23 °C Budapest
350 ezres fizetéssel csábítják a pincéreket a Balatonra: de vajon meg is kapják?

350 ezres fizetéssel csábítják a pincéreket a Balatonra: de vajon meg is kapják?

2019. május 28. 14:30

Egyre több vendéglátós állásajánlatra bukkanni az interneten, melyekben a Balaton partjára keresnek embereket, egyik-másik pedig kimagaslóan jó fizetéseket ígér. De vajon tényleg azt kapja a jelentkező, amit ígérnek neki? Ennek járt utána a Pénzcentrum.

Habár az időjárás még nem igazán mutatta meg kegyes arcát idén, a balatoni szezon már startra kész: mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a különböző álláskereső Facebook csoportokba szinte percenként érkeznek be az újabb és újabb hirdetések. Fagyisokat, szakácsokat, felszolgálókat keresnek igazán kecsegtető ajánlatokkal.

Rendszeresen foglalkozunk a magyarországi kereseti lehetőségekkel, bérekkel, és sok olyan álláshirdetést szemlézünk, amelyben konkrét béreket is feltüntetik. Az érdeklődőknek azonban érdemes elolvasni a hirdetés alatti kommenteket, esetleg utánajárni az ajánlatoknak, mert sokszor az ajánlat köszönőviszonyban sincs a valósággal. 

Egy friss hirdetés szemet szúrt a Pénzcentrum szerkesztőinek, melyben havi nettó 350 ezer forintot kínálnak egy siófoki étteremben a leendő felszolgálónak.

Kíváncsiak voltunk, ezért cserébe mennyit kell dolgozni, és vajon a hirdetésben szereplő nettó fizetés miképp áll össze. Telefonbeszélgetésünkkor annyi kiderült, hogy bejelentett munkáról van szó, német nyelvtudás szükséges az állás betöltéséhez, ám ennek a 350 ezres fizetésnek egy része a borravalóból tevődik ki. Hogy az pontosan mennyi, végül nem derült ki, mivel a beszélgetésünk közben hirtelen betöltötték az állást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szemléletváltásra lenne szükség

Tavalyi év során, sőt, már 2017-ben jelentkezett a probléma, a Pénzcentrum is több alkalommal beszámolt róla, hogy hiába a sok vendég, nincs, aki kiszolgálja őket, és tarthatatlan a munkaerőhiány. Több vendéglátóegység a szezon közepén kénytelen volt bezárni, hiszen egészen egyszerűen nem volt, aki dolgozzon a partmenti büfékben, éttermekben.

Nem vitás, a kifizetett munkabér az elsődleges szempont, de egyre erőteljesebb tendencia, hogy a munkakörülmények, a főnök hozzáállása, a jó csapat szellem tartja meg vagy űzi el a munkavállalót. Ezekhez kell megoldásokat adni a szolgáltatni szférának, hogyan meg tudja tartani munkatársait, képezze őket, hogy a következő szezont is együtt kezdhessék

- mondta el Vágó Péter, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) Veszprém Megyei Képviseletének elnöke. Ahogy a megszólalásokból is jól látszik, létező és sürgető problémáról van szó, ám az fizetések egekig tornászása a megoldás csak egy része, emellett szemléletváltásra is szükség lenne. Magas fizetéssel ugyan a figyelmet fel lehet kelteni, de a hosszú távú, sikeres együttműködéshez már kevés.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?