6 °C Budapest
Drasztikusan emelkedik a külföldi egyetemre jelentkező magyarok száma

Drasztikusan emelkedik a külföldi egyetemre jelentkező magyarok száma

Pénzcentrum
2017. február 14. 11:30

Töretlen népszerűségnek örvend a külföldi továbbtanulás a magyar fiatalok körében. A becslések szerint már 10 ezernél is többen tanulhatnak elsősorban nyugat-európai és amerikai egyetemeken. A Brexit egyelőre nem érezteti a hatását, továbbra is nagy az érdeklődés az Egyesült Királyság egyetemei iránt. De egyre többen mennek Amerikába és Dániába is.


Egyre több fiatal tartja Magyarországot a legjobb helynek, ahol élni szeretne

- mondta el tegnap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kormány megbízásából készített Magyar Ifjúság 2016 című tanulmánya bemutatásakor.

A teljes tanulmányelolvasása után azonban már nem tűnik annyira rózsásnak a magyar fiatalok helyzete. A 15-29 év közötti fiataloknak az egyharmada menne külföldre tanulni vagy dolgozni. Közülük pedig a 83 százalék több évet szeretne külföldön dolgozni, ebből 45 százalék pedig külföldön is szeretne letelepedni. Más nemzetközi felmérések szerint ráadásul Magyarország vezeti az uniós listát, a kutatás alapján ugyanis a magyar 18-24 év közötti fiatalok 46 százaléka próbálna szerencsét külföldön.

Emelkedett a külföldön tanulók száma

A fenti adatokat támasztja alá az Engame Akadémia lapunk számára küldött kutatása is, amelyből kiderült, hogy az elmúlt évben növekedett a külföldön tanuló diákok száma.

A legtöbb célországban általában 5-15 százalékkal nőtt a magyar tanulók száma.

Bár sok országból nem állnak rendelkezésre pontos statisztikák, a külföldi továbbtanulásra felkészítő szervezet becslései szerint jelenleg is több mint 10 ezer magyar diák tanul elsősorban nyugat-európai és amerikai egyetemeken.

A legnépszerűbb továbbtanulási célországok közül továbbra is Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban tanul a legtöbb magyar egyetemista. A felmérések szerint minden vizsgált országban nőtt a magyar tanulók száma 2015-höz képest. De jelentős emelkedés Dániában volt megfigyelhető, hiszen 2015-ben még csupán 560-ra volt becsülhető az ott tanuló diákok száma, 2016-ban pedig ez a szám már 1000 főre emelkedett.

Milyen hatása lehet a Brexitnek?


A brit Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) adatbázisának adatai szerint a 2015-ös évhez képest tavaly 11 százalékkal nőtt a brit egyetemekre jelentkező magyarok száma.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A fenti adatokból is látszik, hogy az Egyesült Királyság egyetemei iránt egyelőre az elmúlt évek tendenciáihoz hasonlóan magas az érdeklődés, a Brexit körüli bizonytalanság azonban az elkövetkező években más népszerű célországok felé irányíthatja az UK-beli felsőoktatás iránt érdeklődőket

- tudta meg a Pénzcentrum az Engame Akadémiától.

Amerika egyre népszerűbb

Bár a népszerűségi listában Dánia előretörése miatt csak a 4. helyet szerezte meg az USA, a statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt években számottevően növekedett az USA-ban tanuló magyar diákok száma.

A 2015/16-os tanévben összesen 773 magyar diák tanult az Egyesült Államok valamely felsőoktatási intézményében (alapszakon, mesterszakon vagy doktori képzésben). Ez pedig 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Külföld, de miért?

Az akadémia korábbi kutatása szerint a diákok leginkább a magasabb fizetés és a karrierlehetőségek miatt szeretnének külföldön tanulni, míg a szülők az oktatás magas színvonala miatt tartják vonzónak a külföldi egyetemeket.

A diákok jelentős többsége kifejezetten hiányolja a magyar oktatásból a kritikus gondolkodásra való nevelést, a készségek fejlesztésére irányuló foglalkoztatásokat és a kreativitást. A tananyagból a legtöbben a gyakorlatias elemeket és ezek közül is leginkább a pénzügyi ismereteket hiányolják.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
perfekt  |  2021.04.07 06:00
A napokban a gépjármű tulajdonosok/üzembetartók levelet kapnak a NAV-tól, mely tartalmazza a 2021. é...
hrdoktor  |  2021.04.06 04:59
Az elvek és a jogszabályok szintjén már megvalósult a férfiak és a nők egyenlősége, a napi gyakorlat...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10