29 °C Budapest
Ő az igazi magyar sajtkirály: tömegek rajonganak a termékeiért

Ő az igazi magyar sajtkirály: tömegek rajonganak a termékeiért

2020. július 24. 09:01

A szülő mindig a legjobbat szeretné adni gyermekének, így sokszor egy bizonyos jól fizető pálya felé terelgeti lurkóját. A Bács-Kiskun megye délnyugati csücskében élő Pencz Pál azonban nem hallgatott édesanyja segítő hangjára, és felépítette saját, önellátó gazdaságát. Nem is dönthetett volna jobban: a Dunafalván megalapított Kobolya Gazdaságban nem győznek elég tejből készült finomságot készíteni a piacra, olyan hamar elkapkodják a termékeiket. Az álmok valóra válásáig megtett útról a tejgazdaságot irányító mezőgazdasági mérnök beszélt a HelloVidéknek.

Pencz Pál gyerekkorában már részlegesen beleszokott a gazdálkodói életbe, lévén édesapja átmenetileg a mezőgazdaságban dolgozott, édesanyja pedig mindig is törekedett az önellátásra: a gyümölcsöket, zöldségeket otthonukban termelték meg, amiből télire finomságok kerültek a spájz polcaira, és még a húsért sem kellett a boltba szaladniuk. Végül azonban mégsem a családi gyökerek döntötték el a sorsát, hanem mint a mesében, legkisebb gyerekként "elment szerencsét próbálni", és közben sült ki, hogy hová húz a szíve.

Édesanyám engem egy nagyon szép pályára szeretett volna küldeni, hogy foglalkozzak számítógépekkel. Az irodai munkával azonban nem tudok azonosulni, helyette inkább beiratkoztam a gödöllői Szent István Egyetemre. Ekkor még csak körvonalazódott a fejemben, hogy húsfeldolgozással szeretnék foglalkozni, de a Rózsa Péternél töltött három hónapnyi gyakorlat döntötte el, hogy az agrárium irányába indulok majd el. Az ő hortobágyi biogazdaságában eltöltött kemény hónapok alatt hétmérföldes barátságot kötöttem vele és a családjával, olyannyira, hogy szerette volna kifizetni a munkámat, amit nem pénzben, hanem jószágokban tett meg, aminek utólag nagyon örülök. Így indult el a karrierem, ekkor alakult ki a kötődésem az állatok iránt, a többi pedig már jött magától

- foglalta össze a gazdaság előtörténetét Pencz Pál.

A dunfalvai gazdaság vezetője a HelloVidék kérdésére elárulta, édesanyja soha nem próbálta meg lebeszélni arról, hogy végül mégis az önfenntartó, gazdálkodó életmódot folytassa, noha tudja, azért szerette volna, hogy informatikus legyen belőle, mert édesanyja saját bőrén tapasztalta meg a dolgos mindennapokat és az azokkal járó nehézségeket. Ha érdekel a teljes interjú, a HelloVidéken megtalálod!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?