27 °C Budapest
Csóróból lett a világ leggazdagabb embere a ravasz mexikói: így csinálta

Csóróból lett a világ leggazdagabb embere a ravasz mexikói: így csinálta

2017. július 9. 13:01

Bill Gates nem mindig volt egyeduralkodó a világ leggazdagabb embereinek listáján. 2010-ben ugyanis letaszította a trónról egy olyan szorgos üzletember, aki már 10 éves kora óta építgette vagyonát. Ugyan mára már nem Carlos Slim a leggazdagabb, azonban folyamatosan növekvő befektetései miatt valószínűleg még sokáig bérelt helye lesz a legtehetősebb emberek között. Megmutatjuk, hogyan szedte össze a vagyonát.

Carlos Slimet a világ leggazdagabb emberei között tartják számon, sőt, 2011 és 2013 között a Forbes listája szerint ő volt a legvagyonosabb ember a Földön. Jelenleg egyébként 54,5 milliárd dollárra becsülik a vagyonát, ami 14,6 ezer milliárd forintnak felel meg, ez megközelíti Magyarország éves össz hazai termelését (GDP-jét).

Sok gazdag emberhez hasonlóan nem szegénysorba született, azonban ahhoz, hogy ő legyen a világ leggazdagabb embere, többet kellett dolgoznia, mint azt sokan gondolnák.

Gyerekmunkásként kezdte

A kis Carlos már korán érdeklődni kezdett az üzleti élet iránt, apja már egészen fiatal korában is pénzügyi és üzleti ismereteket és könyvelést tanított neki, tőle elsajátította el azokat az üzleti alapelveket, amiket a mai napig magáénak vall.

Már korán besegített apja vállalkozásába, amiért pénzt is kapott, ezt pedig nem költötte el, hanem azonnal befektette. Az első kötvényeit és részvényeit 11, illetve 12 évesen vette meg. Elsőként egy mexikói bank részvényeit vásárolta, amely három év alatt a legnagyobb pénzintézet lett az országban.

Az érettségi után építőmérnöknek tanult tovább az egyetemen, de közgazdasági matematikával foglalkozó tantárgyakat is felvett, aminek később igen jó hasznát vette az üzleti életben.

Azonnal beindult a karriere

Alig végzett az egyetemen Carlos, máris beindult a karriere, ugyanis kereskedőként helyezkedett el egy brókercégnél. Persze ahhoz, hogy ténylegesen sikeres lehessen két műszakot vállalt, napi 14 órát dolgozott. A kitartó szorgos munkájának köszönhetően négy év alatt már kész vagyont halmozott fel, nagyjából 400 ezer dollárja volt eddigre, ő azonban nem elégedett meg ennyivel. A felhalmozott megtakarításainak köszönhetően megalapíthatta saját brókercégét, és emellett más vállalkozásokat is megvásárolt,

így két év alatt megszázszorozta a vagyonát.

A 70-es évek elejére már számos iparágban meghatározó vállalata volt:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • építőiparban,
  • üdítőital-iparban,
  • ingatlanban,
  • palackozásban és
  • bányászatban

egyaránt fontos pozíciói voltak. Ahogy korábban sem elégedett meg ennyivel, úgy ekkor sem ült a babérjain és további iparágakat vont be a cégbirodalmába, autóalkatrész-gyártásba, alumíniumiparba, légitársaságba, vegyiparba, dohányiparba, telekommunikációba és számos más iparágba is beszállt ekkor. 1981-re már övé volt Mexikó legnagyobb dohányipari cége.

A 80-as évek elején a mexikói vállalatok kisebb válságba kerültek, ami Carlos Slim tőkeerős cégeit nem érintette (vagy legalábbis kevésbé). A megroggyant, ám jóreményű cégekbe viszont olcsón tudta bevásárolni magát, amiből a válság végével többszörös haszonnal tudott kiszállni.

Ezzel írta be magát a történelemkönyvekbe

A sikeres üzletember azonban a történelemkönyvekbe a Telmex nevű telekommunikációs cég megvásárlásával és fejlesztésével írta be magát. A vállalat privatizálása után kezdett Slim vagyona elképesztő méreteket ölteni. 2006-ra az ország telefonvonalainak 90 százaléka a kezében volt, és a mobil előfizetések 80 százaléka is nála összpontosult. Ez azt jelentette, hogy gyakorlatilag egyeduralkodó volt a mexikói telekommunikációban. Persze emellett sem hagyta abba a terjeszkedést, újabb és újabb iparágakat hódított meg,

így 2011-re akkora vagyont halmozott fel, amivel a világ leggazdagabb emberévé vált, megelőzve Bill Gates-t is.

Ehhez 74 milliárd dollárt kellett felhalmoznia. Ugyan mostanra már visszacsúszott a listán, azonban még mindig a világ tíz leggazdagabbja között tartják számon, ráadásul a vagyona tovább nőt. A listán való visszaesését a "versenytársak" gyorsabb vagyonosodása okozta.

Címlapkép: MTI/EPA/Alex Cruz

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?