1,3 milliós nettóval csábítják Svájcba a magyar sofőröket: tapasztalat, nyelvtudás sem feltétel

1,3 milliós nettóval csábítják Svájcba a magyar sofőröket: tapasztalat, nyelvtudás sem feltétel

2022. január 5. 16:04

Súlyosbíthatja a sofőrhiányt, hogy külföldön még lakhatással együtt is kb. duplaannyit lehet keresni kamionosként, mint Magyarországon. Egy cég ugyanis 1,3 milliós nettót kínál a jelentkezőknek, a nyelvtudás és a kamionos jogsi sem feltétel, ők fizetik a képzéseket - ha cserébe 3 évig náluk marad a sofőr.

Hiába a 700-800 ezer forintos havi bérek, még így sem találni elég kamionost Magyarországon. Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárhelyettese arról beszélt, hogy a járművek 5-10 százaléka áll, elsősorban a munkaerőhiány miatt. Hozzátette, a fizetéseket már nincs hová emelni, mivel a nagyobb béreket a fuvardíjak nem fedeznék. A további béremelés következménye a jelentős drágulás vagy áruhiány lenne.

Vélhetően azért sincs annyi sofőr itthon, mert külföldön gyakorlatilag ennek a dupláját is meg lehet keresni nettóban, az albérlet megfizetése után. Legalábbis egy magyar cég hirdetése 1,3 milliós nettó bért ajánl a kamionosoknak, akik kimennek hozzájuk Svájcba dolgozni. Mint a részletes leírásban kifejtik:

Teljes munkaidőben 1-1,3 millió forint nettónak megfelelő Svájci frankot keresel havonta. Az 1 millió akkor jön össze, ha hibázol, pl. kárt okozol a járműveken, tévesen rakodsz le és hasonlók. Ha nem hibázol, akkor meglesz a havi 1,3 millió nettó. Ennél az összegnél már figyelembe vettük az adókat, a kötelező beteg- és nyugdíjbiztosítást és egy kis lakás/szoba költségét. Ehhez még, adott esetben, hozzájön a gyermekpénz (de ennek lassú a folyósítása, előfordul, hogy csak soká kapod meg)

- tehát a lakhatási költségek megfizetése után marad ennyi a sofőrök zsebében. A kamionoshiányra utalhat az is, hogy a munkára való jelentkezéshez

sem a német nyelvtudás, sem a C+E jogsi megléte nem feltétel.

Ha a jelentkezőnek van B-kategóriás vezetői engedélye, akkor a kamionos jogsi megszerzését a cég állja Magyarországon, ahogyan a nyelvtanfolyamot is. Cserébe alá kell írni, hogy a munkábaállást követően a sofőr legalább 3 évig a vállalatnál fog dolgozni - ha előbb szeretne váltani, akkor időarányosan ki kell fizetnie a költségeket. A lakhatás kapcsán azt írják, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

egy kis lakás 600 frank (kb. 200 ezer forint - a szerk.) körül bérelhető ki. Ezt a költséget a nettó bér számításnál már figyelembe vettük. Azaz, bár te fizeted a lakást, de havi 600 frank bérleti díj esetében is megmarad a havi 1-1,3 millió forint nettó bér.

Hozzátették: az is megoldható, hogy egy kollégával együtt béreljen lekást a jelentkező, megosztva a költségeket. A családi kiköltözés kapcsán azt írták, a házastárs és saját gyermek is elkísérheti a sofőrt.

Az óvoda, iskola ingyen van. Ha nem vagytok házasok, a párod csak akkor kísérhet el, ha neki is van munkavállalási engedélye Svájcban. Tapasztalatból mondjuk, hogy meg lehet élni egy bérből, ha a házastársad nem dolgozik, de szerényen. Ha viszont mindketten dolgoztok, akkor nagyon szépen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
ajovomunkahelye  |  2023.03.13 17:34
Mi kell ahhoz, hogy egy cég tanuló szervezetté váljon? Manapság gyakran halljuk a „tanulási kultú...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?