Szigorú döntés: munkába küldte 14 éves gyerekét Schobert Norbi

Szigorú döntés: munkába küldte 14 éves gyerekét Schobert Norbi

2017. december 2. 16:12

Ugyan nem minden esetben igaz, de általában boldogabbak a gazdag emberek Schobert Norbi szerint. A gyerekeiknek próbálnak mindent megadni, de arra nevelik őket, hogy a pénz nem hullik az ember ölébe, dolgozni kell érte. Éppen ezért legidősebb gyermekük nyáron már dolgozni fog a családi üzletben.

A TV2 egyik műsorában pénzügyi neveléséről is beszélt Schobert Norbi. Elmondta, hogy náluk nem jár alanyi jogon a zsebpénz a gyerekeknek, hanem feladataik vannak, és csak akkor kapják meg a járandóságukat, ha el is végzik azokat. Arról is szó esett a műsorban, hogy boldogabbak-e a gazdag emberek, ugyanakkor úgy gondolja, mindenért meg kell dolgozni

Nem leszek álszent, azt gondolom, hogy igen, boldogabbak. Bár a boldogság nem a pénztől függ, de ha valakinek van, az azért képes megkönnyíteni az életet. Ezt próbálom tanítani a gyerekeimnek is, de azt is megmutatom nekik, hogy a jólétért sokat kell tenni. A mi családunkban a zsebpénz nem alanyi jogon jár, meg kell dolgozniuk érte, és ha nincs elvégezve a feladat, akkor a pénz is elmarad

- mondta Schobert Norbi. Arról is beszélt, hogy szeretnék, ha mind a három gyerekük dolgozna 14 éves koruk után. A legidősebb gyermekük, Lara, már betöltötte a 14-et, így nyáron már befogják a családi bizniszbe.

Már megbeszéltem vele, hogy be kell segítenie az üzletben, úgyhogy a szünet egy részében 5 órakor fog kelni, hogy hatra beérjen biciklivel, és munka lesz délután kettőig. Szeretném, hogy tudják, semmi nem hullik csak úgy az ölükbe

- írja a Best.

Tény, hogy sokkal jobban érzik a pénz értékét a fiatalok, ha meg kell dolgozniuk érte. A pénzügyi tudatosság kialakításához azonban ennyi nem elég, ugyanakkor jó eszköz a zsebpénz. A pénzügyi nevelés során két fontos dolgot kell megtanítanunk: beosztani, és félretenni a pénzt. Ezzel már sokat tettünk azért, hogy egy tudatosan gazdálkodó életet élhessen majd felnőtt korában. A zsebpénz nagyon jó gyakorló eszköz is, hogy elsajátítsa a gyermek a helyes pénzügyi szokásokat. Ráadásul, ha ilyenkor hibázik (márpedig fog hibázni), még nem kerül valós anyagi veszélybe.

A zsebpénznél fontos, hogy rendszeres legyen, összegben és időtávban is. A kicsiknél még a heti rendszeresség az ajánlott, mert ezt az időtávot jobban átlátja, kezelhetőbb számára. Felső tagozat elején, már áttérhetünk a havi zsebpénzre"

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Himmer Csilla, pénzpedagógus.

Teljesen egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy egy harmadik osztályos tanulónak heti ezer forintos zsebpénzt már lehet adni. Ennél fiatalabb korban, amikor a rokonoktól kap pénzt alkalomra, inkább a gyűjtésre helyezzük a hangsúlyt. A kicsik életkori sajátosságukból fakadóan mindent gyűjtenek, egy őszi séta után kavicsokkal, tobozokkal, csigaházakkal tömött zsebekkel állnak a lakás ajtaja előtt. Ilyenkor jó, ha egy elérhető célt is meghatározunk a gyűjtésnek. Valami olyat, amit tényleg szeretne elérni, motiválja a takarékosságra, ugyanakkor az is fontos, hogy elérhető legyen belátható időn belül, hogy ne menjen el tőle a kedve időközben.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16