30 °C Budapest
Borul a cafeteria: mutatjuk, milyen juttatást bukhatsz jövőre

Borul a cafeteria: mutatjuk, milyen juttatást bukhatsz jövőre

2016. november 2. 05:53

Eltörlik az Erzsébet utalványt, és megszűnik a Szép-kártya? Hónapok óta megy a találgatás, mikét alakítja át a parlament a jelenlegi cafeteria-rendszert. Annyi biztos volt, hogy nem lehet elkerülni a változásokat az Európai Bíróság ítélete miatt. Az átalakítás lassan körvonalazódott, mára szinte teljes a kép. Összefoglaltuk, milyen béren kívüli juttatásokkal számolhatsz jövőre.

Rengeteg találgatás és fals információ keringett a magyar sajtóban, de jelenleg már lehet látni, hogyan is néz ki a jövő évi cafeteria-rendszer. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba, lássuk, pontosan mivel állunk szemben.

Kezdjük talán a legfontosabb kérdéssel: miért kell átalakítani a rendszert? Idén év elején az Európai Unió Bírósága ítéletet hirdetett, miszerint a magyar cafeteria-rendszer egyes elemei sértik az uniós jogot. Azt kifogásolták, hogy az Erzsébet utalvány és a Szép-kártya bevezetésével kiszorították az addig a hazai cafeteria-piacon jelenlévő utalványforgalmazó cégeket (pl. Sodexo). A monopolhelyzethez az vezetett, hogy sokkal kedvezményesebben adózhattak a cégek az Erzsébet utalvány és a Szép-kártya után, így nyilván emellett döntöttek a munkáltatók.

Mivel a kötelezettségszegési eljárásban Magyarország pert vesztett, így az adótörvényt át kell alakítani, és igazítani kell az uniós jogszabályokhoz. 

Így néz ki a mostani rendszer

Vegyük sorra a jelenlegi rendszer legnépszerűbb elemeit. Adómentes juttatásként adhatók kockázati biztosítások (élet, baleset, egészség) havonta a minimálbér 30 százalékáig, ami jelenleg 33 300 forint. Emellett évente 50 ezer forint adható adómentesen kulturális szolgáltatásra, 5 évente 5 millió forint lakáscélú támogatás, és sporteseményekre szóló belépő, valamint bölcsődei szolgáltatásra korlátlan a keret, bármekkora támogatást adhat a munkáltató.

Kedvezményes adózás mellett (34,51 százalékos közteherrel) havi 8 ezer forintos Erzsébet utalvány adható, és Szép-kártya. Munkahelyi étkezésre havonta 12 500 forintot adhat a munkáltató, valamint támogathatja az iskolakezdést, az iskolarendszerű képzést, a nyugdíj célú megtakarítást, és kifizetheti dolgozójának a helyi bérlet teljes árát.

A fentiek mellett normál adózással (49,98 százalékos) még számos béren kívüli juttatást adhat a munkáltató, az új rendszerben viszont elsődlegesen az adómentes és a kedvezményes adózású elemeket változtatják.

Így fog változni

A jövő évi cafeteria-rendszerben csak kettő elem lesz kedvezményes adózású, a Szép-kártya és évente legfeljebb 100 ezer forint készpénzt adhat a munkáltató a dolgozójának. A többi, korábban kedvezményes adózású elemek közterhe viszont felemelkedik 49,98 százalékra.

Bizonyos cafeteriaelemek népszerűsége csökkenhet azáltal, hogy a kedvezményes 34,51 százalékos adózás helyett felemelkedik 49,98 százalékosra a közterhe. Ilyen például az Erzsébet utalvány, az önkéntes nyugdíjpénztár, az egészségpénztár, a helyibérlet-térítés és az iskolakezdési támogatás is" 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- mondta a Pénzcentrumnak Fata László cafeteria-szakértő.

Ezekkel az elemekkel bővül

Eddig csak a bölcsődei ellátást támogathatta a munkáltató adómentesen, ezt most kiterjesztik az óvodai szolgáltatás és ellátást térítésére is. Ebbe beleszámít az állami, vagy magán bölcsődei és óvodai ellátás is, valamint a kisgyermek ottani étkezése is. Ezeket adómentesen megtéríthetik a cégek munkavállalóiknak.

Szintén adómentes juttatás lesz a lakhatási támogatás, ennek mértéke az első évben a minimálbér 40 százaléka lehet, a második-negyedik évben 25 százalék, az ötödik évtől pedig 15 százalék.

A munkába járást is támogathatja a cég - függetlenül attól, hogy az alkalmazott autóval, vagy akár biciklivel megy dolgozni - az eddigi 9 forint/kilométer helyett 15 forintot adhat adómentesen a munkavállalónak. 

Új elem lesz az adómentes egészségügyi szolgáltatás is, de erről pontos részleteket még nem lehet tudni, majd csak amikor a parlament elfogadta az új adótörvényt.

Mire számíthatunk?

"Az tapasztalható, hogy a munkáltatók nem a cafeteria-rendszerük megszüntetésén gondolkodnak, hanem egy olyan rendszer összeállításán, amivel továbbra is támogatni tudják a munkavállalókat. Sok esetben magasabb lesz a közteher egy-egy juttatáson, de az ajándék utalvány például eddig sem tartozott a kedvezményes adózású elemek közé, mégis népszerű, mert nagyon széles körben fel lehet használni" - mondta Fata László.

A jövő évi adótörvény (ennek része a cafeteria-rendszer is) végszavazása november végén lesz. A csomag főbb alapelveit már most is lehet tudni, tehát a szavazás során már inkább csak finomítások, a részletek pontosabb kidolgozása várható.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?