Tömegeket keresnek: 390 ezres kezdő fizetés, szaktudás sem kell

2017. december 13. 11:30

Szinte semmilyen elvárás nincs, csak annyi, hogy akarj tanulni és dolgozni. Az erőfeszítéseket viszont szépen meg is fizetik: határozatlan idejű szerződéssel, és elképesztően magas bérrel. Szuper ajánlatokkal csábítják Németországba a magyarokat, közben itthon tombol a munkaerőhiány.

A magyar állásközvetítő oldalakat is elöntik a külföldi hirdetések, tárt karokkal várják, és igen jó fizetésekkel csábítják a magyarokat a külföldi cégek, miközben itthon tombol a munkaerőhiány. A német fizetésekkel azonban egyáltalán nem tudnak versenyezni a hazai bérek. Erre nagyon jó példa az az álláshirdetés is, amit ma reggel szúrtunk ki, nagyjából 2 perces keresgélés után.

A leírás szerint németországi klinikára keresnek szakápolókat, és nincs szükség sem szakmai tapasztalatra, sem nyelvtudásra. Biztosítanak szállást, legalább 700 óra minőségi nyelvoktatást, átvállalják minden fordítás és vizsga költségét, és havi 1250 euró fizetést is adnak, amiért a nyelvoktatáson kívül legfeljebb 120 órát kell dolgozni egy hónapban.

Amikor ez a nyelvtanulós projekt véget ér, és sikeres B2-es nyelvvizsgát tesz a jelentkező, akkor határozatlan idejű szerződést kap a német klinikára (főállásban), és az ottani bértábla szerint havonta legalább 2 400, de akár 3 500 euró alapfizetést is adnak. És ehhez még hozzájönnek a pótlékok.

A hazai munkaerőhiányhoz az is hozzájárul, hogy sokan inkább külföldön keresik a boldogulásukat. Idén az első félév során 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért külföldi munkához hatósági engedélyt. Tavaly egész évben összesen 823 egészségügyi dolgozó kért ilyen engedélyt. Az ápolók közül a legtöbben Németországba vagy Ausztriába mennek, és idén volt olyan 60-65 közti szakdolgozó is, aki külföldre kért munkaengedélyt. Inkább az elvándorló fogorvosok számában van érezhetőbb csökkenés, ott 2015-ben egy év alatt még 252-en mentek el, ez a szám idén akár 200 alatt is maradhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon is jelentős az orvosok és az ápolók hiánya. 2017 nyarán a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a humán egészségügyi és szociális ellátás területén 7028 állás volt betöltetlen.

Jól jönne 500 ezer forint?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozási ajánlatokat. Ha vállalod, hogy a jövedelmedet az adott bankhoz utalod, akkor 500 ezer forintot 60 hónapra a Sberbanknál 10,97 százalékos THM-mel, 10 736 forint havi törlesztő mellett vehetsz fel. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a törlesztő pedig csak egy kicsit magasabb, 10 907 forint, az MKB Banknál a törlesztőrészlet 10 617 forint (THM: 12,46%), de itt számolnod kell 5 000 forint kezdeti költséggel. A K&H-nál nincs kezdeti költség, a törlesztő pedig 10 621 forint (THM: 12,54%), Az Ersténél és a Cetelemnél ehhez képest több mint ezer forinttal magasabb a törlesztő, 11 892 forint, ami a THM-ükben is meglátszik (17,47%). Az árverseny negatív győztese pedig a Budapest Bank, a havi törlesztő 12 918 forint, és náluk már a THM is 20 százalék fölé csúszik (20,5%).

Emelkednek a bérek

A szakdolgozói kamara szerinta fokozódó bérfeszültség megoldásához és az egészségügy más ágazatokhoz képest meglévő lemaradásának csökkentéséhez egy köztes béremelésre lenne szükség. Annak ellenére ugyanis, hogy a bérmegállapodás nyomán egy olyan szakdolgozói bértábla lépett hatályba, amely figyelembe vette a pályán eltöltött időt és a végzettséget, a mindezt a fizetésekben kifejező különbség néhány hónap alatt eltűnt, amikor januártól a kormány döntésének következtében 161 ezer forintra emelkedett a garantált bérminimum. Ez ugyanis harmadára-negyedére apasztotta azt a 60-70 ezer forintot, ami egy OKJ-s végzettségű és egy diplomás, illetve egy kezdő és egy több évtizede pályán lévő ápoló fizetése között volt.

A bérek rendezése azért is kulcsfontosságú, mert óriási a munkaerőhiány a szektorban, aki teheti, elhagyja a pályát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm