Szigorú döntés: munkába küldte 14 éves gyerekét Schobert Norbi

Szigorú döntés: munkába küldte 14 éves gyerekét Schobert Norbi

2017. december 2. 16:12

Ugyan nem minden esetben igaz, de általában boldogabbak a gazdag emberek Schobert Norbi szerint. A gyerekeiknek próbálnak mindent megadni, de arra nevelik őket, hogy a pénz nem hullik az ember ölébe, dolgozni kell érte. Éppen ezért legidősebb gyermekük nyáron már dolgozni fog a családi üzletben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A TV2 egyik műsorában pénzügyi neveléséről is beszélt Schobert Norbi. Elmondta, hogy náluk nem jár alanyi jogon a zsebpénz a gyerekeknek, hanem feladataik vannak, és csak akkor kapják meg a járandóságukat, ha el is végzik azokat. Arról is szó esett a műsorban, hogy boldogabbak-e a gazdag emberek, ugyanakkor úgy gondolja, mindenért meg kell dolgozni

Nem leszek álszent, azt gondolom, hogy igen, boldogabbak. Bár a boldogság nem a pénztől függ, de ha valakinek van, az azért képes megkönnyíteni az életet. Ezt próbálom tanítani a gyerekeimnek is, de azt is megmutatom nekik, hogy a jólétért sokat kell tenni. A mi családunkban a zsebpénz nem alanyi jogon jár, meg kell dolgozniuk érte, és ha nincs elvégezve a feladat, akkor a pénz is elmarad

- mondta Schobert Norbi. Arról is beszélt, hogy szeretnék, ha mind a három gyerekük dolgozna 14 éves koruk után. A legidősebb gyermekük, Lara, már betöltötte a 14-et, így nyáron már befogják a családi bizniszbe.

Már megbeszéltem vele, hogy be kell segítenie az üzletben, úgyhogy a szünet egy részében 5 órakor fog kelni, hogy hatra beérjen biciklivel, és munka lesz délután kettőig. Szeretném, hogy tudják, semmi nem hullik csak úgy az ölükbe

- írja a Best.

Tény, hogy sokkal jobban érzik a pénz értékét a fiatalok, ha meg kell dolgozniuk érte. A pénzügyi tudatosság kialakításához azonban ennyi nem elég, ugyanakkor jó eszköz a zsebpénz. A pénzügyi nevelés során két fontos dolgot kell megtanítanunk: beosztani, és félretenni a pénzt. Ezzel már sokat tettünk azért, hogy egy tudatosan gazdálkodó életet élhessen majd felnőtt korában. A zsebpénz nagyon jó gyakorló eszköz is, hogy elsajátítsa a gyermek a helyes pénzügyi szokásokat. Ráadásul, ha ilyenkor hibázik (márpedig fog hibázni), még nem kerül valós anyagi veszélybe.

A zsebpénznél fontos, hogy rendszeres legyen, összegben és időtávban is. A kicsiknél még a heti rendszeresség az ajánlott, mert ezt az időtávot jobban átlátja, kezelhetőbb számára. Felső tagozat elején, már áttérhetünk a havi zsebpénzre"

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Himmer Csilla, pénzpedagógus.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Teljesen egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy egy harmadik osztályos tanulónak heti ezer forintos zsebpénzt már lehet adni. Ennél fiatalabb korban, amikor a rokonoktól kap pénzt alkalomra, inkább a gyűjtésre helyezzük a hangsúlyt. A kicsik életkori sajátosságukból fakadóan mindent gyűjtenek, egy őszi séta után kavicsokkal, tobozokkal, csigaházakkal tömött zsebekkel állnak a lakás ajtaja előtt. Ilyenkor jó, ha egy elérhető célt is meghatározunk a gyűjtésnek. Valami olyat, amit tényleg szeretne elérni, motiválja a takarékosságra, ugyanakkor az is fontos, hogy elérhető legyen belátható időn belül, hogy ne menjen el tőle a kedve időközben.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?