16 °C Budapest
Itt a szomorú valóság: majd fél millió magyar anya jutott ilyen sorsra

Itt a szomorú valóság: majd fél millió magyar anya jutott ilyen sorsra

2018. július 31. 10:29

A legfrissebb statisztikák szerint több mint 460 ezer férfi és több mint 750 ezer nő egyedülálló él ma Magyarországon , nekik gyerekeik sincsenek. Ezen felül megdöbbentően sok, majd 400 ezer azoknak az egyedülálló nőknek a száma, akik 1 vagy 2 gyermeket nevelnek. Emellett a gyermektelen házaspárok száma is egyre növekszik, viszont a gyermek(ek)kel rendelkezőké drasztikusan csökken. 

A legfrissebb statisztikai adatok szerint majd 234 ezer pár él élettársi, és további 792 ezer házas kapcsolatban gyermek nélkül, ezzel szemben jóval többen, 1 millió 200 ezren vannak a szintén gyermektelen egyedülállóak (753 ezer nő, 463 ezer férfi) - derült ki a KSH legfrissebb - népszámlálások és a 2016. évi mikrocenzus adatai alapján - elemzéséből. 

Az egyedülállók magas számán kívül, bődületesen sok a gyermekét egyedül nevelő nők száma is hazánkban. A statisztikák szerint több mint 294 ezer nő él egy gyermekkel, majd 105 ezer kettővel, és több mint 30 ezren vannak olyanok is, akik 3 vagy annál több gyermeket nevelnek egyedül.

A házasságok számánál érdekes tendenciát mutat, hogy 2011-2016 között a gyermek nélküli házaspárok száma jócskán, majd 50 ezerrel megnőtt, addig az egy gyerekkel rendelkezőké ugyanekkora mértékkel csökken. A két vagy több gyerekkel együtt élő házaspárok esetében sem jobb a helyzet, hiszen a 3 gyerekesek kivételével mindenhol csökkenés látható az utolsó öt éves vizsgálat időszakban.

A házasságokkal szemben sokkal jobb a helyzet az élettársi kapcsolatban élő párok számát illetően. Náluk ugyanis a gyermekek számától függetlenül (kivétel a négy vagy annál több gyerekkel együtt élők körében) mindenhol növekedés történt. Olyannyira, hogy a gyermek nélküli élő párok száma 5 év alatt, 2011-2016 között több mint 40 ezerrel, az egy gyermekkel élőké majd 20 ezerrel, a két gyermekeseké 13 ezerrel, a három gyermekeseké pedig 4 ezerrel volt magasabb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A KSH adatai a 2016-os mikrocenzusból származnak, az ország 2148 településén mintegy 440 ezer háztartást kerestek meg. Összességében jól látható, hogy a teljes népesség 36 százaléka házasságon alapuló párkapcsolatban, míg10 százaléka élettársi kapcsolatban élt a mikrocenzus időpontjában.  A mikrocenzus adatai alapján az egyszemélyes háztartások aránya a település méretével párhuzamosan emelkedik : a legmagasabb fa ővárosban (40%), míg  a városokban 32, a községekben pedig 25 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17