15 °C Budapest
Luxuscafetéria Magyarországon: ilyen juttatásokról még nem is hallottál

Luxuscafetéria Magyarországon: ilyen juttatásokról még nem is hallottál

2016. augusztus 26. 05:30

Nem álom többé a nyugati munkakörnyezet: egyre többet tesznek a cégek azért, hogy vonzó legyen egy munkahely, és ajánlják a kollégák másoknak is. Amellett, hogy ez az egyik leghatékonyabb toborzási módszer, segít megtartani az ott dolgozókat is. Utánajártunk, Magyarországon milyen extrém béren kívüli juttatások vannak.

A magyar munkavállalók harmada semmilyen béren kívüli juttatásban nem részesül a workania.hu belső felmérése alapján. Akik mégis kapnak valami extrát, ők is főleg étkezési, vagy utazási támogatást, irodai italellátást, esetleg céges mobilt. Vannak azonban egészen extrém juttatások is, még ha jelenleg a magyar cégeknek csak egy szűkebb rétege él ezzel a lehetőséggel.

Viszont egyre gyakrabban lehet találni olyan álláshirdetéseket, ahol ingyenes szállást, vagy buszjáratokat is biztosítanak a dolgozóknak, vagy ha valaki biciklivel akar bejárni a munkahelyére, akkor van lehetősége zuhanyozni.

Így könnyebb az a napi 8 óra

A "menő" munkahelyeken a cafeteria, ingyen kávé, csocsóasztal és csapatépítő rendezvények már teljesen normálisnak, mondhatni átlagosnak számítanak.

Van olyan munkahely, ahol egy telefonfülkét alakítottak át arra a célra, hogy elvonulhassanak a kollégák telefonos üzleti megbeszéléseket folytatni. De egyre gyakrabban alakítanak ki pihenő szobákat ággyal, tévével, masszázsfotellel" 

- mondta Sámson Dorottya, a Profession toborzási vezetője. Hozzátette, ezek főként azokon a munkahelyeken fordulnak elő, ahol nagyon fontos a kreatív és inspiráló közeg. 

Az extrémebbek

Közös ebédek, pénteki bowlingozás, céges grillezés a tetőteraszon, vagy közös hajózás a Dunán - ezek is egyre gyakrabban kapnak helyet a vállalati rendszerekben.

Egyes cégeknél a konyhában a kávéfőző mellett olyan gépek is találhatók, amik vattacukrot és popcornt készítenek. Megint máshol egy kis mágneskártyát kreditekkel töltenek fel minden hónapban a dolgozók számára, és azokkal lehet "fizetni" a céges automatáknál a túró rudiért és az üdítőért. A dekorációra és az inspiráló környezetre is egyre többet adnak a cégek, de talán a legextrémebb munkahelyi installáció, amiről eddig hallottunk: az iroda közepén elhelyezett csúszda.

Olyannal is találkoztam, hogy a házi kedvenceket is belehet vinni a munkahelyre, sőt egy cég saját  kutyát is tartott, és a kollégák közösen gondoskodtak róla" 

- mondta Ficza János, a Workania munkaerő-piaci szakértője.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakmai fejlődésre is adnak

A kényelmi juttatások mellett nagyon gyakoriak és kedveltek a szakmai extrák is, például fizeti a cég a dolgozónak, hogy tréningeken, kurzusokon vegyen részt, nyelvet tanuljon, esetleg külföldi szakmai rendezvényeken vegyen részt. Ezek gyakran motiváló eszközök is.

Főleg a kreatíviparban, az informatikai, valamint a nemzetközi cégeknél és a startupoknál jellemzőek ezek a plusz juttatások"

 - mondta Ficza János. 

Plusz pénz, ha hozol embert

Találtunk olyan álláshirdetést, amelyben ajánlási programot is feltűntettek: anyagi ösztönzéssel kérik a munkavállalót, hogy másoknak is ajánlja a céget. Tehát ha "viszel a vállalathoz új embereket", akkor azért pénzt kapsz, a hirdetés szerint a havi jövedelem 30 százaléka is elérhető ezzel.

A HR-szakértők már évek óta egyetértenek abban, hogy a legjobb toborzási módszer, ha a munkavállaló elégedett a munkahelyével, és szívesen beszél róla, ajánlja másoknak is. Továbbá ha valahol szeretnek dolgozni az emberek, akkor nem akarnak váltani. Tehát a fenti extra, béren kívüli juttatások mind azt szolgálják, hogy vonzó legyen az adott munkahely, a kollégák jól érezzék ott magukat, beszéljenek róla, ajánlják másoknak. Ezzel a cég márkája is épül, alacsonyabb lesz a fluktuáció, és nem kell aggódnia munkaerőhiány miatt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
perfekt  |  2021.06.07 08:31
Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tű...
hrdoktor  |  2021.06.07 06:14
Szinte fizikai ellenállást érez valamelyik sürgős munkahelyi teendője láttán, és igyekszik valami ür...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08