16 °C Budapest
Rengeteg magyar melós nézhet majd új munka felé: ekkora fizetésemelést nem nagyon fognak kapni

Rengeteg magyar melós nézhet majd új munka felé: ekkora fizetésemelést nem nagyon fognak kapni

2023. február 24. 18:27

Az évtizedek óta nem látott áremelkedés miatt a munkavállalók és a munkáltatók egyaránt jelentős béremeléssel számolnak az idei évben – derült ki egy friss felméréséből. A legtöbb dolgozó 10 és 30% közötti béremeléssel lenne elégedett. A kutatás szerint az a vállalat, amelyik az inflációnál kisebb béremelést ad, a fluktuáció növekedésével nézhet szembe. Ugyanakkor a cégek a nehéz gazdasági körülmények ellenére sem építenének le, tanulva a Covid-válság tapasztalataiból.

A munkavállalók negatívabban látják a jövőt, mint a vállalatok: a Wyser cég felmérése szerint ugyanis tízből két dolgozó nem számít béremelésre idén. Miközben a megkérdezett HR vezetők és döntéshozók válaszai alapján a munkáltatók mindössze 7%-a nem tervezi emelni a fizetéseket. A dolgozók 44%-a 10-20% közötti béremeléssel lenne elégedett, azonban 35% szeretne 20-30% közötti fizetésemelést. Ilyen bérigényekre az elmúlt évtizedekben nem volt példa, és a menedzserek sem kivételek ez alól.

Ma már szinte minden vállalat belátta, hogy komoly gondba kerül, ha nem emeli a béreket, azonban 20% feletti béremelést várhatóan csak kevesen tudnak végrehajtani” – mondta Mihályi Balázs, a Wyser vállalati üzletágának vezetője. Hozzátette: a cégek a nehéz gazdasági helyzetben nem szeretnék elveszíteni a jó munkaerőt, miközben óriási mértékben kellene bért emelniük.

A következő időszakban azok a munkavállalók, akik nem lesznek elégedettek az idei béremeléssel, elkezdhetnek állást keresni. A vállalatok többsége tisztában van azzal, hogy jelentős béremelésre van szükség, azonban minden bizonnyal csak a legjobban teljesítő vállalatok lesznek képesek a dolgozói igényekhez közeli mértékben emelni a béreken. A felmérés szerint jelenleg a munkavállalók 64%-a gondolkodik munkahelyváltáson, akik közül 12% aktívan keres állást. Az arányok azonban könnyen változhatnak, és egyre többen lehetnek az aktív álláskeresők, ha a dolgozók csalódnak vagy tovább nőnek a megélhetési költségek. Mihályi Balázs úgy véli, hogy

az 5-10% közötti béremelés önmagában nem feltétlenül lesz elegendő a dolgozók megtartásához.

Az infláció ugyanis ma már olyan magas, ami a specialistákat és a vezetőket is igencsak kedvezőtlenül érinti, így nem csodálkozhatunk azon, hogy egyértelműen a bér lett a váltási szándék legfontosabb mozgatórugója. A munkavállalók 80%-a magasabb bér miatt váltana állást, miközben a szakmai kihívások, a munka és a magánélet egyensúlya, illetve a lokáció hátrébb szorult. A válaszadók egyelőre nem gondolják, hogy ideje lenne válságállóbb szektor után nézni, ami azt jelzi, hogy a munkavállalók a szakemberek által előrevetített gazdasági visszaesésnek egyelőre nem látják a fenyegető jeleit és bíznak jelenlegi munkaadójuk stabilitásában. Ez azt is jelzi, hogy a vállalatok nem gondolkodnak leépítésekben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tanulmány szerint az otthoni munkavégzés számos vállalatnál meghonosodott. Mind a vállalatok, mind a munkavállalók többsége hetente 2-3 nap home office-t tart elfogadhatónak, ami fontos egyezés a munkavégzés szempontjából. A vállalatok 20%-a azonban továbbra sem nyitott a home office irányába. „Az a cég, amelyik egyáltalán nem rugalmas, nagyon súlyos versenyhátrányba kerül. Kategóriákkal rontja az esélyeit a tehetséges munkavállalók megtalálására, hiszen világossá vált, hogy a hibrid munkavégzéssel mindenki nyer” – mondta Mihályi Balázs.

Az sem feltétlenül fenntartható, ha csak otthonról dolgoznak a munkavállalók, heti 5 napot, hiszen így sérül a csapatszellem. Az aranyközépút az ideális megoldás

– tette hozzá. Úgy tűnik, a vállalatok a Covid-válságból is tanultak. Akkor a krízis miatt sok értékes munkavállalótól váltak meg, akik azonban így tettek, lemaradtak a kilábalás időszakában. A mostani gazdasági nehézségek közepette felmérésünk szerint a cégek inkább az üzemeltetési, rezsiköltségeken, illetve a beszállítókon spórolnának, és igyekeznek elkerülni a leépítéseket. A HR-vezetők minden eszközt megragadnak a dolgozók megtartásához: ahol ez sikerül, ott a gazdaság talpra állásával rendelkezésre állhat a megfelelő minőségű munkaerő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm