8 °C Budapest

Nincs több haladék: viszi a bank a magyar színészlegenda házát

2018. július 14. 16:02

Annyira eladósodott Szilágyi István és családja, hogy hamarosan elveszíthetik a házukat. A család ugyani 25 millió forinttal tartozik a banknak egy korábbi hitelfelvétel kapcsán, amit elmondásuk szerint soha nem tudnak visszafizetni. Bár ezekben a régóta húzódó, és a tartozást egyre csak halmozó esetekben egyre nehezebb megtalálni a kiutat, azoknak, akik még időben realizálni tudják a veszélyét annak, hogy nem tudják visszafizetni a már felvett hitelüket, érdemes elgondolkodniuk a hitelkiváltáson. Mutatjuk, hogy utóbbi esetben mire kell figyelni.

Szilágyi István és családja több mint 25 millióval tartoznak a banknak, amit korábban a házuk felújítására vettek fel, ám a jelenlegi anyagi körülményeik között esélyük sincsen arra, hogy visszafizessék ezt a számukra horribilis összeget.

Kétségbe vagyok esve! Mi lesz velünk, ha elveszik az otthonunkat? Ha utcára kerülünk és hajléktalanok leszünk, abba belehalok! Nem lesz hova mennünk!

- fakadt ki a mindenki által Lópici Gáspárként ismert színész a Blikknek. Szilágyiéknak egyébként van egy nyaralójuk Badacsonyon, de azt István elmondása szerint az unokáknak adták, és nem is kérnék már vissza. Az óriási adósság felhalmozódása miatt azonban már többször figyelmeztették a családot, 

ha nem fizetnek, jön a kilakoltatás.

A család elmondása szerint bár a ház félig kész állapotban maradt, mégis jó, és a telket még jobbnak tartják, hiszen elmondásuk szerint remek helyen van. Egy budapesti ingatlanügynökség becslése szerint nagyjából 10 millió forintot és a közel 100 négyzetméteres, de lelakott családi ház.

Előzzük meg a bajt

A jelenlegi alacsony kamatok nagymértékben kedvezhetnek a hitelkiváltás intézményének is. Fontos azonban leszögezni, hogy annak, aki hitelkiváltásban gondolkodna

nem szabad, hogy elmaradása legyen a kiváltandó kölcsön törlesztésénél, hiszen csak olyan hitelt válthatunk ki, amelynél zökkenőmentesen folyik a törlesztés.

Ezért, ha látjuk hogy baj lesz és nem tudunk majd rendesen fizetni, jelezzük ezt időben a banknak. Ilyenkor jöhet jól a hitelfedezeti biztosítás, amelynek segítségével például betegség, baleset, vagy váratlan munkanélküliség esetén sem kerülünk hátralékba, és felvehetjük az adósságkiváltásra szánt kölcsönt.

Ha bővebben meg akarjuk ismerni, hogy mit jelentenek a jobb feltételek egy hitelt kiváltó hitel esetében, elég egy pillantást vetni a Pénzcentrum kalkulátorában listázott ajánlatokra. A legolcsóbb kölcsönöket alig több mint három százalék feletti THM-mel vehetjük fel például egy tízmillió forintos adósságrendezésre szánt jelzáloghitel esetén. Ez a korábbi évek kamatfeláraihoz képest igen jó ajánlat, hiszen nagyjából 10 évvel ez előtt, ha valaki forinthitelt vett fel, azt jellemzően csak 10 százalék körüli kamattal tehette meg. Tüzetesebben átnézve a listát az is kiderül, hogy még az eseti díjakon (például folyósítási díj, előtörlesztés, végtörlesztés) is spórolhatunk az időszaki akcióknak köszönhetően. Ha csak a havi törlesztőrészlet változását nézzük, tízezrekkel fizethetünk kevesebbet havonta.

Új kölcsön, de a régi lemez

Ahhoz, hogy megkapjuk a hitelkiváltáshoz szükséges kölcsönt, újra át kell esnünk a hiteligénylés teljes folyamatán, hiszen valóban egy új kölcsön felvételéről van szó. Adósságrendező jelzáloghitel esetén ez azt jelenti, hogy akár heteken vagy hónapokon át tarthat az ügyintézés a folyósításig, hiszen a hitelező bank megvizsgálja a hitelképességünket. Felméri a fedezetként felajánlott ingatlan értékét egy értékbecslő segítségével, nekünk pedig az összes ilyenkor szükséges dokumentumot le kell adnunk a banknak. A lista már ismert lehet azoknak, akik vettek fel lakáshitelt. Szükséges például:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • személyazonosításhoz szükséges iratok
  • tulajdoni lap
  • munkáltatói igazolás
  • közjegyző által hitelesített okirat

és a hitelkiváltáshoz is szükségünk lesz a fennálló tőketartozás igazolására, amelyet a régi hitelt folyósító bank ad ki. Ez tartalmazza, hogy mennyi tartozásunk van még hátra a kamattal, eseti díjakkal, kezelési költséggel együtt, továbbá szerepelnek benne a hitelügylet egyéb, azonosításra szolgáló információi is (azonosítószám, szerződő felek, időpont).

Szerencsére az új hitelt folyósító bankok különböző akciók keretében jóváírják a dokumentumokkal járó költségek egy részét, ezért érdemes lehet az akciókat is figyelni, mert újabb súlyos forintokat spórolhatunk.

Ahogy a legtöbb hitel esetében, úgy az adósságkiváltásnál is kizáró ok, ha valaki szerepel a Központi Hitelinformációs Központ (KHR, korábban BAR-lista) negatív adóslistáján.

Amennyiben minden dokumentum a bank rendelkezésére áll és rábólintanak a hitelezésre, az adósságrendezésre szánt kölcsönt egyből a régi hitelt folyósító banknak utalják. A régi hitelünktől így végtörlesztés formájában búcsúzhatunk el. Ne feledjük, hogy a végtörlesztésnek díja van, de banki ajánlattól függően ezt elengedhetik.

(A borítókép illusztráció.)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm