33 °C Budapest
Male and female architects discussing while using digital tablet at construction site

Ezek a dolgozók a járvány legnagyobb vesztesei: hamarosan nagy szükség lesz rájuk

2021. május 19. 16:44

2020-ban a 20–64 éves korosztály foglalkoztatási aránya 61,9 százalék volt az unión túlról érekezett vendégmunkások körében, míg az EU-n belülről jövők, vagy anyaországban dolgozóké 73,5 százalék. Az elmúlt évtizedben a nem unióban születettek esetében a foglalkoztaási arány mindig alacsonyabb volt, mint az EU-s polgároké, vagy "őslakosoké", és a különbség egészen 2017-ig nőtt is a két réteg között. Ezután azonban fokozatosan csökkenni kezdett a különbség, azonban a kedvező tendecia 2020-ban megtört. Mutatjuk, mekkorára nőtt a szakadék EU-s és nem EU-s polgárok között.

Az EU-n kívüli születésű személyek foglalkoztatási rátája 2020-ban 11,6 százalékponttal alacsonyabb volt, mint az EU-n belül születetteké az Eurostat friss adatsora szerint. A foglalkoztatottság 2019-hez képest 2,5 százalékponttal alacsonyabb volt, mint  2020-ban az EU-n kívül születettek esetében, míg az uniós tagállamok szülöttjei esetében, akik nem az anyaországukban dolgoznak, a különbség "csak" 1,8 százalékponttal esett vissza. Még nagyobb a különbség azok esetében, akik születési országukban dolgoznak: az ő foglalkoztatottsági rátájuk csupán 0,4 százalékpontot esett 2020-ban, 2019-hez képest.

Mindez azt jelenti, hogy a koronavírus világjárvány munkaerőpiacra gyakorolt negatív hatása hátrányosabban érintette azokat a munkavállalókat, akik nem EU-n belül születtek, de ott vállaltak munkát, mint az EU-n belül, de nem az anyaországban munkavállalókat. A legkevésbé az szülőországukban munkát vállalók voltak kitéve a járvány hatásának a foglalkoztatásban.

A fenti grafikon tehát azt mutatja, hogy egyrészt 2013-tól kezdődően folyamatosan nőtt a foglalkoztatottság mindhárom csoporton belül, és 2017 volt az az év, amikor az adott országban más EU-tagállamból érkezők foglalkoztatási aránya még meg is haladta a szülőországukban foglalkoztatottak rátáját. Másrészt mutatja, hogy 2019-ig az anyaországukban dolgozók foglalkoztatási aránya egyenletes ütemben nőtt, míg az EU-ból, vagy EU-n túlról érkező külföldi munkavállalóké annál kiugróbban, így csökkent a szakadék a rétegek között. 2020 pedig - ahogy az várható volt, visszaesést hozott.

Az, hogy a külföldi munkavállalók foglalkoztatási aránya nagyobb mértékben esett, mint az anyaországban dolgozóké, sok körülménnyel magyarázható. Eleve a külföldről érkezők többen dolgozhattak súlyosan érintett szektorokban, mint a vendéglátás, turizmus. Másrészt a határok lezárása nagyban megnehezítette az utazást is, ezért a vendégmunkások száma nagy arányban csökkent 2020-ban. Ezen kívül a jellemző foglalkoztatási forma sem mindegy, mert a kölcsönzött munkaerőtől előbb meg tudtak vállni a cégek a járvány idején, a külföldiek körében pedig ez egy elterjedt munkavállalási mód. 

Ha csak a környező országok statisztikáit nézzük, jól látszik, hogy elsősorban az ipari és termelő szektorok nagy arányban építenek a vendégmunkásokra. Csehországban például minden hatodik munkavállaló vendégmunkás, azaz nagyjából a dolgozók 15%-a. A vírus előtti időkben ez a szám Magyarországon nagyjából százezer fő volt, ami a teljes hazai foglalkoztatási palettát figyelembe véve jelentős arány, és sokan közülük munkaerő-kölcsönző vállalatokon keresztül dolgoztak

mondta el május elején Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója a vendégmunkások helyzetével kapcsolatban.

Valószínűleg még számos más tényező játszhatott közre, hogy 2020-ban ismét megnőtt a szakadék az anyaországukban élők "őslakosok" és a külföldön élők foglalkoztatási arányában. Ha az EU-tagállamokra lebontva is megvizsgáljuk, milyen arány alakult ki a pandémia évében, az is láthatóvá válik, hol vannak legrosszabb helyzetben az EU-s országból, vagy unión kívülről érkező külföldi munkavállalók. 

