéb vagyontárgyait időközben értékesítettük, akkor azok értékével el kell tudnunk számolni, ugyanis ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai (hasznai) nincsenek a birtokunkba, akkor a hagyaték erejéig az egyéb vagyonunkkal is felelünk. Ugyanez a szabály vonatkozik arra is, ha az elhunyt után csak adósság maradt, de semmi vagyon: saját pénzünkkel, vagyonunkkal ekkor sem vagyunk felelősek az elhunyt tartozásaiért.

A hagyatéki vagyon értékének pontos megállapítása azonban sok esetben nehéz. Igen bonyolult például pontosan megállapítani egy vállalkozásból örökségül kapott tulajdonrész, esetleg egy cég vagy cégcsoport értékét. Ilyenkor alaposan, esetleg szakemberek bevonásával érdemes értékelni a helyzetet. Az elmúlt években Magyarországon jelentősen megnőtt az örökséget visszautasítók aránya, azonban nem kell azonnal ehhez folyamodnunk, ha a hagyatékot adósság is terheli. A döntés sokszor nem könnyű, ezért mindenképpen tanácsos szakértővel - a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzővel vagy öröklési jogban jártas ügyvéddel - konzultálni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

perfekt
2020. 07. 10. 08:42
MILYEN OKJ SZÁMÍT A FELVÉTELIN? – VÁLASSZON A KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKBÓL!

A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk