1,3 milliós nettóval csábítják Svájcba a magyar sofőröket: tapasztalat, nyelvtudás sem feltétel

1,3 milliós nettóval csábítják Svájcba a magyar sofőröket: tapasztalat, nyelvtudás sem feltétel

2022. január 5. 16:04

Súlyosbíthatja a sofőrhiányt, hogy külföldön még lakhatással együtt is kb. duplaannyit lehet keresni kamionosként, mint Magyarországon. Egy cég ugyanis 1,3 milliós nettót kínál a jelentkezőknek, a nyelvtudás és a kamionos jogsi sem feltétel, ők fizetik a képzéseket - ha cserébe 3 évig náluk marad a sofőr.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hiába a 700-800 ezer forintos havi bérek, még így sem találni elég kamionost Magyarországon. Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárhelyettese arról beszélt, hogy a járművek 5-10 százaléka áll, elsősorban a munkaerőhiány miatt. Hozzátette, a fizetéseket már nincs hová emelni, mivel a nagyobb béreket a fuvardíjak nem fedeznék. A további béremelés következménye a jelentős drágulás vagy áruhiány lenne.

Vélhetően azért sincs annyi sofőr itthon, mert külföldön gyakorlatilag ennek a dupláját is meg lehet keresni nettóban, az albérlet megfizetése után. Legalábbis egy magyar cég hirdetése 1,3 milliós nettó bért ajánl a kamionosoknak, akik kimennek hozzájuk Svájcba dolgozni. Mint a részletes leírásban kifejtik:

Teljes munkaidőben 1-1,3 millió forint nettónak megfelelő Svájci frankot keresel havonta. Az 1 millió akkor jön össze, ha hibázol, pl. kárt okozol a járműveken, tévesen rakodsz le és hasonlók. Ha nem hibázol, akkor meglesz a havi 1,3 millió nettó. Ennél az összegnél már figyelembe vettük az adókat, a kötelező beteg- és nyugdíjbiztosítást és egy kis lakás/szoba költségét. Ehhez még, adott esetben, hozzájön a gyermekpénz (de ennek lassú a folyósítása, előfordul, hogy csak soká kapod meg)

- tehát a lakhatási költségek megfizetése után marad ennyi a sofőrök zsebében. A kamionoshiányra utalhat az is, hogy a munkára való jelentkezéshez

sem a német nyelvtudás, sem a C+E jogsi megléte nem feltétel.

Ha a jelentkezőnek van B-kategóriás vezetői engedélye, akkor a kamionos jogsi megszerzését a cég állja Magyarországon, ahogyan a nyelvtanfolyamot is. Cserébe alá kell írni, hogy a munkábaállást követően a sofőr legalább 3 évig a vállalatnál fog dolgozni - ha előbb szeretne váltani, akkor időarányosan ki kell fizetnie a költségeket. A lakhatás kapcsán azt írják, hogy

egy kis lakás 600 frank (kb. 200 ezer forint - a szerk.) körül bérelhető ki. Ezt a költséget a nettó bér számításnál már figyelembe vettük. Azaz, bár te fizeted a lakást, de havi 600 frank bérleti díj esetében is megmarad a havi 1-1,3 millió forint nettó bér.

Hozzátették: az is megoldható, hogy egy kollégával együtt béreljen lekást a jelentkező, megosztva a költségeket. A családi kiköltözés kapcsán azt írták, a házastárs és saját gyermek is elkísérheti a sofőrt.

Az óvoda, iskola ingyen van. Ha nem vagytok házasok, a párod csak akkor kísérhet el, ha neki is van munkavállalási engedélye Svájcban. Tapasztalatból mondjuk, hogy meg lehet élni egy bérből, ha a házastársad nem dolgozik, de szerényen. Ha viszont mindketten dolgoztok, akkor nagyon szépen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.20 09:24
Nem tudod, hogy mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Vagy már nagy vagy, és még mindig nem tudod? A szen...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?