12 °C Budapest
660 ezres havi fix: ehhez a melóhoz érettségi sem kell

660 ezres havi fix: ehhez a melóhoz érettségi sem kell

2017. november 22. 12:05

Ma már szinte pillanatok alatt lehet olyan külföldi szakmunkás állást találni, ami többszörösét fizeti a hazai béreknek. Rábukkantunk egy hirdetésre, ami egyetlen hónapnyi munkáért legalább 657 ezer forintot fizet. De amíg ennyire jó lehetőségeket lehet találni párezer kilométerrel arrébb, hogy oldódik meg a hazai munkaerőhiány?

Néhány perces kutakodás is elég ahhoz, hogy jól fizető külföldi munkalehetősége találjon az ember. Egy stuttgarti facebook-csoportban most például ráakadtunk egy szobafestői álláshirdetésre:

minimális nyelvtudás kell, ingyen szállást adnak, és legalább bruttó 2100-2200 euró bért fizetnek, ami a jelenlegi 313 forintos árfolyamon számolva 657 300 - 688 600 forintot jelent.

Ráadásul a ledolgozott hét után van lehetőség előlegre. A munka hétfőn kezdődik, és csak egy hónapra, december 22-ig szól, szóval a karácsonyt már itthon töltheti a jelentkező. Ugyanakkor, ha meg vannak elégedve a munkáltatók a teljesítményével, akkor van lehetőség szerződéshosszabbításra.

Az állásközvetítő oldalak is hemzsegnek a szakmunkás hirdetésektől, ugyanakkor szembetűnő, hogy míg az összes külföldi munkát kínáló hirdetésben megjelölik a fizetést (általában 1300-1600 euró, vagyis 406 900 - 500 800 forint), addig a magyar állások között szinte egyáltalán nem lehet olyat látni, ahol beleírják a bérezést is.

Inkább vállalkozó, mint munkás

Külföldi munkával természetesen sokkal jobban lehet keresni, mint itthon, többek között ez a jelenség áll annak hátterében, hogy ekkora mértékű a hazai munkaerőhiány. A jó szakmunkások zöme már elhagyta az országot, a munkájuk iránti kereslet azonban nem csökkent. Ez persze a hazai fizetéseket is felkorbácsolja, de sajnos nem olyan mértékben, mint ahogy erre igény lenne. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2016-os adatai szerint egy festő-mázoló átlagos bruttó keresete 160 496 forint volt. Ez a hivatalos adat, amit a bejelentett bérek alapján számolnak, de mint köztudott, sokan mozognak "feketén" ezen a piacon.

Az alkalmazottal dolgozó mesteremberek 77 százaléka keres szakmunkást vagy segédmunkást ma Magyarországon.

Aki azonban jó szakember, de nem akar külföldre menni, az maga vállalkozik. Mert míg például egy parkettás magánzó várható nettó jövedelme meghaladja a 600 ezer forintot, míg egy alkalmazotté ugyanebben a szegmensben csak 210 ezer forint.

ÉPÍTKEZNÉL, FELÚJÍTANÁL, DE NINCS RÁ PÉNZED?

Ha szakembert már találtál, a pénz sem lehet akadály, hiszen jelenleg rekord alacsonyan vannak a hitelkamatok. A Pénzcentrum kalkulátorával például könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Összeomolhat az építőipar?

Magyarországon jelenleg 90 ezer építőipari vállalkozás működik, ezek 97 százaléka kisvállalkozás, a 277 ezer fős hazai építőipar 90 százalékát ők foglalkoztatják. Az igazán aggasztó az, hogy a kialakult munkaerőhiányt nem lehet mérsékelni utánpótlás-neveléssel a jelenlegi keretek között. A szakképzésben az ÉVOSZ legutóbbi adatai szerint csak 1592 cég vesz részt, tehát kevesebb, mint a vállalkozások 2 százaléka.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az előrejelzések alapján rövid időn belül 80 ezer ember hagyta el az ágazatot, miközben a diákok fele nem jut el a szakmunkás bizonyítványig. Ennek sokszor az az oka, hogy a szakmának nincsen vonzereje, gyakran azok a gyerekek kerülnek ide, akiket máshova nem. Ez az egyik oka annak, hogy gyors és nagymértékű átalakítást sürgetnek a szakképzésben. Az oktatás reformálása azonban nem elegendő ahhoz, hogy igazán nagy áttörést érjenek el.

Korábban, a Pénzcentrum által megkérdezett iparági szakember egyet értettek abban, hogy szükség lenne arra, hogy javuljon a szakmunka megítélése, hogy a fiatalok számára vonzó karrierlehetőség legyen, ugyanis már régen nem azt az emberfeletti kétkezi munkát jelenti, mint évtizedekkel ezelőtt. Szükség lenne a bérek rendezésére is, mert amíg a szellemi munkát végzők kétszer annyi pénzt visznek haza, mint a fizikai dolgozók (KSH adatok alapján), addig szinte esélytelen rávenni a fiatalokat, hogy inkább szakmát tanuljanak.

Ezen felül pedig a munkáltatók szemléletformálására is nagy szükség lenne, hogy a vállalkozók megbecsüljék a dolgozóikat, tisztességesen megfizessék őket, még minél kedvezőbb munkafeltételeket teremtsenek számukra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?