22 °C Budapest
Lázár: a közfoglalkoztatottak több mint felének új munka után kell néznie

Lázár: a közfoglalkoztatottak több mint felének új munka után kell néznie

2017. február 9. 20:33

A közfoglalkoztatottak létszáma 216 ezerről 100 ezerre csökkenhet 5 év alatt - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a 77. Kormányinfón.

Lefelezik a közfoglalkoztatottak számát 5 év alatt

Lázár szerint az NGM álláspontja az, hogy az üresen álló munkahelyek egy részét be lehetne tölteni a közfoglalkoztatottak táborából. Szavai szerint 37 ezer olyan állás van most Magyarországon, amelynek betöltéséhez nem szükséges képesítés. Így azon dolgoznak, hogy a munkaadók hogyan kaphatnak többlet támogatást a munkaügyi intézményrendszeren keresztül, hogy átvezethessenek a közfoglalkoztatási rendszerből a munkaerőpiacra az érintett emberek közül.

Most az átlagos közfoglalkoztatotti létszám 216 ezer fő, a kormány célja az, hogy ez előbb 170 ezer, majd 150 ezer főre, majd 120 ezer főre, 5 éves távon pedig 100 ezer főre csökkenjen.

Egy kormányhatározat is születni fog, egy 40 milliárdos program indul ennek érdekében arra, hogy a munkaerőpiac minél többet át tudjon venni a közfoglalkoztatottak közül jelezte. Az lesz az új szabály, hogy ha egy járáson belül van üres munkahely és erre alkalmas az abban a járásban élő közfoglalkoztatott, akkor azt el kell vállalnia, mert enélkül nem kaphat közfoglalkoztatásban juttatást.

Több tízmilliárdos költségvetési döntés a béremelések miatt

Lázár jelzése szerint a kormány döntött arról, hogy a minimálbér-emelés és a garantált bérminimum-emelés költségét átvállalja a szociális ágazat érintett 4055 állami fenntartójától. Ez 33,3 milliárd forintnyi magyar költségvetési többletterhet jelent és ez a döntés 84 ezer főt érint (mivel a szociális ágazatban érintettek 95 százaléka érintett a kötelező béremelések miatt). Hozzátette: tudomásuk szerint 1000-1200 önkormányzatnak is problémája van ebből a kötelező béremelési szabályokból, és tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium kész egyeztetni az önkormányzatokkal.

Azt is bejelentette: 7,4 milliárd forinttal egészítik ki azoknak a bérét, akik felsőfokú képzettséggel rendelkeznek, és bért kellene emelni (kötelező béremelés miatt, az intézkedés 7400 főt érintett.) Jelezte azt is, azoknak a bérezését rendezi a kormány, akik a szociális ágazatban dolgoznak, de ezen belül egészségügyi területen és ez az intézkedés további 3300 embert érint).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Áttekintik a devizahiteles ügy állását

Trócsányi László igazságügyi miniszter azt jelezte a tegnapi kormányülésen, hogy egy áttekintő anyagot készítenek a magyarországi devizahiteles problémáról, annak állásáról, a futó ügyekről (érintettek köre, az átstrukturált szerződések állása, stb.), de azt egyértelműsítette Lázár:

az nem célja a kormánynak, hogy a korábbi döntéseket felülvizsgálják, megváltoztassák.

Újabb magyar devizahiteles ügy került a napokban a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság asztalára. Többek között az árfolyamkockázat viselésének kérdéskörét is feszegeti friss beadványában a Fővárosi Ítélőtábla.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?