4 °C Budapest
Éhbérért dolgoznak a mentősök: mutatjuk a számokat

Éhbérért dolgoznak a mentősök: mutatjuk a számokat

2017. május 16. 05:39

Botrányosan alacsony bérekért vannak az utcákon, és látják el a betegeket nap mint nap a mentősök. Az eddig beígért béremelések a Mentődolgozók Szövetsége szerint sehol nincsenek, nem véletlen, hogy hatalmas tüntetést szerveznek május 31-re az érintettek. Mutatjuk a megdöbbentő számokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt napokban a mentősök béremelésével kapcsolatos hírektől volt hangos a sajtó. Balog Zoltán a múlt héten jelentette be, hogy a kormány jövőre 10, négy év alatt pedig (2016 és 2019 között) összesen 67 százalékos béremelést hajt végre a mentősöknél. Ráadásul elméletileg ezt a 10 százalékos emelést az egészségügyi szakdolgozók tervezett béremelésén felül kapják az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársai 2018 januárjában.

"A 67 százalékos emelés jól hangzik, de a nettó fizetéseket ez nem fogja 67 százalékkal megemelni, ráadásul ki tudja azt, hogy mennyit fog érni a pénzünk 2019-ben? - reagálta a tervekkel kapcsolatban a Pénzcentrumnak Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke. Többek között emiatt szerveznek tüntetést május 31-re az érinetettek. A Szövetség azonban nyitott a tárgyalásra, éppen a tegnapi napon sikerült Csató Gáborral, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójával egyeztetniük egy tárgyalási időpontot: május 19-re.

Persze nem véletlen, hogy az érintettek elégedetlenek, hiszen a szövetség szerint a korábban beígért 60 százalékos béremelésből nem valósult meg semmi (korábban úgy tudták, hogy ezt az összeget az ágazati béremelésen felül kapták volna a dolgozók). De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy még mindig a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabban az átlagkeresetek, ráadásul sokan nincsenek tisztában azzal sem, milyen veszélyes munkát végeznek a mentősök.

Szégyenteljes bérekért vannak az utcákon és látnak el minden beteget válogatás nélkül a mentősök. Ráadásul a korábban beígért 60 százalékos béremelésből eddig nem valósult meg semmi

- tette hozzá Kusper Zsolt.

"Legyünk reálisak"

A tüntetés bejelentése után az Országos Mentőszolgálat (OMSZ ) belső levelezési rendszerén keresztül írt a dolgozóinak. A levél tanulsága szerint a feszültség csak a Magyarországi Mentődolgozók Szövetség vezetőinek érdeke, és nem a mentődolgozóké. A név nélküli levélben azt írják, nincs olyan, aki ne szeretne többet kapni, mint amennyi most jut, de azt javasolják: "legyünk reálisak. Ilyen mértékű, két éven belüli béremelés-sorozatra nemigen látunk példát máshol." - tudta meg a Népszava.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója korábban pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a mentő-életpályamodell építése elkezdődött, és ez nem csak a béremelésekben jelenik meg. Ismertetése szerint a múlt évi 26,5 százalék után az idén még 12, jövő januártól újabb 10, majd még a jövő évben további 8 százalék lesz a béremelés. Mindez azt jelenti, hogy "2018 végére a 2016. év elejéhez képest legalább 67 százalékkal több lesz a mentődolgozók fizetése" - fogalmazott.

Mindezek mellett édremes megemlíteni, hogy a az Országos Mentőszolgálatnál több szakszervezet is működik, közülük a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) tárgyalóasztalnál kíván eredményeket elérni, így a MÖSZ nem vesz részt a másik szakszervezet által május végére meghirdetett tüntetésen - írta tegnapi tudosításában az MTI.

Mennyi az annyi?

Már a McDolad’s-ban is többet lehet keresni, mint nálunk

- fogalmazott a Pénzcentrumnak az egyik dolgozó.

  • Jelenleg a mentőápolók és gépkocsivezetők nettó 90-110 ezer forintot keresnek egy hónapban.
  • Míg a mentőtisztek nettó 130-150 ezer forint között visznek haza.

A mentőirányítók pedig hasonló összeget kapnak, mint a mentőtisztek, de általában ők is mentőápolóként kezdenek el dolgozni. Aki 20-30 éve van a pályán annak valamennyit  emelkedik a bére, de ők sem igazán keresnek többet nettó 130 - 140 ezer forintnál - tudtuk meg a MOMSZ-tól.

A legtöbb mentős másod- és harmadállásban is dolgozik, és sokan még így is sokan megélhetési gondokkal küzdenek

- hívta fel figyelmünket Kusper Zsolt.

Hiába vállalnak ugyanis a mentősök több állást, a többség csak az egészségügyben tud elhelyezkedni, például a kórházak sürgősségi osztályán, esetleg alternatív mentőszolgálatoknál, de a bérek itt sem rúgnak túl magasra.

Száguldás a betegekért

Az elmúlt években már jó néhány videó felkerült az internetre arról, hogyan száguldanak, (nem kis veszélyt bevállalva) a mentősök a betegekért. Ülj be most te is egy sürgősségi autóba, nézd meg, hogyan reagálnak a gépkocsivezetők a szirénázó autóra.

 

Címlapkép forrása: MTI Fotó/ Mihádák Zoltán

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?