Látható, hogy Magyarországon nem volt akkora a különbség a három társadalmi csoport foglalkoztatottsági rátája között: az anyaországban élők foglalkoztatottsága 75 százalékos volt 2020-ban, az EU-tagállamból érkezett lakosoké még ennél is magasabb 78,2 százalék. Ehhez képest az EU-n túlról érkezett lakosoké csupán 72,5 százalék. Ez azonban még viszonylag magasnak számít más uniós államok arányszámához képest. Ennél jobb helyzetben a cseheknél, lengyeleknél, Máltán, a portugáloknál, észteknél és Izlandon magasabb a nem EU-tagállamból érkezettek munkavállalási aránya. 

A spanyoloknál, franciáknál, görögöknél, belgáknál még a 60 százalékot sem éri el a foglalkoztatottsági rátájuk. Azt is érdemes viszont megfigyelni, hogy milyen helyzetben vannak a nem uniós tagállamból érkezett külföldiek az EU-ból jövők, illetve az anyaországukban élőkhöz képest - tehát a grafikonon milyen távol esnek egymástól a sárga pontok a kék és piros pontoktól. Ebben hatalmas különbségek lehetnek olyan országokban, ahol az "őslakosok" vagy EU-s polgárok foglalkoztatottsága magas, viszont az EU-n kívülieké alacsonyabb.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Svájcban például 84,5-84,7 százalékos az uniós államokból érkező lakosok - például a Svájcban élő magyarok - és az echte svájciak foglalkoztatottsága. Az EU-n kívülről jövőké viszont csupán 70,7 százalék volt 2020-ban. De példaként lehetne említeni Németországot, Norvégiát, Hollandiát, Dániát vagy Svédországot is, ahol 15-20 százalékpontos különbségek is vannak. Az arányaiban (52,3%) legkevesebb nem uniós állambelit foglalkoztató Belgium áll a lista legvégén - itt szintén csaknem 20 százalékponttal magasabb az uniós polgárok vagy belgák foglalkoztatottsága. 

Külföldi munkavállalók helyzete Magyarországon 2021-ben

Azt elmúlt 5-6 évben megötszöröződött a külföldi munkavállalók száma Magyarországon. A koronavírus átmenetileg megakasztotta a növekedést, de már elindult a munkaerőpiaci visszarendeződés. A munkaerő iránti kereslet összességében még nem érte el a járványhelyzet előtti szintet, és szektoronként is eltérő képet mutat a piac, de már vannak olyan területek, ahol újra munkaerőhiány van. Így például nincs elég ember az élelmiszeriparban, feldolgozóiparban, bizonyos kereskedelmi területeken és a nyáron várható nyitással, a balatoni turizmus beindulásával újabb több ezer emberre lesz szükség hirtelen - vélik a Prohumán szakemberei.

Juhász Csongor szerint tévhit, hogy a külföldiek elveszik a magyarok elől a munkahelyeket. Rámutatott, a munkaerőhiányos időkben a vendégmunkások voltak azok, akik nélkül egy-egy szektor annyira súlyos munkaerőhiánnyal küzdött volna, ami már a termelés megállításával fenyegetett. Ezeken a területeken a külföldi munkások segítettek abban, hogy megmaradjon sok száz vagy ezer magyar munkahely.

Hiszen, ha egy cég tartósan azzal szembesül, hogy képtelen megfelelő mennyiségben és minőségben munkaerőt találni, sok esetben a bezárás mellett dönt, és átköltözteti az üzemet egy ilyen szempontból jobban teljesítő országba. Ez különösen igaz lehet az olyan szektorokban, mint amilyen az autóipar vagy feldolgozóipar, amelyek a magyar gazdaság fő mozgatórugói.

Ha korábban nem lettek volna külföldi dolgozók, akkor teljes szektorok kerülhettek volna bajba. Persze nagyon fontos, hogy a folyamat jól kontrollált, valamint átlátható legyen, és csak oda hívjunk vendégmunkásokat, ahol már lényegében kimerült a hazai munkapiaci tartalék. Csalóka a mostani helyzet, hiszen a számok azt mutatják, hogy hirtelen jelentős munkaerőtöbblet jelentkezett, azonban ez csupán a látszat. Azok az emberek, akik a járvány miatt kényszerből váltottak munkát – elsősorban is az olyan bezáró szektorokból, mint a vendéglátás vagy a turizmus – a nyitással együtt nagyon gyorsan vissza fognak térni eredeti szakmájukhoz itthon vagy külföldön. Őket pedig valahogyan pótolni kell majd

– szögezte le Juhász Csongor. A vendégmunkások helyzetével kapcsolatban pedig összegzésként a szakember elmondta: biztosnak tűnik, hogy a gazdasági visszapattanás már idén érezhető lesz, a legtöbb szektorban már a közeljövőben újra a járvány előtti szintre szeretnének visszatérni. Így a járvány előtt munkaerőpiaci helyzethez hasonlóan a vendégmunka nem lehetőség, hanem sok területen egyetlen opció marad arra, hogy egy-egy vállalat továbbra is Magyarországon tartsa termelő kapacitásait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?