1 °C Budapest
Ennyi bolti dolgozó lett munkanélküli a járvány miatt: sokan még mindig részmunkaidőben vannak

Ennyi bolti dolgozó lett munkanélküli a járvány miatt: sokan még mindig részmunkaidőben vannak

2020. augusztus 21. 14:11

A koronavírus 23 ezerrel nyomta le a boltos foglalkoztatottak számát a második negyedévben. Közben megugrott a részmunkaidős foglalkoztatás. A boltokban ügyködők tizede vesztette el a munkáját, vagy annak egy részét abban az időszakban, amikor előbb zártak, majd újranyitottak a boltok. A májusi újranyitás után nem tudott minden boltos visszamenni a régi helyére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2020 második negyedévében a foglalkoztatottak száma 23 ezerrel csökkent az első negyedévhez képest. A változás azt is mutatja, hogy a kényszerű áprilisi és május első felére áthúzódó iparcikkes boltzárat követően nem tudott mindenki rövid időn belül visszatérni a régi helyére a korábbi munkáját végezni. Ez a mutató - a foglalkoztatottak száma - az összes foglalkoztatott mutatószáma, tehát ebben mindenki benne van, aki bármit is ügyködik a boltokban (alkalmazott, vállalkozó, segítő családtag), a legapróbb, öt főnél kisebb vállalkozásokból is.

Pénzre van szükséged? Keress szuperolcsó pénzügyi segítséget kalkulátorunkkal!

A második negyedéves mutató három hónap (április, május, június) átlagát jelenti. Korábban megjelent olyan foglalkoztatási részadat is (heti monitor adatközlésben), mely nagyobb létszámzuhanást jelzett májusban a megelőző áprilishoz képest, de ez nincs ellentmondásban a jelenlegi mutatóval. Ebben a negyedévben már áprilisban is voltak nagyobb leépítések, de sokakat szabadságra is elküldtek, vagy részmunkaidőbe helyeztek, így próbálták a boltosok is kihúzni az előre nem látható távú válságot, hiszen az iparcikkes boltok zömét nem kereshette fel a vásárló a kijárási korlátozás miatt.

Májusban az áprilisihoz képest 19 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma, bár vidéken már 4-én újranyithattak a boltok.

A fővárosban viszont csak 18-án, és annyi leszűrhető volt, hogy mind a vásárlók, mind a boltosok óvatosak voltak az újranyitást követően, ráadásul a boltok egy kis része nem is tudta újrakezdeni. Márpedig a régiek visszavétele, a létszámbővítés akkor megy, ha van bevétele is a boltosnak, hiszen abból fizeti a bért. Végül úgy tűnik, júniusra már feljebb zárkóztak a boltok, létszámban is (a boltos forgalom ebben a hónapban az áprilisi 10%-os zuhanást követően már elérte az előző évi szintet).

A folyamatosan nyitva tartó élelmiszeres, drogériás boltokban a nagy spájzolási rohamok miatt nagyon is kellett a létszám.

Most fel is töltötték, de ne feledjük, a válság előtt is létszámhiánnyal küszködtek a boltosok. Az iparcikkes boltok többsége azonban még augusztusban is csak kapaszkodik kifelé a gödörből, bevétele elmarad a korábbitól. De összességében most több munkáskéz kell, mint a válság mélypontjait jelentő áprilisban és májusban. A legfontosabb, a válsághatást jelző foglalkoztatási mutató változása az alkalmazottak körében is azt jelzi, hogy az első negyedévhez képest a másodikban 23 ezerrel csökkent a boltokban a létszám:

2019 átlagához képest már kisebb a foglalkoztatotti létszámcsökkenés teljes mértéke, 16 ezer fő. Az alkalmazottak körében viszont hasonló, mint 2020 első és második negyedévének viszonylatában. Az éves változásokat ugyanakkor más okok is befolyásolhatják a járványhatás mellett.

A járvány legkeservesebb pirulája a kiszámíthatatlanság. Március második felében 15 óráig lehetett az iparcikkes boltokat felkeresni (március 28-tól lépett be a teljes tilalom). Ebben a márciusi időszakban már esett is az iparcikkes boltok piaca, a korlátozott nyitvatartás mellett az egyik legkézenfekvőbb létszámgazdálkodási lépés a részmunkaidős foglalkoztatás volt. Ezzel tartani is lehetett a létszámot, bár voltak már ekkor is elbocsájtások, de csak kisebb számban (és persze szabadságolások is).

2020 első félévében végül harmadával nőtt előző évhez képest a részmunkaidős foglalkoztatás a boltos világban.

A negyedéves foglalkoztatotti adatokat erősíti a nagyobb (legalább öt főt foglalkoztató) boltos vállalkozások statisztikája, ami hasonló létszámcsökkenést jelez (azzal, amit már jeleztünk, hogy az élelmiszerboltosok és a drogériák feltöltötték a létszámot, más körökben viszont, kisebb boltokban is leépítések voltak).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
kovacstunde  |  2022.01.26 11:42
  Néhány nappal ezelőtt a Kossuth Rádió egyik reggeli műsorát hallgatva arra lettem figyelmes, hogy...
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?