12 °C Budapest
Group of business people clapping hands for a coworker in staff meeting. Multi-ethnic business team applauding for a female colleague in a meeting.

Lassan tényleg vége a távmunkának? A magyarok zöme így dolgozna

2022. július 21. 19:31

Az irodai munka egyik fő előnye, hogy együtt lehetünk a kollégákkal. A munkahelyi társas érintkezés köztudottan fokozza a kreativitást és a produktivitást, ezért a vállalatok arra összpontosítanak, hogy a munkavállalóknak több helyet biztosítsanak a szocializációhoz és a csapatmunkához. Mivel a poszt-Covid munkaszokások még mindig gyorsan változnak és a vállalati központok átszervezése időt és pénzt igényel, a New Work által gyűjtött piaci visszajelzések szerint sok munkáltató lehetőséget biztosít alkalmazottai számára, hogy flex (rugalmas) irodákban dolgozzanak.

A Covid miatti hirtelen távmunkára való átállás gyakran jelentős hatékonyságnövekedést eredményezett az egyéni munkavégzésben. Ugyanez azonban nem mindig mondható el a csapatmunkáról, amint azt bárki megerősítheti, aki már átélt néhány akadozó, vég nélkülinek tűnő Zoom megbeszélést. Az otthonról dolgozó alkalmazottak gyakran érzik magukat elszigetelve és elszakítva a csapatuktól, így nem meglepő, hogy a legtöbben nem akarnak a jövőben teljes munkaidőben otthonról dolgozni.

A kollaboratív munkakörnyezet bizonyítottan elősegíti a csapattagok közötti ötletelést, innovációt és kapcsolatteremtést, emellett javíthatja a vállalati kultúrát és a munkavállalói élményt is. Ezt felismerve a munkavállalók igyekeznek agilisabb és együttműködőbb munkaterületeket kialakítani az alkalmazottak számára, ugyanakkor figyelembe veszik azt is, hogy a munkavégzés helyét illetően egyre nagyobb rugalmasságot várnak el az irodisták.

Mivel a központi irodák átalakítása időt és pénzt igényel és a mai bizonytalan gazdasági környezetben mindkettő luxuscikknek számít, a vállalatok számára kézenfekvő lehetőség a flex (rugalmas) irodaszolgáltatókkal való együttműködés. A flex irodák előnyei közé tartozik a gyors beköltözés (sok közülük már másnap használatba vehető), a berendezési és üzemeltetési költségek hiánya, valamint a rugalmas bérleti feltételek. A New Work "iroda a felhőben" szolgáltatása például lehetővé teszi a bérlők számára, hogy akár felére csökkentsék a bérelt terület méretére vonatkozó kötelezettségvállalásukat és a különösen kihasznált időszakokban alkalmi jelleggel növeljék irodaterületüket.

A rugalmas irodák használatának másik előnye lehet az elhelyezkedésük. Míg a vállalati központok a város egy konkrét részén találhatók, ami nem feltétlenül vonzó minden alkalmazott számára, addig a rugalmas irodák szolgáltatói általában egy városon belül több irodát üzemeltetnek, amelyekhez a bérlők mind hozzáférhetnek. Az, hogy a csapat különböző helyszínek közül választhat, még azokat a csapattagokat is ráveheti arra, hogy az irodába jöjjenek, akik nem szívesen hagyják el otthonukat. Mindemelett csökkenhet az utazással töltött idő, ami nemcsak a munka és a magánélet jobb egyensúlyát teremti meg az alkalmazottak számára, hanem végső soron a csapat karbonlábnyomát is csökkenti. Továbbá a rugalmas irodák általában mindenre kiterjedő kényelmi és kiegészítő szolgáltatásokat kínálnak, ami szintén hozzájárul a jobb munka-magánélet egyensúlyhoz.

Fontos megjegyezni, hogy az együttműködés nem csak ugyanazon csapat tagjai és a különböző vállalati részlegek között, hanem a munkahelyszínek között is létrejöhet. Ezért ma már nemcsak a munkarendeknek kell hibridnek lennie, hanem a munkaterületeknek is. Egy irodahelyiségnek képesnek kell lennie arra, hogy integrálja a más helyszínekről érkező embereket (például a megbeszéléshez virtuálisan csatlakozó munkatársakat), ezért elengedhetetlen, hogy a cégek technológia-orientált teret biztosítsanak alkalmazottjaik számára.

Co-working vagy rugalmas irodák?

Sokan automatikusan egynek tekintik az együttműködő munkaterületeket a co-working irodákkal, a hagyományos co-working irodákban azonban különböző vállalatok alkalmazottai osztoznak ugyanazon a téren. Persze ez is inspirálhatja az együttműködést, különösen a kisebb cégek esetében, de a legtöbb vállalat inkább a saját alkalmazottai közötti együttműködés maximalizálására összpontosít.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szerencsére a rugalmas irodák manapság már túlmutatnak ezen. Miközben még mindig vonzó környezetet biztosítanak az egyéni vállalkozók és a kisvállalkozások számára, a nagyvállalati ügyfelek igényeit is készek kielégíteni, rugalmas feltételek és sokféle kényelmi szolgáltatás biztosításával.

A produktivitás nyilvánvaló növekedése mellett az együttműködő munkahelyek a munkavállalók elégedettségének növekedéséhez, jobb helykihasználáshoz, költségmegtakarításhoz és jobb ESG mutatókhoz vezethetnek

- foglalta össze Hubert Abt, a New Work és a workcloud24 vezérigazgatója és alapítója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem