26 °C Budapest
A portrait of a scientist leaning on a desk in her laboratory.

Rengeteg magyar nő ezért esik el a zsíros fizetéstől: ebben vannak nagy hátrányban

2022. február 11. 16:05

Február 11-e a Nők és Lányok a Tudományban Világnapja, amely immár 2015 óta hivatott felhívni a figyelmet a hölgyek fontos szerepére a kutatói, mérnöki vagy épp informatikai pályákon. A statisztikák szerint ezek az Európai Unióban is jellemzően a férfiak terepének számítanak, Magyarországon pedig az átlagnál is nagyobb az egyenlőtlenség.

Az Eurostat közelmúltbeli vonatkozó felmérése alapján az EU lakosságának 51%-át kitevő nők a 41%-át adták a tudományos és mérnöki pályák mintegy 15 millió dolgozójának. Magyarország a tagállamok közt utolsó előtti helyen állt mindössze 30%-kal, ami régiós összevetésben is rendkívül alacsony arány, figyelembe véve az 52%-os bolgár, a 49%-os lengyel, a 41%-os román vagy a 39%-os szlovák adatot. Tekintve, hogy mértékadó kutatások is igazolták, hogy nincs olyan biológiai tényező, ami miatt a nők kevésbé lehetnének sikeresek a reáltantárgyakban, a globális, de idehaza különösen szembetűnő jelenség mögött más okokat kell keresnünk.

Nagyon mélyen gyökerező sztereotípiák élnek azzal kapcsolatban, melyek a tipikus fiús vagy lányos szakmák. Éppen ezért sok, a tudomány iránt érdeklődő lány megkapja a szüleitől vagy a tanáraitól, hogy az nem neki való, ami elveszi a sokszor egyébként is törékeny önbizalmukat

– fejtegette Balázsi Katalin, anyagtudós-kutató, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Vékonyrétegfizika Laboratórium vezetője, a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) elnöke. A világ egyik legnagyobb gyártóvállalata, a 3M által készített legfrissebb State of Science Index nemzetközi kutatásban a válaszadók 88%-a nevezte fontosnak a sokszínűséget a tudományos és mérnöki területeken.

A lányok gyakran azért sem választanak műszaki pályát, mert nem feltétlenül állítják eléjük példaként azokat a nőket, akik nagy sikereket érnek el ezen területen. A 3M-nél erőt adunk a nőknek, és projekteket indítunk a lányok önbizalmának növelésére az oktatás különböző területein

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– mondta Bereznyák György, a 3M magyarországi képviseletének cégvezetője. Balázsi Katalin szintén kiemelte a női tudományos sikertörténetek fontosságát, majd hozzáfűzte: „ebből a szempontból lényeges az is, hogy a karrierjük alatt gyereket vállaló nők zökkenőmentesen térhessenek vissza a tudományos pályára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?