6 °C Budapest

Csak nehogy késő legyen! Ezt kevesen tudják az élettársi kapcsolatról

2018. április 2. 11:30

Bár egyre többen döntenek a házasság helyett az élettársi kapcsolat mellett, kevesen vannak tisztában ennek jogi következményeivel. A magyar jog nem ismeri el az élettársi viszonyt a házassággal egyenértékűnek: az élettársak nem számítanak közeli hozzátartozónak, nem törvényes örökösei egymásnak és nem keletkezik közös vagyonuk sem. Mi történik, ha szétválásukkor az egyik fél többet követel, mint amennyi megilletné? Egyáltalán, mi követelhető? Kinek kell elhagyni a közös otthont? Kisemmizhetik-e a törvényes örökösök az élettársat?

Az élettársi kapcsolat fő vonzereje, hogy nem kell hozzá papír, mert magától létrejön, ha a felek közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben élnek. Viszont kétségkívül vannak hátrányai is, mivel együttélésük során az élettársak végig külön vagyonszerzők maradnak, azaz nem keletkezik közös vagyonuk, mint a házastársaknak. Másik lényeges különbség a házassághoz képest, hogy az élettársak a törvény szerint nem örökölnek egymás után. Így sokan csak társuk halálakor döbbenek rá, hogy a párjuk után semmi nem jut nekik elhunyt élettársuk vagyonából, sőt még haszonélvezeti jogot sem kapnak a közösen használt lakásra.

Pereskedés helyett közjegyzői okirat

Ha nem akarnak vitás helyzetbe kerülni, akkor az élettársaknak célszerű közjegyzőnél vagyonjogi szerződést kötni, amelyben saját akaratuk szerint szabályozhatják a tulajdoni viszonyaikat. A közjegyzőtől kérhetik a szerződés bejegyzését a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába is.

Az örökléssel kapcsolatban megoldásként szolgál, ha végrendelkeznek egymás javára. A végrendelettel biztosítani lehet, hogy az egyedül maradó fél akkor is a közös otthonukban maradhasson, ha az ingatlan kizárólag az elhunyt élettárs tulajdonában állt. A végrendeletet célszerű közjegyző előtt tenni, mert így az biztosan megfelel minden törvényi előírásnak, és azt a közjegyző bejegyzi a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, így garantáltan elő is kerül a hagyatéki eljárás során. Végrendelet híján viszont akár évekig elhúzódó pereskedés várhat az elhunyt élettárs párjára, amelynek során neki kell bizonyítania, hogy mekkora rész illeti meg őt, illetve az örökösöket az ingatlanokból és ingóságokból (például a számlán elhelyezett pénzből).

Kié lesz a lakás a szakítás után?

Hasonló problémák merülhetnek fel akkor is, amikor az élettársak különválnak. Mivel nem keletkezik közös vagyonuk, mint a házasoknak, az élettársak a törvény szerint az együttélésük során keletkezett vagyonból a szerzésben való közreműködésük arányában részesülnek szétválásuk esetén. Ha tehát a közös otthon csak az egyik fél tulajdonában van, akkor hiába éltek le ott akár több évtizedet együtt, szétváláskor akkor is kizárólag a tulajdonost illeti meg az ingatlan tulajdonjoga, azaz a másik félnek el kell hagynia a lakást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megint más a helyzet, ha gyermek születik a kapcsolatból - ilyenkor a bíróság elrendelheti az ingatlan osztott használatát még akkor is, ha az kizárólag egyikük tulajdona. Sőt, kivételes esetekben még akár úgy is dönthet a bíróság, hogy a tulajdonosnak kell elköltöznie, és a gyerek felügyeleti jogát gyakorló másik szülő maradhat a lakásban, amelyben addig együtt éltek.

Érdemes tehát az élettársaknak közjegyzőhöz fordulni vagyoni viszonyaik rendezése érdekében, mert ezzel megelőzhető, hogy később vitára vagy pereskedésre kerüljön sor. Ráadásul a közjegyző által készített szerződés közokiratnak minősül, azaz pereskedés nélkül végrehajtható.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm