20 °C Budapest
Egyre elkeserítőbb helyzetben a magyar álláskeresők: megőszülnek, mire egyáltalán választ kapnak egy-egy cégtől

Egyre elkeserítőbb helyzetben a magyar álláskeresők: megőszülnek, mire egyáltalán választ kapnak egy-egy cégtől

2024. január 22. 12:29

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és-közvetítés területén. De még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai, változásai, érdemes még egyszer visszatekinteni, milyen trendek uralták 2023-at a munkaerőpiacnak ezekben a szegmenseiben.

A Men at Work munkaerőközvetítőcég összefoglalója szerint a régióban a jelöltek megfontoltabbak lettek a felvételiken. Ami a szellemi munkaköröket illeti, továbbra is a minőségbiztosítás, a mérnökség, és a logisztika területén dolgozók voltak a legkeresettebbek.

Az olyan kékgalléros munkaköröknél sem volt visszafogott a kereslet a munkáltatók részéről, ahol a középfokú végzettség, a szakképesítés, mint minimum elvárás, magas szintű szakmai tudással (technológiai ismerettel, tapasztalattal) párosult.

2023-ban a legkeresettebb munkakör a munkaerő-kölcsönzés területén az operátor, gépkezelő volt. A partnercégek magyar operátorokat kerestek leginkább

– emelte ki Baradits Bulcsú munkaerő-kölcsönzési üzletágvezető.

Nagy volt az igény a magasan képzett munkaerőre 2023-ban, és úgy látjuk, a tendencia folytatódik, 2024-ben is fontos szerepe lesz HR-tanácsadói csapatunknak a szerviztechnikusok, a sor- és műszakvezetők, a karbantartók, és a mérnökök legjobbjainak felkutatásában

- tette hozzá Farkas Edit munkaerő-közvetítési üzletágvezető.

Arra a kérdésre, milyen trendek voltak megfigyelhetőek a piacon, a szakember a kkv szektorban jelenlévő munkaadóknál emelte ki lényeges változásként, hogy egyre több cég vette komolyan a munkaerőpiac (vissza)jelzéseit, és ezt a tudást felhasználva versenyképesebbnek tűnnek a munkavállalóknál a multinacionális cégekkel szemben.

Az üzletágvezetők egyhangúan nyilatkoztak arról, hogy míg 2023 első féléve a növekedésről szólt, a második félévben a kivárás, ezzel párhuzamosan egy minimális megtorpanás volt megfigyelhető a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén.

2023-ban a második félév a várakozásról szólt; a gazdasági bizonytalanság és az idegenrendészeti törvény változása miatt ’megdermedt’ a piac

– magyarázta a kölcsönzésért felelős vezető.

A Man at Work a partnereinél több mint 100 magasan képzett munkavállalót helyezett el és közel 2500 kölcsönzött munkavállalóval fejezte be az évet – nagyjából ugyanannyival, mint amennyivel kezdték. De állományuk év közben folyamatosan cserélődött, hiszen munkavállalóik egy részét átvették a partnereik. Ez egy természetes folyamat, ami kölcsönös megelégedettségüket szolgálja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Átlagosan 6-8 hónapig állnak a munkavállalók a Man at Work Kft. alkalmazásában, utána átveszik őket saját állományba a partnereink. Egyszerűbb pozíciókban két héten belül tudunk kompetens, a kérésnek megfelelő jelöltet állítani

– foglalta össze Baradits Bulcsú.

Ha szakember-toborzásról van szó, akkor már más léptékkel kell mérni az időt. A leggyakoribb, 1 hónapos felmondási időket is figyelembe véve a keresések elindításának pillanata és az új munkavállaló első munkanapja között átlagosan 60 naptári nap telt el a HR-tanácsadók statisztikája szerint. Ez az az időtáv, ami a tapasztalataik szerint a felvételi folyamat minden szereplője, résztvevője számára még elfogadható, korrekt. A legrövidebb kiválasztási folyamat – részben a szerencsének is köszönhetően - 9 napig, míg a leghosszabb 262 napig tartott.

Előbbi egy kkv-nál történt, a jelölt történetesen már felmondási időt töltött, míg utóbbi egy multinál

– tette hozzá a közvetítési üzletágvezető. 

A Man at Work vezetői szerint a mesterséges intelligencia térnyerése 2023-ban a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területére még nem nyomta rá a bélyegét. Elmondta azt is, hogy ennek okán olyan munkakörrel sem találkoztak, amit korábban nagyon kerestek, tavaly viszont hirtelen megszűnt volna iránta az érdeklődés.

 

A cégek szempontjából felmerültek új igények, amelyek hatékonyabb kiszolgálásáért egy új, innovatív megoldással jelentek meg a toborzási folyamatban. A Man at Work x quantille szolgáltatáscsomag egy speciális, adatalapú kiválasztást tesz lehetővé a quantille Sziluett® kérdőív felhasználásával. „Ennek lényege, hogy szakít az eddigi meghirdetés-interjúztatás-felvétel kiválasztási stratégiával, helyette már a kezdetektől a munkakörhöz szükséges nem csak „papíron” igazolható kompetenciák – sorozatos, részben egyéni és csoportos – mérésén, vizsgálatán alapuló felvételi folyamatra fókuszál. Ennek köszönhetően a vállalathoz és az adott pozícióhoz tényleg a leginkább passzoló jelölt kaphatja meg az állást, a cégnél pedig nagyobb lesz a beválás, és csökken a fluktuáció” – foglalta össze hozzá Farkas Edit munkaerő-közvetítési üzletágvezető.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm