34 °C Budapest

Ha ez az 5 tulajdonság igaz rád, már 30 előtt kiégsz

2016. október 4. 17:25

Kimerültség, érdektelenség, gyenge teljesítmény, ingerlékenység, az empátia hiánya - ezek a legfőbb jellemzői a kiégésnek. Vannak olyan foglalkozások, amelyekben magasabb az esély a korai kiégésre, de a kutatások szerint a személyiség sokkal többet nyom a latba.

Akiknek a munkája az emberek körül forog, például szociális munkás, pedagógus, ápoló, vagy rendőr, különösen hajlamosak a kiégésre. Viszont azonos munkakörnyezetben dolgozók közében egyes munkavállalók hamarabb kiégnek a kutatások szerint. Átmenetileg lehet kezelni pihenéssel, és gyógyszeres segítség is van, de véglegesen csak nagy váltással lehet "kigyógyulni" belőle.

1. Nincs fókusz

A fiatalok különösen ki vannak téve az egzisztenciális figyelemelterelésnek. A leggyakoribb probléma ezen a ponton az, hogy nem azt csinálja az ember, amit igazán szeretne, amihez lenne belső motivációja is. Elviszik a külső elvárások, és a ráerőltetett szerepek. Aki viszont teljes szívvel végzi a munkáját, annak sokkal kisebb az esélye a kiégésre. 

2. Én-központúság

Az én-központúságnak a legnyilvánvalóbb tünete a nárcizmus, ami egy munkahelyen úgy is megnyilvánulhat, hogy nem szeret csapatban dolgozni a munkavállaló, meg van győződve arról, hogy ő különleges. Kiborul, ha valamit rosszul csinál, és napokig nem képes megbocsátani magának.

Ennek leküzdésében segíthet például az önkéntes munka. Bármi, a lényeg, hogy elterelje a figyelmét saját magáról, és inkább másokra figyeljen. És emellett fontos, hogy elfogadja saját esendőségét, hogy bizony olykor ő is hibázhat és tévedhet.

3. Perfekcionizmus

Egészségtelen, ha valaki folyamatosan a tökéletességre törekszik. Az ilyen ember retteg a kudarctól és rögeszmésen keresi mások elismerését. Ennek eredménye az érzelmi kimerülés, a kiégés magas szintje, nem lesz elégedett a munkájával és a valós eredményeivel sem. 

Ha nem éri el a céljait, akkor egyre kevésbé lesz kezdeményező, és csökken a munkája iránti szenvedélye. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Elzárkózás

Sokkal jobb lelki egészségnek örvendenek azok, akiknek vannak barátaik a munkahelyükön, és részesei a társaságnak. Azok, akik elszigetelődnek, képtelenek, vagy nem hajlandóak közel kerülni másokhoz, sokkal gyorsabban kiégnek.

5. Pesszimizmus

Az összes fent említett tulajdonság közül a pesszimizmus társul leggyakrabban kiégéssel. A cinikus alkalmazottak kevésbé keresik a kihívásokat, a szociális támogatást, a visszajelzést. A pesszimista ember szervezetében sokkal több a stresszhormon.

Nem igazságos azt állítani, hogy a kiégés kizárólag a fejben dől el, de a hozzáállás sokkal jobban befolyásolja, mint azt gondolnánk. A krónikus kiégés túl megy azon, hogy az ember nem elégedett a munkájával, gyakran rossz memóriával és koncentrálási nehézséggel is társul. Egy kiégett ember nagyobb valószínűséggel lesz depressziós, gyakrabban fáj a feje, emésztőszerv-rendszeri problémákkal küzd, de gyakori az alvászavar és a nyaki fájdalom is. Súlyosabb esetekben alkoholizmussal, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is párosul.

(via Business Insider)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
hrdoktor  |  2024.07.04 07:30
Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitá...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem