28 °C Budapest
Lázár: a közfoglalkoztatottak több mint felének új munka után kell néznie

Lázár: a közfoglalkoztatottak több mint felének új munka után kell néznie

2017. február 9. 20:33

A közfoglalkoztatottak létszáma 216 ezerről 100 ezerre csökkenhet 5 év alatt - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a 77. Kormányinfón.

Lefelezik a közfoglalkoztatottak számát 5 év alatt

Lázár szerint az NGM álláspontja az, hogy az üresen álló munkahelyek egy részét be lehetne tölteni a közfoglalkoztatottak táborából. Szavai szerint 37 ezer olyan állás van most Magyarországon, amelynek betöltéséhez nem szükséges képesítés. Így azon dolgoznak, hogy a munkaadók hogyan kaphatnak többlet támogatást a munkaügyi intézményrendszeren keresztül, hogy átvezethessenek a közfoglalkoztatási rendszerből a munkaerőpiacra az érintett emberek közül.

Most az átlagos közfoglalkoztatotti létszám 216 ezer fő, a kormány célja az, hogy ez előbb 170 ezer, majd 150 ezer főre, majd 120 ezer főre, 5 éves távon pedig 100 ezer főre csökkenjen.

Egy kormányhatározat is születni fog, egy 40 milliárdos program indul ennek érdekében arra, hogy a munkaerőpiac minél többet át tudjon venni a közfoglalkoztatottak közül jelezte. Az lesz az új szabály, hogy ha egy járáson belül van üres munkahely és erre alkalmas az abban a járásban élő közfoglalkoztatott, akkor azt el kell vállalnia, mert enélkül nem kaphat közfoglalkoztatásban juttatást.

Több tízmilliárdos költségvetési döntés a béremelések miatt

Lázár jelzése szerint a kormány döntött arról, hogy a minimálbér-emelés és a garantált bérminimum-emelés költségét átvállalja a szociális ágazat érintett 4055 állami fenntartójától. Ez 33,3 milliárd forintnyi magyar költségvetési többletterhet jelent és ez a döntés 84 ezer főt érint (mivel a szociális ágazatban érintettek 95 százaléka érintett a kötelező béremelések miatt). Hozzátette: tudomásuk szerint 1000-1200 önkormányzatnak is problémája van ebből a kötelező béremelési szabályokból, és tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium kész egyeztetni az önkormányzatokkal.

Azt is bejelentette: 7,4 milliárd forinttal egészítik ki azoknak a bérét, akik felsőfokú képzettséggel rendelkeznek, és bért kellene emelni (kötelező béremelés miatt, az intézkedés 7400 főt érintett.) Jelezte azt is, azoknak a bérezését rendezi a kormány, akik a szociális ágazatban dolgoznak, de ezen belül egészségügyi területen és ez az intézkedés további 3300 embert érint).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Áttekintik a devizahiteles ügy állását

Trócsányi László igazságügyi miniszter azt jelezte a tegnapi kormányülésen, hogy egy áttekintő anyagot készítenek a magyarországi devizahiteles problémáról, annak állásáról, a futó ügyekről (érintettek köre, az átstrukturált szerződések állása, stb.), de azt egyértelműsítette Lázár:

az nem célja a kormánynak, hogy a korábbi döntéseket felülvizsgálják, megváltoztassák.

Újabb magyar devizahiteles ügy került a napokban a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság asztalára. Többek között az árfolyamkockázat viselésének kérdéskörét is feszegeti friss beadványában a Fővárosi Ítélőtábla.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 11:21