11 °C Budapest

Egyre optimistábbak a magyarok: már ki sem rúgják őket?

2018. május 17. 18:30

Az előző negyedév után ismét magas, 70 pontos értéket vett fel a munkavállalói bizalmi index, ami hárompontos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Az elmúlt időszak tendenciáit figyelembe véve, egyre inkább úgy tűnik, hogy a korábbi évekhez képest már kevésbé fél az átlagos magyar munkavállaló az állásvesztéstől és a munkahelyváltástól.

A tavalyi év hasonló időszakához képest 3 százalékpontot emelkedett, ezzel ismét 70 pontos értéket vett fel februárban a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe, így az időszakonként tapasztalható kisebb ingadozások ellenére továbbra is egy emelkedő tendenciáról beszélhetünk.
 
A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Érdemes figyelembe venni, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne.
 
Míg 2015 februárjában 62, egy évvel később 64, 2017-ben pedig már 67 pontot ért el a munkavállalói bizalmi index értéke, 70 pontot pedig utoljára a 2017 szeptemberi felmérésben regisztráltak, így a több mint három éve indult kutatás során az index most ért el másodszor ilyen magas értéket.

Bár érdemi változás nem történt az elmúlt félévben, az előző évekhez képest jóval optimistábban ítélik meg a magyar munkavállalók a jelenlegi állásuk stabilitását. Közülük a legoptimistábbak továbbra is a fővárosban élnek, körükben most vette fel az index az eddigi legmagasabb értéket, 74 pontot

- mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

Általánosságban elmondható, hogy iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások és az érettségivel rendelkezők alkotják a legbizakodóbb csoportot 72-72 ponttal, utánuk 70 ponttal következnek szakmunkás papírral rendelkezők, végül 59 ponttal a legfeljebb 8 osztályt végzettek jönnek.
 
Minden korcsoportban jelentős javulás tapasztalható az elmúlt években: a 18-29 évesek körében 71, a 30-39 éveseknél 72, a 40-49 éves korosztálynál 71 pontot vett fel az index, míg az 50-59 éves korcsoportnál 67, a 60 felettieknél pedig 64 pontot regisztráltak.  

A szektorok szerinti bontás tekintetében szintén nem figyelhető meg kiugró különbség: az iparban és építőiparban 72, a kereskedelemben 70, a közigazgatásban és a mezőgazdaságban dolgozóknál pedig egyaránt 68-68 pontot mértek.
 
A lakóhely szerinti bontásban az átlagosnál nagyobb eltérés figyelhető meg a településméretek között: a budapestiek körében a már említett 74, a városban élőknél 71, míg a falvakban élőknél 66 pontot mértek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A régiók szerinti bontásnál, a fentiekből is következően, a Közép- és Nyugat-Magyarországon 71-71 pontot, míg az ország keleti felében 68 pontot vett fel az index. Bár az utóbbi két régióban tapasztalható némi ingadozás az elmúlt években, a Közép-Magyarországon élőknél egy folyamatos és stabil növekedés figyelhető meg.
 
Ami a karrierhez kapcsolódó jövőképet illeti, a férfi munkavállalók 77 százaléka, a nők 73 százaléka érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye. Az álláskeresés kapcsán a kor előrehaladtával csökken az optimizmus: a 18-29 éves válaszadók 41 százaléka, a 30-39 évesek 38 százaléka, a 40-49 évesek 32 százaléka válaszolta azt, hogy könnyen vagy nagyon könnyen találna új, a képzettségének megfelelő munkát, amennyiben elveszítené az állását. Ezzel szemben az 50-59 év közötti korosztály, valamint a 60 felettiek körében mindössze 21-21 százalék-a ilyen optimista.  

Azok a munkavállalók, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 36 százalékuk szerint a cég meg fog szűnni, 23 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy az egész cégben nincs elég megrendelés, ugyanennyien pedig úgy vélik, hogy nem találnak megfelelő szakembereket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm