22 °C Budapest
Ezt sok dolgozó rontja el év végén: a főnök nem fog örülni

Ezt sok dolgozó rontja el év végén: a főnök nem fog örülni

2019. december 19. 19:31

Sok munkavállaló egész évben úgy gazdálkodik a szabadnapjaival, hogy mindenképp tudjon év végén akár 2-3 hétig is pihenni. Ez természetesen bizonyos ágazatokban komoly nyomást hárít a munkáltatókra, így mindkét félnek érdemes tisztában lennie a szabadságolás jogi hátterével. A Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda munkajogi szakértői összegyűjtötték az év végi szabadságolásra vonatkozó legfontosabb szabályokat.

Iparáganként és munkakörönként jelentősen eltérnek az év végi munkavégzéssel kapcsolatos szokások. Bizonyos ágazatokban, mint például a kiskereskedelemben ez az év legforgalmasabb időszaka és sokszor az ünnepek kezdete előtti utolsó pillanatban is szükség van minden munkaerőre, míg más szektorokban mára hagyománnyá vált az akár két-három hétig is eltartó év végi szünet.

Sok munkavállaló az év elejétől kezdve úgy gazdálkodik szabadságkeretével, hogy elegendő napja maradjon decemberre ahhoz, hogy a két ünnep között ne kelljen dolgoznia. Ez bizonyos esetekben, különösen, ha az év vége forgalmas időszak a vállalkozás számára, komoly nyomást hárít a munkavállalókra. 

Fontos leszögezni, hogy a Munka Törvénykönyve szerint a szabadságot a munkáltató adja ki, tehát jogi értelemben nem beszélhetünk a szabadság "kivételéről". Mivel tehát a szabadság kiadásáért a munkáltató a felelős, tévesnek tekinthető az a hozzáállás, mely szerint a munkavállalóknak az év végéig "ki kell venniük" a megmaradt szabadnapokat. 

A Munka Törvénykönyve szerint a szabadságot esedékessége évében kell kiadni, kivéve ha a munkaviszony az utolsó negyedévben kezdődött, valamint ha a munkavállaló oldalán felmerült ok (pl. betegség) miatt erre nem volt lehetőség. Előbbi eseteben a következő év márciusának végéig, utóbbi esetben pedig a szabadságolást akadályozó ok megszűnésétől számított 60 napon belül adhatja ki a munkáltató a szabadságot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szabadnap nem vész el, de pénzre bármikor nem váltható.

"A munkáltatóknak fontos tudniuk, hogy a ki nem adott szabadnapok kiadását a munkavállaló a munkaviszony tartama alatt később bármikor követelheti. Épp ezért a munkáltatóknak érdemes lehet a két ünnep közötti időszakban szabadságra küldeniük a dolgozóikat, mivel a tárgyévben megkezdett szabadság a szabályozás szerint legfeljebb 5 munkanap erejéig átnyúlhat a következő évre. Bár sokan azt hiszik, hogy a görgetett, megmaradt szabadnapok később pénzbeli juttatásra válthatok, arra kizárólag a munkaviszony megszűnésekor van lehetőség" - mondta el Braner Torsten, a Taylor Wessing Budapest irodavezető partnere és munkajogi csapatának vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?