13 °C Budapest
Kihalás szélén az ősi mesterség: pedig a kereslet nem csökket ezekre a termékekre

Kihalás szélén az ősi mesterség: pedig a kereslet nem csökket ezekre a termékekre

2020. június 2. 08:15

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon született Kovács László még segédévei idején jött Kalocsa város felkérésére a dél-alföldi régióba, hogy egy akkor tervezett helyi népművészeti stúdió fazekasmestereként iskolai keretek közt adja át a felnövekvő generációnak azt, amit a szakmával kapcsolatban tudni kell. A projekt végül zátonyra futott, a karcagi születésű fazekas azonban időközben egy önálló műhelyt hozott létre, családot alapított, és bár többször eljátszott a visszatelepülés gondolatával, azonban a város, az újonnan szerzett barátok és küldetéstudata délen marasztalta.

"Különösen nagy feladatnak éreztem, hogy újrateremthetem Kalocsán az egykor virágzó fazekas kultúrát, ami nem volt annyira jelentős, mint mondjuk a karcagi, a tiszafüredi, de éppen ezért meg akartam, akarom mutatni, hogy bármilyen kevés az a hagyaték, ami itt fennmaradt, attól még érték. Szerintem minden közösség annyit ér, amennyit múltjából felvállalni és megőrizni képes, mert értelmes jelent megélni és jövőt építeni másképpen nem lehet."

Ezt a mesterséget igyekszem a saját tudásommal a mai világhoz szólva feltámasztani hamvaiból, hogy szellemisége újraéledjen, híre messze földre eljusson, és közben a város egy különleges értékkel gazdagabb lehessen. 38 éve ezen munkálkodom Kalocsán, amihez a város mindenkor kiváló feltételeket biztosított

- adott hangot a szakma iránti mély elhivatottságának Kovács László fazekasmester. Noha más mesterségekhez hasonlóan a fazekasságot magas szinten gyakorló alkotók száma évről évre csökken, az általuk készített termékek iránti kereslet több mint 10 ezer éves múlt ide vagy oda, nem változott.

A XXI. századra az élet jelentősen átalakult, viszont ezek a kerámiák még a megváltozott körülmények között is jól funkcionálnak. Bár időközben új égetési technológiák, mázak és technikai eszközök segítik a mai fazekasok munkáját, attól még a kihívás ugyanakkora, ha nem nagyobb, hogy a mindig változó igényekhez igazodva egy mester minőségi terméket hozzon létre.

Azt tapasztalom, hogy van olyan réteg, aki mindig fog csináltatni egyedi, különleges kerámiákat, és ez biztosít azok számára megélhetést, akik jó szakemberek. Szeretik a magyar emberek a fazekas dolgokat vásárolni, és a hazánkba látogató turisták is szeretik, keresik, mert sehol a világon nincs még egy ilyen változatos, színes kerámiakultúra, e tekintetben páratlanul szép és gazdag a Kárpát-medence. Mint ahogyan régen, ma is a vevők megbecsülése számít a legjobban

- reagált a kalocsai mester az Európai Unióval egy időben megjelenő szabadpiaci környezet és a szakma megbecsültsége kapcsán felmerült kérdésekre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A teljes interjú a HelloVidék oldalán olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?