-2 °C Budapest
HR team reading CVs, shortlisting and selecting new candidates for job interview

Ez lehet most a legnagyobb csodafegyver a magyar munkáltatók kezében: egyre többen használják

2021. december 2. 20:49

A cég és a munkavállalók szempontjából is meghatározó, hogy mennyire hatékony az újonnan felvett kollégák beilleszkedési folyamata. A zökkenőmentes betanulás termelékenységi szempontból, a munkahelyen belüli gyors eligazodás pedig a pozitív élmények és a javuló vállalati kultúra miatt éri meg minden résztvevő számára. Jelenleg a munkavállalók alig fele hallott beilleszkedés segítésére létrehozott mentorprogramokról, a többi dolgozónál viszont ezek rendkívül népszerűek – derül ki egy friss, reprezentatív kutatásából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Eltérő megoldások az integrációban

A megkérdezett munkavállalók közül csak minden ötödik munkahelyén van kifejezetten a beilleszkedési és fejlődési folyamatokra dedikált mentorprogram, de további 26 százalékuknál kijelölnek olyan mentort, aki segít a munkába való betanulásban és a vállalaton belüli eligazodásban, illetve az esetek harmadában akárkihez fordulhatnak a kérdéseikkel, segítséget kapnak. Mindössze 4 százalékuk közölte, hogy egy új munkavállalónak támogatás nélkül kell beilleszkednie a cégnél és további 8 százalékuk szerint nincs is különösebben szükség segítségre a bekapcsolódásnál - derül ki a Profession.hu kutatásából.

Ezekhez a hagyományos eljárásokhoz képest a formális mentori program kevésbé közismert: a munkavállalók közel felének például nem is volt tudomása erről a fajta megoldásról, 34 százalékuk hallott már ilyen programról, de még nem volt részese, a megkérdezettek 18 százaléka viszont részese is volt ilyennek korábban.

Ahol van mentori program, ott többnyire elégedettek vele

Azoknak a dolgozóknak, akiknek a munkahelyén működik ilyen program, 64 százaléka gondolja, hogy azért fontos ez a fajta integrációs metódus, mert az új kollégák így kapcsolódhatnak be leggyorsabban a munkafolyamatokba, míg 57 százalékuk tartja fontos előnynek, hogy elősegítheti az új munkatársak hosszú távú elköteleződését

- mondta Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási szakértője. „Minden harmadik munkavállaló szerint a szervezetfejlesztés szempontjából fontos, míg 27 százalékuk gondolja, hogy a munkafolyamatok ellenőrzése szempontjából van jelentősége. 21 százalékuk véli úgy, hogy ez megkönnyíti a kapcsolattartást a hierarchia különböző szintjei között.” – tette hozzá.

A mentori rendszert alkalmazó cégeknél dolgozók közül minden harmadik válaszolta, hogy a munkahelyén a próbaidő lejártáig (általában 3 hónapig) tart ez a folyamat, míg minden negyedik esetben 2-3 hét volt a metódus. 11 százalékuk nyilatkozta, hogy a program addig tart, ameddig az új kolléga igényt tart rá, ez akár a cégnél töltött idő végéig is fennállhat. 2 százalékuk pedig arról számolt be, hogy a betanítási program kizárólag a munkavállaló első napjára korlátozódik.

Ahol nincs, ott többnyire szívesen fogadnák

A mentori program intézménye különösen népszerű nem csak azoknak a munkavállalóknak a körében, akiknek a munkahelyén így történik a bevonás, hanem azoknál is, akik ismerik a rendszert, de a cégük nem ilyen integrációs metódust alkalmaz. A mentorprogramban nem részesülő munkavállalók 40 százaléka mondta, hogy sokat segített volna számukra, ha lett volna ilyen rendszer a betanulásuk alatt, míg további 36% szerint kicsivel tette volna könnyebbé a beilleszkedést. Minden ötödik válaszadó jelezte, hogy ugyan nem segített volna, de nem is zavarta volna őket a mentorrendszer, és mindössze 4 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy lenne olyan dolgozó a cégnél, aki nem örülne, ha ilyen eljárás mentén történne a bekapcsolódás.

Az integrációval kapcsolatos munkavállalói igények folyamatosan változnak, ezekre érdemes figyelniük a munkáltatóknak. „Az onboarding folyamathoz kapcsolódó igények a technológiai változásokkal párhuzamosan módosulnak, amihez a cégeknek rugalmasan kell alkalmazkodniuk annak érdekében, hogy pozitív munkavállalói élményt tudjanak biztosítani. A vállalat a leghatékonyabban úgy teheti ezt meg, hogy folyamatosan monitorozza ezeket a szükségleteket, a meglévő rendszerrel kapcsolatos visszajelzéseket pedig konstruktívan igyekszik beépíteni a stratégiájába” – mondta Galgóczi Krisztina, a Profession.hu HR Business partnere.

A mentorprogramok fő célja, hogy elősegítsék egy új kolléga bekapcsolódását a vállalat munkafolyamataiba és közösségébe egyaránt. Az újonnan érkező munkavállalóval egy kijelölt kolléga, mint mentor foglalkozik, akinek a bevonás mellett fontos feladata, hogy fogadja a visszajelzéseket a munkavállaló és a felsőbb vezetők részéről egyaránt és ennek mentén javaslatokkal segítse a beilleszkedést.

Az igények megisméséhez a kölcsönös visszacsatolás közvetlen formája a legkifizetődőbb, ehhez viszont a munkaadóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a munkavállalók is érezzék, hogy biztonságban elmondhatják a véleményüket, amit később diszkréten kezelnek az illetékesek. Ha az illetőnek kellemetlen valamiért egy ilyen a szituáció vagy nincs olyan helyzetben, hogy közvetlen visszajelzést tudjon adni a feletteseinek, kifejezetten érdemes beiktatni egy mentort a folyamatba, aki tolmácsolja az észrevételeit a vezetők felé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.20 09:24
Nem tudod, hogy mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Vagy már nagy vagy, és még mindig nem tudod? A szen...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?