20 °C Budapest

Színt vallottak a magyar melósok: tényleg megmarad a munkahelyük?

2020. február 6. 20:33

Tavaly novemberben is magasan állt a magyar munkavállalók saját állásuk iránt érzett bizalma, az pedig fontos fejlemény az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, hogy egyre optimistábbak egy új munkahely megtalálásával kapcsolatban. Több részmutató pedig arról tanúskodik, hogy a munkaerőpicai stabilitás már a csökkenő munkavállalói motivációban is visszaköszön, derül ki ey friss munkaerőpiaci kutatásából.

A megelőző év hasonló időszakához képest egy ponttal emelkedett a munkavállalói bizalmi index novemberben, így a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe alapján a jelenlegi 69 pontos érték továbbra is egy optimista hozzáállást mutat a munkavállalók körében.

A negyedéves jelentésből megtudhatjuk, hogy a megkérdezettek körében a júniusi és szeptemberi időszakhoz hasonlóan ismét magas, 56 pontot mértek azzal kapcsolatban, hogy a dolgozók mennyire bíznak abban, hogy könnyen találnának maguknak új állást: az előző év azonos időszakában ez az érték 52, 2017-ben pedig 46 pontot vett fel. Fontos megemlíteni azt a részmutatót is, amely azt vizsgálja, hogy az adott munkavállaló mennyire érzi biztosnak a jelenlegi pozícióját: ez a szám 91 pontot vett fel, ami a megelőző év azonos időszakában mért értékhez hasonlóan változatlan, 2017 novemberéhez képest pedig 3 pontos emelkedést jelent, ugyanakkor a három, illetve négy évvel ezelőtti adatokhoz képest 7, illetve 18 pontos ugrást mutat, vagyis a megkérdezett munkavállalók az elmúlt években jóval nagyobb biztonságban érzik magukat, mint korábban - derült ki a vállalat közleményéből.

A kutatás az emberek jelenlegi munkahelyük megtartása iránt érzett motivációját is vizsgálta, amelyből az derült ki, hogy a válaszadók kevesebb mint fele (47%) lenne csak hajlandó a mostaninál messzebbre, akár fél órával is többet utazni a munkahelyére: ez 11 százalékpontos esét jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Továbbá egy év alatt 43%-ról csaknem felére, 24 százalékra zuhant azoknak az aránya, akik ugyanannyi pénzért akár nehezebb munkát is hajlandók lennének bevállalni, illetve 48 százalékról 32 százalékra esett azon válaszadók köre, akik ugyanannyi pénzért többet is dolgoznának. A meglévő munkahellyel és a pozícióval kapcsolatos elköteleződés mértékének drasztikus csökkenése valószínűleg a már régebb óta tapasztalt biztonságérzet fokozatos erősödésével lehet összefüggésben.

A felmérésünk eredményei alapján úgy látjuk, hogy továbbra is optimistán ítélik meg az egzisztenciális helyzetüket a hazai munkavállalók, amelyet alátámaszt a jelenlegi munkahely stabilitásában való hit, illetve az újbóli elhelyezkedés esélyének pozitív megközelítése

- mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója. Hozzátette: cégvezetők lassan aggódhatnak is, mivel a munkavállalók körében tapasztalható erőteljes biztonságérzet a csökkenő motivációban is visszatükröződik.

Ennél is árulkodóbb lehet az az adat, amely szerint azoknak a munkavállalók, akik öt évnél rövidebb időre látják biztosnak az állásukat, mindössze 15 százaléka szerint fog a cég megszűnni, ami 18 százalékpontos esést jelent 2019 azonos időszakához képest, illetve 22 százalékról 12 százalékra esett azok köre is, akik szerint a cég beolvad egy másik vállalatba. Ugyancsak árulkodó adat az is, hogy 29 százalékról 16 százlékra esett azon válaszadók aránya, akik úgy érzékelik, hogy az egész cégben nincs elég megrendelés és elég munka.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elemzés szerint 25 százalékról 16 százalékra esett azok aránya, akik szerint a céget át fogják alakítani, vagy meg fogják szüntetni azt a részleget, ahol dolgozik. Emellett 28 százalékról 19 százalékra esett azon interjúalanyok aránya, akik szerint leépítés várható, melynek során őtőle is megválnak.

A BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián közös kutatásának egyik érdekes fejleménye ugyanakkor, hogy az összes válaszadó közel háromnegyede (72%) ugyan minimum öt évre biztosnak látja a pozícióját a jelenlegi munkahelyén, de ez a szám 10 százalékpontos visszaesést mutat egy év alatt. 76 százalék szerint maga a munkahely is öt évnél tovább fenn fog maradni, ám itt ugyancsak 6 pontos mérséklődés tapasztalható az előző év hasonló időszakához képest.

A különböző demográfiai változókat is figyelembe véve továbbra is azt tapasztaljuk, hogy az átlagnál hagyományosan jobban bíznak a munkahelyükben a budapestiek (70 pont), valamint az érettségivel és diplomával rendelkezők (70, illetve 74 pont). További érdemi fejlemény, hogy az előző negyedévhez hasonlóan a férfiak és nők azonos pontszámot értek el a munkavállalói bizalom terén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem