Borul a cafeteria: mutatjuk, milyen juttatást bukhatsz jövőre

2016. november 2. 05:53

Eltörlik az Erzsébet utalványt, és megszűnik a Szép-kártya? Hónapok óta megy a találgatás, mikét alakítja át a parlament a jelenlegi cafeteria-rendszert. Annyi biztos volt, hogy nem lehet elkerülni a változásokat az Európai Bíróság ítélete miatt. Az átalakítás lassan körvonalazódott, mára szinte teljes a kép. Összefoglaltuk, milyen béren kívüli juttatásokkal számolhatsz jövőre.

Rengeteg találgatás és fals információ keringett a magyar sajtóban, de jelenleg már lehet látni, hogyan is néz ki a jövő évi cafeteria-rendszer. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba, lássuk, pontosan mivel állunk szemben.

Kezdjük talán a legfontosabb kérdéssel: miért kell átalakítani a rendszert? Idén év elején az Európai Unió Bírósága ítéletet hirdetett, miszerint a magyar cafeteria-rendszer egyes elemei sértik az uniós jogot. Azt kifogásolták, hogy az Erzsébet utalvány és a Szép-kártya bevezetésével kiszorították az addig a hazai cafeteria-piacon jelenlévő utalványforgalmazó cégeket (pl. Sodexo). A monopolhelyzethez az vezetett, hogy sokkal kedvezményesebben adózhattak a cégek az Erzsébet utalvány és a Szép-kártya után, így nyilván emellett döntöttek a munkáltatók.

Mivel a kötelezettségszegési eljárásban Magyarország pert vesztett, így az adótörvényt át kell alakítani, és igazítani kell az uniós jogszabályokhoz. 

Így néz ki a mostani rendszer

Vegyük sorra a jelenlegi rendszer legnépszerűbb elemeit. Adómentes juttatásként adhatók kockázati biztosítások (élet, baleset, egészség) havonta a minimálbér 30 százalékáig, ami jelenleg 33 300 forint. Emellett évente 50 ezer forint adható adómentesen kulturális szolgáltatásra, 5 évente 5 millió forint lakáscélú támogatás, és sporteseményekre szóló belépő, valamint bölcsődei szolgáltatásra korlátlan a keret, bármekkora támogatást adhat a munkáltató.

Kedvezményes adózás mellett (34,51 százalékos közteherrel) havi 8 ezer forintos Erzsébet utalvány adható, és Szép-kártya. Munkahelyi étkezésre havonta 12 500 forintot adhat a munkáltató, valamint támogathatja az iskolakezdést, az iskolarendszerű képzést, a nyugdíj célú megtakarítást, és kifizetheti dolgozójának a helyi bérlet teljes árát.

A fentiek mellett normál adózással (49,98 százalékos) még számos béren kívüli juttatást adhat a munkáltató, az új rendszerben viszont elsődlegesen az adómentes és a kedvezményes adózású elemeket változtatják.

Így fog változni

A jövő évi cafeteria-rendszerben csak kettő elem lesz kedvezményes adózású, a Szép-kártya és évente legfeljebb 100 ezer forint készpénzt adhat a munkáltató a dolgozójának. A többi, korábban kedvezményes adózású elemek közterhe viszont felemelkedik 49,98 százalékra.

Bizonyos cafeteriaelemek népszerűsége csökkenhet azáltal, hogy a kedvezményes 34,51 százalékos adózás helyett felemelkedik 49,98 százalékosra a közterhe. Ilyen például az Erzsébet utalvány, az önkéntes nyugdíjpénztár, az egészségpénztár, a helyibérlet-térítés és az iskolakezdési támogatás is" 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- mondta a Pénzcentrumnak Fata László cafeteria-szakértő.

Ezekkel az elemekkel bővül

Eddig csak a bölcsődei ellátást támogathatta a munkáltató adómentesen, ezt most kiterjesztik az óvodai szolgáltatás és ellátást térítésére is. Ebbe beleszámít az állami, vagy magán bölcsődei és óvodai ellátás is, valamint a kisgyermek ottani étkezése is. Ezeket adómentesen megtéríthetik a cégek munkavállalóiknak.

Szintén adómentes juttatás lesz a lakhatási támogatás, ennek mértéke az első évben a minimálbér 40 százaléka lehet, a második-negyedik évben 25 százalék, az ötödik évtől pedig 15 százalék.

A munkába járást is támogathatja a cég - függetlenül attól, hogy az alkalmazott autóval, vagy akár biciklivel megy dolgozni - az eddigi 9 forint/kilométer helyett 15 forintot adhat adómentesen a munkavállalónak. 

Új elem lesz az adómentes egészségügyi szolgáltatás is, de erről pontos részleteket még nem lehet tudni, majd csak amikor a parlament elfogadta az új adótörvényt.

Mire számíthatunk?

"Az tapasztalható, hogy a munkáltatók nem a cafeteria-rendszerük megszüntetésén gondolkodnak, hanem egy olyan rendszer összeállításán, amivel továbbra is támogatni tudják a munkavállalókat. Sok esetben magasabb lesz a közteher egy-egy juttatáson, de az ajándék utalvány például eddig sem tartozott a kedvezményes adózású elemek közé, mégis népszerű, mert nagyon széles körben fel lehet használni" - mondta Fata László.

A jövő évi adótörvény (ennek része a cafeteria-rendszer is) végszavazása november végén lesz. A csomag főbb alapelveit már most is lehet tudni, tehát a szavazás során már inkább csak finomítások, a részletek pontosabb kidolgozása várható.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem