Kinek kellenek? Ilyenek ma egy pályakezdő esélyei a piacon

2021. március 17. 16:01

Milyen esélyekkel tehették meg első lépéseiket a munkaerőpiacon a világjárvány kirobbanásának évében a pályakezdők? Hány hirdetést adtak fel a cégek ilyen pozíciókra, hogyan alakultak a jelentkezőszámok, melyek voltak a pályakezdők kedvenc szakmái és mennyi volt az átlagos bérigényük? Egy friss elemzés a pályakezdők és gyakornoki helyet keresők kilátásait vizsgálja meg.

A koronavírus-járvány több szempontból drasztikusan megváltoztatta a munka világát és a munkaerőpiaci viszonyokat - ez alól pedig a pályakezdők és gyakornokok sem kivételek. Arról, hogy pontosan milyen hatással volt helyzetükre az elmúlt egy év, Magyarország piacvezető állásportáljának adataiból kaphatunk betekintést.

Csökkenő hirdetésszám

2020 márciusában a koronavírus-járvány hazai kezdete a teljes magyar munkaerőpiacra jelentős hatással volt, így a pályakezdők, szakmai gyakorlati helyet keresők számára feladott álláshirdetések száma és aránya is lecsökkent. Ráadásul 2020 tavaszán azok a cégek, amelyek a létszámstop, illetve -leépítés eszközével próbálták átvészelni a válságot, elsőként azoknak a felvételét fagyasztották be, valamint azoktól váltak meg, akik nem képezték az állomány részét. Ebbe a csoportba a szerződéses munkatársak és a kölcsönzött munkaerő mellett a szakmai gyakorlaton lévők és a diákok tartoztak.

A meghirdetett pályakezdő állások számában érzékelhető csökkenő tendencia szinte egész évben megmaradt, a javulás jelei november-december környékén kezdtek látszani, ami 2021 első hónapjaiban is kitartott.

A területi adatokból az látszik, hogy a pandémia évében is Budapesten és Pest megyében volt a legnagyobb a választék pályakezdő munkákból, majd Fejér, Veszprém, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyék következnek.

Nyári csúcs a pályakezdő jelentkezők számában

A járványhelyzet következtében kialakult válság egyik markáns hatásaként az egy állásra jutó jelentkezések száma számos szektorban évek óta nem látott szintre emelkedett. Ez alól a pályakezdő és gyakornoki pozíciók sem képeztek kivételt: márciustól kezdve folyamatos növekedés látszik a jelentkezések számában. A legtöbb pályakezdő nyáron pályázott meg lehetőségeket - ez valószínűleg azzal is összefügg, hogy ilyenkor jobban ráérnek a még tanulmányaikat folytatók is arra, hogy kipróbálják magukat a munka világában.

Ősztől azonban a jelentkezőszámok lassú csökkenését láthattuk, majd 2021 januárban ismét felélénkült az érdeklődés a pályakezdő, illetve gyakornoki pozíciók iránt: idén januárban 15 százalékkal több volt az egy helyre jutó jelentkezésszám, mint a tavalyi átlag.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adminisztrációs munkák voltak a legnépszerűbbek

Mely szektorok, és azon belül milyen pozíciók számítottak a legkelendőbbnek a pályakezdők körében tavaly? Népszerűségi sorrendben az adminisztráció, az értékesítés, az oktatás és a marketing voltak a pályakezdők kedvencei 2020-ban. A fentieken belül a legtöbben irodai asszisztens és projektmenedzser állásokra jelentkeztek, ezt az adatrögzítő, az ügyfélszolgálati munkatárs, a flottakezelő és sofőr, majd a gazdasági asszisztens pozíciók követték. A pályakezdők átlagos fizetési igénye nettó 208 ezer forint volt országosan.

Összességében elmondhatjuk, hogy a pályakezdők és gyakornokok helyzete a tavaly tavaszi állapotokhoz képest egyértelműen javult, ám a hirdetésszámok még mindig elmaradnak a korábbi évek eredményeitől. Ezzel együtt fontos fejlemény, hogy a pandémia kezdetéhez képest jóval több lehetőségből válogathatnak, ugyanis a vállalatok nagy hányada 2021-ben már bővülésben gondolkodik. Ráadásul, mivel az őszi-téli tapasztalatok azt mutatják, hogy a koronavírus második hulláma már nem okozott olyan sokkot a munkaerőpiacon mint az első, - sőt, azóta is a fokozatos javulás tendenciái látszanak -, abban bízhatunk, hogy a jelenleg zajló harmadik hullám sem fog jelentős visszaesést generálni a pályakezdők és gyakornokok lehetőségeinek esetében sem

 - összegzi a helyzetet Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm