18 °C Budapest
Itt a szomorú valóság: majd fél millió magyar anya jutott ilyen sorsra

Itt a szomorú valóság: majd fél millió magyar anya jutott ilyen sorsra

2018. július 31. 10:29

A legfrissebb statisztikák szerint több mint 460 ezer férfi és több mint 750 ezer nő egyedülálló él ma Magyarországon , nekik gyerekeik sincsenek. Ezen felül megdöbbentően sok, majd 400 ezer azoknak az egyedülálló nőknek a száma, akik 1 vagy 2 gyermeket nevelnek. Emellett a gyermektelen házaspárok száma is egyre növekszik, viszont a gyermek(ek)kel rendelkezőké drasztikusan csökken. 

A legfrissebb statisztikai adatok szerint majd 234 ezer pár él élettársi, és további 792 ezer házas kapcsolatban gyermek nélkül, ezzel szemben jóval többen, 1 millió 200 ezren vannak a szintén gyermektelen egyedülállóak (753 ezer nő, 463 ezer férfi) - derült ki a KSH legfrissebb - népszámlálások és a 2016. évi mikrocenzus adatai alapján - elemzéséből. 

Az egyedülállók magas számán kívül, bődületesen sok a gyermekét egyedül nevelő nők száma is hazánkban. A statisztikák szerint több mint 294 ezer nő él egy gyermekkel, majd 105 ezer kettővel, és több mint 30 ezren vannak olyanok is, akik 3 vagy annál több gyermeket nevelnek egyedül.

A házasságok számánál érdekes tendenciát mutat, hogy 2011-2016 között a gyermek nélküli házaspárok száma jócskán, majd 50 ezerrel megnőtt, addig az egy gyerekkel rendelkezőké ugyanekkora mértékkel csökken. A két vagy több gyerekkel együtt élő házaspárok esetében sem jobb a helyzet, hiszen a 3 gyerekesek kivételével mindenhol csökkenés látható az utolsó öt éves vizsgálat időszakban.

A házasságokkal szemben sokkal jobb a helyzet az élettársi kapcsolatban élő párok számát illetően. Náluk ugyanis a gyermekek számától függetlenül (kivétel a négy vagy annál több gyerekkel együtt élők körében) mindenhol növekedés történt. Olyannyira, hogy a gyermek nélküli élő párok száma 5 év alatt, 2011-2016 között több mint 40 ezerrel, az egy gyermekkel élőké majd 20 ezerrel, a két gyermekeseké 13 ezerrel, a három gyermekeseké pedig 4 ezerrel volt magasabb.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A KSH adatai a 2016-os mikrocenzusból származnak, az ország 2148 településén mintegy 440 ezer háztartást kerestek meg. Összességében jól látható, hogy a teljes népesség 36 százaléka házasságon alapuló párkapcsolatban, míg10 százaléka élettársi kapcsolatban élt a mikrocenzus időpontjában.  A mikrocenzus adatai alapján az egyszemélyes háztartások aránya a település méretével párhuzamosan emelkedik : a legmagasabb fa ővárosban (40%), míg  a városokban 32, a községekben pedig 25 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?