15 °C Budapest
The girl bartender. The waiter at the bar of the restaurant. The seller in the cafe

Indul a diákroham: ennyit kereshetnek idén a fiatalok nyári munkával

2021. április 27. 09:28

Újra fellendül a diákmunka: rengeteg fiatal keres nyárra hosszabb-rövidebb időre állást. A szövetkezetek szerint a fizetések jellemzően nem változtak, 1200-1300 forint órabért kapnak a fiatalok.

A diákszövetkezetek szerint a cégek már megkezdték a toborzást a klasszikus nyári diákmunkákra, de a diákok rohama a munkáért még nem indult be - írja a Világgazdaság. A lapnak iskolaszövetkezetek arról számoltak be, hogy a fizetések jellemzően nem változtak, 1200-1300 forint órabért kapnak a fiatalok.

Az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munkáért kapott pénz nem minősül önálló tevékenységből származó jövedelemnek, ezért 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonnak le belőle. A 25 év alattiak 2022. januártól szja-­mentességet kapnak, ami tovább emelheti a fizetést és a munkalehetőségek számát is - mutat rá a lap. A Covid-19 járvány előtt még a diákok kétharmada vállalt egész évben munkát hosszabb-rövidebb időre.

Majzik Nándor, a Meló-Diák Universitas Szolgáltató Iskolaszövetkezet cégvezetője szerint májusban várható, hogy a diákok megrohamozzák a szövetkezeteket a munkáért. 2019-ben a szövetkezeten keresztül nyáron havonta 15-­18 ezer diák vállalt munkát a szakember tájékoztatása szerint. A korábbi években havonta 8-10 ezer diákot foglalkoztattak, most átlagosan 6-­7 ezret.

Bosnyák Péter, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet közép-­magyarországi regionális szolgáltatásának vezetője arról számolt be, hogy Budapesten nagyjából a szokásos létszám kétharmada dolgozik. A pandémia miatt tavaly a közvetített fiatalok száma egy átlagos év 20 ezres értékéről a múlt évben 16 ezerre esett. Volt azonban home office-ban is végezhető diákmunka a távmunkára átállt cégeknél. A teljes diák-munkaerőpiacon a feladatok 30 százalékát, a Fürge Diáknál az 50 százalékát home office-ban végezték a fiatalok.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Baksay-Szabó Ádám, az Y Generáció Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja szerint a fiatalok nem válogatnak, mert a pandémia miatt beszűkült az álláspiac. Jellemzően heti 25-30 órát is vállaltak a korábbi 20-25 óra helyett, mert a távoktatás miatt többet tudtak dolgozni. Aki az idén nyáron dolgozni akar, annak lesz munkája - jelezte Baksay-Szabó Ádám.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?