Egy hétköznapi nő, aki a pápát, Obamát és Zuckerberget is legyőzte

Egy hétköznapi nő, aki a pápát, Obamát és Zuckerberget is legyőzte

2016. december 12. 14:10

Nem filmsztár, nem politikus, de mégcsak nem is híresség, aki idén a lista legmagasabb fokán áll. Obamát, a pápát, és a dalai lámát is megelőzte Anja Ringgren Lovén az Ooom Magazin A világ száz leginspirálóbb embere listáján. Ő az a dán segítő, aki idén februárban megmentette egy haldokló nigériai kisfiú életét, a kollégája kamerával megörökítette ezeket a pillanatokat, és azóta már az egész világot bejárta a kép. A magazin szerint emberek millióinak adtak hitet, és inspirációt azok az emberek, akik felkerültek az idei listára.

Az Ooom Magazin top100 leginspirálóbb ember listája:

1. Anja Ringgren Lovén

Ha valaki adna nevet a bátorságnak, akkor az Anja Ringgren Lovén lenne. 2016 elején történt az a sorsfordító találkozás, ami a dán önkéntes és a nigériai kisfiú életét örökre megváltoztatta. A találkozást Martin Nilsson fotója tette hallhatatlanná. Ez az ikonikus kép történelmi dokumentummá vált, bejárta az egész világot, és mindenki, aki csak látta érzelmek egész skáláját élte át, hitetlenséget, haragot, bánatot. Megmutatta a világ nyers, szörnyű és tragikus valóságát, ahol csendben és észrevétlenül halnak meg emberek teljesen feleslegesen. Lován állt a piszkos utcán, előtte az éhező kisfiú. A "boszorkány-gyermeket" elhagyta a családja, elkerülték, és elutasította a falu közössége is. Szinte csoda, hogy életben maradt.

Forrás: Anja Ringgren Lovén/Facebook

Nigériában évente több ezer gyermeket hagynak magára ősi babonák miatt, és sok esetben megverik, megkínozzák, vagy meg is ölik az ilyen gyerekeket.

Amikor Lovén meglátta a kisgyereket vizet adott neki, és egy kis ételt. Magával akarta vinni a kisfiút, aki túl gyenge volt ahhoz, gyalogoljon. Lovén gyorsan takaróba bugyolálta a haldokló kisfiút, és elvitte kocsival a legközelebbi állomásukra. "Abban a pillanatban ráeszméltem, hogy bármit megtennék, hogy ez a kisfiú életben maradjon" - mondta Lovén. A kisfiú túlélte a megpróbáltatásokat, és Lovén örökbe fogadta.

2. Obama

Az USA 44. elnöke egyben az első afro-amerikai elnök is. Segített a világgazdaságnak talpra állnia a válság után, csökkent a munkanélküliség az Egyesült Államokban (15 millió munkahelyteremtésben is közreműködött). Valós intézkedéseket kezdeményezett a klímavédelem érdekében, és 16 millió amerikai jutott egészségügyi biztosításhoz. Voltak persze bosszantó hibák is, és még sok befejezetlen üzleti ügye maradt. 

3. Charlize Theron

"Mi lehetünk az a generáció, amely véget vet az AIDS-járványnak" - mondta Charlize Theron, aki az elmúlt 10 évben az Africa Outreach Project keretében tanítja a fiatalokat, hogyan védhetik meg magukat a fertőzéstől. Az ENSZ Békenagykövete és Oscar-díjas színésznő sok időt tölt Afrikában, és közvetlenül koordinálja a helyi segélyszervezeteket. Az új fertőzések aránya folyamatosan csökken. Sokakat inspirál a színésznő.

4. Ferenc pápa

Világszerte millióknak adott egy újfajta vallást és reményt. Nem kér a luxusból, szerényen él, és a "pápamobillal" közlekedik hatalmas autók helyett.

5. DiCaprio

A Before the Flood (magyarul: Az özönvíz előtt) című éghajlatváltozással foglalkozó dokumentumfilmje nemzetközi szinten is nagy visszhangot keltett. A filmsztár zöld ikonná vált, az ökotudatosság igazi hősévé.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

6. Dalai Láma

Ő az inspiráció megszemélyesítője. Amikor Európába utazik a tibetiek lelki vezetője, több ezren indulnak útnak, hogy meghallgasság bölcs szavait. 

7. Mark Zuckerberg

A következő 10 évben 3 millió dollárt adományoz majd olyan kutatásoknak, amelyekkel halálos betegségekre keresik majd a gyógymódokat. 

8. Malala Yousafzai

Csak 14 éves volt a pakisztáni lány, amikor a tálibok fejbe lőtték, és próbálták megölni, mert arról beszélt, hogy a lányok is járhassanak iskolába. Csodával határos módon túlélte a támadást, később Nobel-békedíjat kapott és az UNESCO-val közösen létrehozták a Malala Alapítványt. Gyermekjogi aktivistaként segít, hogy iskolába járhassanak a gyerekek szerte a világon.

9. Bob Dylan 

Ő a 20. század egyik legbefolyásosabb zenésze és írója. Valószínűleg sosem gondolt az irodalmi Nobel-díjra (amit idén megkapott), annak ellenére, hogy klasszikussá vált dalaival generációkat inspirált. Egy élő legenda.

10. Elon Musk

Ő az élő bizonyíték arra, hogy tényleg nem kell sokat érteni egy területhez, hogy azt forradalmasíthassa. Musk nem sokat tud az elektromos autókról, vagy a rakétákról. Mégis megalkotta ezen a területen a két legfontosabb globális szereplőt, a Teslát és a SpaceX-et.

A 100 leginspirálóbb ember listáján továbbá olyanok is helyet kaptak, mint Ellen Degeneres (12.), George Clooney (18), Oprah Winfrey (21), Angela Merkel (35), Bill Gates (36), Bono (41), Jamie Oliver (43), Stephen Hawking (46), vagy épp Meryl Streep (51).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?