Kisgyermekesek rémálma: feje tetejére állt a bölcsődei ellátás

Kisgyermekesek rémálma: feje tetejére állt a bölcsődei ellátás

2017. február 17. 05:30

Nincs elég férőhely a bölcsődében, a gyesből pedig nem lehet megélni. Társadalmi problémává duzzadt a bölcsődei ellátórendszer hiányossága, vannak azonban már olyan kezdeményezések és lehetőségek, amelyek megoldást jelenthetnek. A Pénzcentrum összegyűjtötte, mi, és hogyan változott az elmúlt időszakban, és mik a tervek a közeljövőben.

Gyakori családmodell ma Magyarországon, hogy a családban a férfi és a nő is dolgozik. Ennek természetesen főként gazdasági okai vannak, nem tudnak megélni a családok egyetlen keresetből. Szintén anyagi oka van annak is, hogy egyre kevesebb anya dönt úgy, hogy a gyermek 3 éves koráig otthon marad vele. Amikor a gyermek betölti a második életévét, akkor már nem gyedre, hanem gyesre jogosult az édesanya. A gyes összege pedig megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, ami 9 éve változatlanul havi 28 500 forint.

A nagy kérdés csak az, hogy kire bízzák a szülők a kétéves gyermeküket? Ahol be tudnak segíteni a nagyszülők, ott viszonylag egyszerűbb a történet, akiknél ez a megoldás viszont nem opció, azoknak marad a bölcsőde lehetősége.

Ezen a területen viszont jelenleg hatalmasak a változások, ami több okra is visszavezethető. Az egyik, hogy jóval kevesebb volt a bölcsődei férőhelyek száma, mint amennyire szükség lett volna. Részben ez lehet az egyik oka, amiért a gyed extra egyáltalán nem hozta meg a kormány hozzáfűzött reményeit: nagyon kevés anyuka megy vissza dolgozni gyermeke kétéves kora előtt.

A másik, hogy kötelezővé tették 2015. szeptemberétől, hogy a hároméves kort betöltő gyerekek óvodába menjenek, emiatt pedig a családi napközik (bölcsőde és óvoda egyben) elvesztették létjogosultságukat, és az idei évvel meg is szüntették ezt az intézményi formát. Helyette viszont kapásból 4 fajta, hagyományos, mini, családi és munkahelyi bölcsődéből választhatnak a szülők, ezeknek egy része viszont fizetős. A Pénzcentrum utánajárt, milyen bölcsődei lehetőségek vannak, és mennyire kell a szülőknek a zsebükbe nyúlniuk.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai alapján 779 családi bölcsőde, 762 hagyományos bölcsőde, 40 mini bölcsőde, 6 munkahelyi bölcsőde és 133 napközbeni gyermekfelügyelet szerepel a szolgáltatói nyilvántartásban.

Még mielőtt nagyon előre szaladnánk, vegyük sorra, milyen változások is történtek az elmúlt évben a bölcsődei ellátás területén. Tavaly augusztusban bejelentette a kormány, hogy a bölcsődei férőhelyek számát megemeli 47 ezerről 60 ezerre (2020-ig), tehát 13 ezerrel több kisgyermek részesülhet majd napközbeni ellátásban. Decemberben úgy állt a mérleg, hogy 28 milliárd forintot fordítottak állami bölcsődei férőhely fejlesztésre, ebből 6400 új hely lett, és több mint 4000 férőhely megújult (ezt ugyan nem részletezték, de vélhetően intézményi felújítást jelent). Tehát a beígért 13 ezer új helyből 6400 már megvan, 6600 még várat magára.

A férőhelybővítés viszont nem csak állami bölcsődéket érinti. A hét elején megjelent a munkahelyi bölcsődék létrehozását támogató pályázat, amire március 20-tól lehet jelentkezni. Ennek összesen 4 milliárd forint a kerete, a cégek pedig 8 és 100 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra nyújthatnak be kérelmet (a végső határideje 2019. március 20.). Ezt a pénzt fordíthatják többek között a munkahelyi bölcsőde helyének kialakítására, az ellátáshoz, gondozáshoz szükséges eszközök beszerzésére, a személyi feltételek megteremtésére, képzésre, tehát elég sokrétű a felhasználás lehetősége.

Azért is lehetne jó megoldás, és nagy könnyebbség a munkába visszatérő anyáknak a munkahelyi bölcsőde, mert többségében a céghez közel helyezkednek majd el, és vélhetően jobban alkalmazkodik majd a munkavállalók időrendjéhez, munkaidejéhez. Ráadásul a munkáltató a munkahelyi bölcsődei szolgáltatást összekapcsolhatja a juttatási rendszerével is: adómentesen támogathatja a bölcsődei ellátást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Munkahelyi bölcsődéből viszont az egész országban eddig csak 6 létezik. Az egyiket a kecskeméti Mercedes-Benz gyár hozta létre, és 2015. szeptembere óta működik. Az intézmény bölcsőde és óvoda együtt, 28 bölcsődésnek és 40 óvodásnak az ellátását teszi lehetővé. A komplexumot 500 millióból hozták létre, de csak a felét állta a cég, a másik felét uniós támogatás adta.

Nincs bölcsőde a településen?

Eddig a törvény szerint csak 10 ezer lakosú településeken volt kötelező bölcsődét üzemeltetni, sem az igények, sem a településen élő kisgyermekek száma nem számított. Idén január elsejével azonban változott a törvény: ahol a 3 év alatti gyermekek száma eléri a 40-et, ott kötelező bölcsődét nyitni, csakúgy, mint ahol legalább 5 kisgyermek szülei szeretnék.

Egy intézmény létrehozását persze nem csak az igények befolyásolják, súlyos forintokba is kerül. A munkahelyi bölcsődék mellett a hagyományos, mini, és családi bölcsődék létrehozását is ösztönözni szeretnék. Tavaly decemberben már megjelent egy 8,821 milliárdos keretösszegű pályázat erre a célja, és várhatón még most februárban egy újabb felhívást is közzé tesznek, ennek több, mint 14 milliárd lesz a keretösszege.

Az állami intézmények mellett a családi bölcsődék is nagyobb segítséget kapnak: 30 százalékkal megemelték a támogatásukat. Ezzel is támogatva az intézmények fejlesztési lehetőségeit. A magánbölcsődék havonta 35-80 ezer forintba kerülnek, az ár sok egyéb mellett nagyban függ attól, hogy az ország mely részén helyezkedik el. Főként a 40-50 ezer forintos havidíj a jellemző.

Csak mert állami, nem biztos, hogy ingyenes

Az állami intézményeknek 2012 óta van lehetőségük arra, hogy gondozási díjat kérjenek a szülőktől. Ennek összegét az önkormányzatok állapítják meg, éppen ezért nagyon eltérő lehet, de átlagosan havi 4500 és 10 000 forint között mozog. A felmérések szerint viszont a legtöbb állami bölcsődében ingyenes az ellátás, 2014-ben 42 százalékuk kért gondozási díjat a szülőktől. Tehát lehet a bölcsődei ellátás teljesen ingyenes is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?