3 °C Budapest
Steel workers adjusting position of brake press formed steel with crane

Retteghetnek a magyar munkavállalók: ez a vihar csak a kezdet, jöhetnek a tömeges elbocsátások?

2022. szeptember 29. 11:29

A kék galléros munkakörökbe történő toborzás, a munkavállalók megtartása, illetve az egész munkaerőpiacot érintő emberhiány most rendkívül komoly kihívást jelent itthon. Ráadásul egy komoly gazdasági válság küszöbén állunk, melyet többek között az enegriakrízis és az Ukrajnában zajló háború idézett elő. Milyenek most itthon a munkaadók kilátásai, enyhülhet-e a munkaerőhiány és számíthatunk-e tömeges elbocsájtásokra a következő egy évben?

Borús helyzet, küszöbön a tökéletes vihar?

Madár István, a Portfolio vezető elemzője kiemelte, hogy Magyarország különösen kitett a gyorsan változó energiaáraknak, ugyanis importra szorulunk, az elszállt gáz- és áramárak miatt pedig még több pénz áramlik ki itthonról, mint egyébként. A lakossági pluszköltségek egy részét pedig az állam továbbra is magára vállalja, ami ezt csak tovább nehezíti – mondta el a szakértő a szeptember 28-án tartott a recruiTECH BLUE-konferencián.

Az energiaársokk mértékét jól mutatja, hogy idén a GDP 10%-át is kitehetik a rezsiköltségek.

Mivel a vállalatok rezsiköltségei nem arányosan nőttek az utóbbi időben, hanem exponenciálisan, emiatt nehéz a drágulást áremeléssel áthárítani a fogyasztókra, a munkaadók pedig rendkívül nehéz helyzetben vannak, hogy hogyan tudnának ehhez alkalmazkodni. Ráadásul a szakértő kiemelte, hogy a vállalatok egy része még a tavaly megkötött szerződésekben rögzített áron vásárolta az áramot és a gázt, nekik pedig most kell szembenézniük a rezsisokkal. Kiemelte, hogy a legnagyobb probléma a bizonytalanság, ugyanis rövid időn belül óriásit változhat a gáz ára.

Itt van a tökéletes vihar, de nem tudjuk, meddig tart, és milyen mértékű lesz

– összegezte Madár István a közelgő gazdasági válságot. Ezzel kapcsolatban még kiemelte, hogy várható egy esetleges energiaár-csökkenés, mivel Európa a lehetőségekhez mérten jól felkészült a télre gázzal, így talán emiatt olcsóbb lehet a szénhidrogén a közeljövőben, illetve a háborúesetleges befejezése szintén leviheti az energiaköltségeket, de egyelőre nem belátható, ez mikor következhet be.

Mi lesz a munkaerőpiacon?

Ugyan a gazdasági helyzeten egyértelműen látszik, hogy a recesszió már itt van az ajtóban, és nagyon valószínű, hogy az idei növekedést nem fogjuk tudni tartani az év utolsó negyedévében, sok munkaadó még csak most fogja igazán megérezni a brutális rezsiárak hatásait. Ezt viszont egyelőre nem érzékeli még a munkaerőpiac: szinte teljes foglalkoztatás mellett van nagyjából százezer betöltetlen állás, az utóbbi években tapasztalt munkaerőhiány miatt pedig felértékelődött a munkaerő értéke. Emiatt az elemző szerint a nem kiugróan nagy energiaigényű szektorokban a munkaadók igyekeznek majd megtartani a munkaerőt, és nem a létszámleépítéssel fognak megpróbálni spórolni. Az infláció viszont komoly problémát jelent, és könnyen lehet, hogy a munkaadók a költségnövekedést a béremelések blokkolásával fogják kompenzálni.

Belső válságkezelés

Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója arról beszélt, milyen lehetőségei vannak a HR-szakembereknek, hogy minimalizálják a válság vállalatokon lecsapódó hatásait. Hamrák a munkaerőhiánnyal kapcsolatban beszélt az elöregedő társadalom problémájáról is, ugyanis amíg százezer nyitott pozíció van, addig évente 40 ezerrel csökken a munkaképes életkorú lakosság száma.

A szakértő rövid összefoglalásából kiderült, hogy most egyszerre klíma-és energiaválsággal kell szembenéznünk, de az infláció miatt megélhetési válság is kialakulhat, a drágulás kompenzációjának igénye pedig biztosan meg fog jelenni a munkavállalói elvárások közt. Hamrák szerint a válság negatív hatásainak csökkentésére jó stratégia lehet a digitalizáció, aminek a segítségével erőforrásokat lehet megtakarítani, illetve a belső működés is elemezhetőbbé válik. Szintén hangsúlyozta a HR-stratégia fontosságát, valamint a kiszervezés lehetőségét, ha nincs idő és kapacitás bizonyos feladatok ellátására.

A rugalmasság pedig egyértelműen kulcsfontosságú ebben a bizonytalan időszakban, mikor a cégek nem igazán tudnak előre tervezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?