26 °C Budapest

7 tiltott téma a munkahelyen: bukhatod a fizetésemelést, előléptetést

2018. szeptember 19. 14:30

A legtöbb ember viszonylag sok időt tölt a munkahelyén, nem véletlen, hogy sokszor barátságok szövődnek a kollégák között. Épp ezért az is érthető, ha korántsem csak a munkával kapcsolatos dolgokról esik szó. Viszont nagyon észnél kell lenni, kinek, hol, mit mondunk. Mutatjuk, mik azok a témák, amiket a munkahelyen inkább érdemes kerülni, különben igen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk.

A legtöbb ember naponta több időt tölt a kollégáival, mint a családjával vagy barátaival. Nem csoda, hogy gyakran szövődnek barátságok a munkahelyeken és korántsem csak a munkával kapcsolatos dolgokról esik szó a kollégák között. Viszont igen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha nem vigyázunk, kinek, mit és hol mondunk.

Hogy mik azok a témák, amiket nem tanácsos szóba hozni? A Huffington Post karriertanácsadók és HR-szakemberek tanácsai alapján az alábbi 7 tabutémát szedte össze:

1. Mennyire rühelted az előző munkahelyedet

Még ha valakinek igazán szörnyű tapasztalata volt az előző munkahelyén, akkor is pozitívan kell nyilatkozzon a korábbi munkaadóiról. Ha valaki arról fecseg, mennyire utálta a korábbi munkáját, azzal azt a benyomást keltheti, hogy a munkavállaló nem vállal felelősséget a tetteiért. Az éretlenség jelét mutatja, ha nem képes úgy beszélni ezekről az incidensekről, hogy mit tanult ezekből, hanem egyszerűen másokat hibáztat

- idézi a portál Jason Carney HR-igazgatót.

2. Politikai nézetek

Azt javaslom, kerüljük a politikával kapcsolatos bezsélgetést, bár meglepő, milyen sokan hozakodnak elő a témával a munkahelyükön

- jegyzi meg Sarah Johnston toborzó. Azt is elárulja, ő is került már kellemetlen helyzetbe, egy felettese hozott szóba egy értekezleten egy aktuálpolitikai témát, amiről Johnston tudta, hogy ellenkező véleménnyel vannak.

De nem ez volt a megfelelő helyzín, hogy egy érdekes beszélgetést folytassunk a témával kapcsolatban

- írta.

3. Hogy megy a munkakeresés

Pletykát és kellemetlenségeket szül, ha visszajut a főnököd fülébe, hogy te épp munkát keresel. Addig, míg nem vagy benne biztos, hogy felmondasz, inkább ne beszélj senkinek ilyen irányú törekvéseidről

- javasolja Nihar K. Chhaya, a PartnerExec nevű coachinggal foglalkozó cég elnöke.

4. Egészségügyi problémák

Most nem arról van szó, hogy van egy időpontod a fogdokihoz, hanem a komolyabb egészségügyi problémákról, amikről jobb nem beszélni. A legtöbb ember nem tudja, hogy reagáljon a munkahelyi környezetben az anyagi vagy az egészségügyi problémákra

- jegyzi meg Annette Harris, a ShowUp! nevű cég elnöke és alapítója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. Intim dolgok a párkapcsolatodról

Nikita Lawrence, a szintén coachinggal foglalkozó Wealth Success Chamber Enterprises, LLC cég alapítója figyelmeztet mindenkit, hogy a magánéleti probblémákat célszerű a munkahelyen kívül hagyni. Az évfordulóval vagy a gyerekek sportteljesítményével persze el lehet dicsekedni, de a megcsalást mint témát inkább kerüljük, és a nehézségeket egy a munkahelyen kívüli baráttal osszuk meg inkább.

6. Ne panaszkodj a kollégáidra, főnöködre

Van, hogy valaki felidegesít és úgy érzed, nincs is másra szükséged, mint kibeszélni, ami bánt téged. Csakhogy érdemes figyelni a helyszínre. Mindenkivel előfordul, hogy nézeteltérése van egy kollégával vagy akár a főnökével, de ha ezt bent, a munkahelyen beszéljük ki, ráadásul nem is azzal a személlyel, akivel valamiben nem értünk egyet, az elég kellemetlen szituációkhoz vezethet.

Elég egy kolléga, aki fültanúja a beszélgetésnek és a pletyka máris futótűzként terjed. Egy ilyen helyzet miatt akár előléptetéstől és fizetésemeléstől is eleshetünk. Szóval ha valakivel problémánk van, harmadik fél bevonása helyett érdemes az illetővel megbeszélni a dolgot és nem panaszkodni fűnek-fának.

7. Ne kritizáld a cég stratégiáját

Sosem tudhatod, mit hoz az élet. Könnyen megeshet, előléptetnek és az lesz a feladatod, hogy segítsd a cég irányítását. Érdemes tehát a kemény kritika helyett finoman jelezni, ha valamivel nem értesz egyet, nehogy eless az előléptetés lehetőségétől.

Érdemes tehát odafigyelni, miről beszélünk a munkahelyünkön. Ugyanis ha nem vigyázunk, nagyon kínos helyzetbe kerülhetünk.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm