6 °C Budapest
Business accounting concept, Business man using calculator with computer laptop, budget and loan paper in office.

Szinte hihetetlen: ennyi egy fizikai melós órabére most Magyarországon

2022. július 21. 13:32

Az idei második negyedévben 1553 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. Ez 11,5 százalékos növekedést jelent a 2021 hasonló időszakában tapasztalt 1392 forinthoz képest.

A középvezetők körében is meghaladta a 10 százalékot az átlagos bérnövekedés,már 1550 forint felett jár a fizikai átlagórabér. A felsőbb kategóriákban is felgyorsult a bérnövekedés üteme: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2021 második negyedévéhez képest 10,2 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

Tovább gyorsult a bérkiáramlás üteme az év második negyedében, a növekedés 11,5 százalékos átlagos mértéke azonban éppen arra volt elegendő, hogy a legutóbbi inflációs jelentésben közzétett pénzromlás hatását ellensúlyozza.

A KSH adatai szerint júniusban a fogyasztói árak 11,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban

– mutatott rá Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója.

Mivel számos iparágban továbbra is komoly munkaerőhiány tapasztalható, a bérnövekedés üteme az év második felében a kedvezőtlenebbre forduló gazdasági környezetben is tovább gyorsulhat. A munkavállalók igényei ugyanis gyorsan igazodnak a magasabb inflációs várakozásokhoz

- tette hozzá. A régiók szerinti statisztikák azt mutatják, hogy az átlagos fizikai órabérek jobbára az 1400-1500 forint közötti sávban helyezkednek el. Lefelé Dél-Dunántúl tér el kissé 1370 forintos átlagos szintjével, míg felfelé Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország emelkedik ki 1640, illetve 1930 forintos átlagórabérével.

A Moore Hungary ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. A 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében az éves béremelkedés mértéke 2022 második negyedévében hosszú évek óta első ízben érte el a kétszámjegyű értéket, átlagosan 10,2 százalékos volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magasabb infláció mára a középvezetői szegmensben is kikényszerítette a nagyobb mértékű béremeléseket

– mondta Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere.

Egy évvel korábban mindössze 4,4 százalékos volt az átlagbér emelkedésének a mértéke ebben a körben. Kérdés, hogy a jelenlegi 10 százalék körüli bérnövekedés elegendő lesz-e a vezető munkavállalók hosszú távú megtartásához. Ebben a körben egy jó munkahelyváltással könnyen elérhető nagyobb bérnövekedés is, igaz, ennek esélyét a küszöbön álló recessziós időszak nagyban csökkentheti

- emelte ki. Az országos szinten már több mint 60 ezer főt foglalkoztató szolgáltatóközpontok (SSC-k) középvezetői esetében a fenti szellemi foglalkozású középvezetői átlagot jóval meghaladó, 13,3 százalékos béremelést hajtottak végre az elmúlt év során. Az egyes feladatok kiszervezése kapcsán megnövekedett igények hatására az SSC-k további létszámbővítést hajtottak végre, a belépési forgalom aránya meghaladta a 7 százalékot, miközben a kilépők aránya 4 százalék alatt maradt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm