Elveszik a munkát a robotok: ennek is a magyarok ihatják meg a levét

Elveszik a munkát a robotok: ennek is a magyarok ihatják meg a levét

2017. május 22. 16:02

Ahogy egyre több amerikai, német és japán gyárban dolgoznak robotok, egyre kevesebb munkát kell olyan országokba kiszervezniük, ahol az olcsó és rendelkezésre álló munkaerő felhasználásával termelnek. Ennek a folyamatnak a legnagyobb vesztesei között lehet Magyarország is - vélekedik a Moody's egy friss elemzésében.

A robotok terjedésével az alacsony képzettséget igénylő foglalkozások jó része eltűnhet, sőt, a magasabb végzettséget igénylő vezetői munkafolyamatok egy jó része is automatizálható. Persze a végkövetkeztetése az erről szóló elemzéseknek azért legtöbbször valami olyasmi, hogy a foglalkozások legtöbbször nem tűnnek el, hanem inkább csak átalakulnak. Például a dolgozóknak a call centerekben több idejük lesz az ügyféllel foglalkozni az adminisztráció helyett, a főnökök pedig gyorsabban tudnak döntéseket hozni.

Tehát nem feltétlenül kell mindjárt kirúgni az alkalmazottak a 20 százalékát egy call centerben, csak mert kb. ennyivel gyorsabban ugyanolyan vagy jobb színvonalon segítenek egy ügyfélnek, de ne legyenek illúzióink: lesz akit elbocsátanak majd. És amikor ez a hullám már tömegesen érinti a munkahelyeket, akkor lesznek olyan országok, amelyeket keményebben érint majd a trend, lesznek, akiket kevésbé.

A rossz hír az, hogy a Moody's szerint Magyarország is azon országok között van, amely nagyon rosszul járhat a robotizációval.

A Moody's szerint Magyarország mellett Csehország, Szlovákia, Vietnám, Malajzia és Thaiföld lehet a robotizáció nagy vesztese, vagyis azok az országok, amelyek nagy ipari exportkitettséggel rendelkeznek a fejlett nyugat felé, ezen belül is azon országok felé, ahol a legvalószínűbb a gyártás robotizálása. Ilyen például Németország, USA, Kína, Japán és Dél-korea, melyek high-tech termékeket gyártanak, és globálisan a robottechnológiai vásárlások 75 százalékát bonyolítják.

A Moody's becslése szerint 2013 és 2015 között a high-tech iparcikkek exportja átlagosan a GDP több mint felét adta Magyarországon, Csehországban, Szlovéniában és Szlovákiában, és ezen országok exportkitettsége Németország felé a GDP több mint 20 százaléka volt. Magas fokon automatizált gyárakat hatalmas kezdeti költséggel lehet alapítani, a működési költségek viszont jóval alacsonyabbak lehet akár annál is, mint ami egy KKE-régiós ország alacsonyabb munkabér-szintjével elérhető most. Nem nehéz levonni a következtetést mindebből: a robotizációs trend azzal fenyeget, hogy Magyarországról elköltöznek azok a gyárak, amelyek most az ipari termelésünk jelentős részét, és munkahelyek tízezreit adják.

(Bloomberg)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38