21 °C Budapest

Luxuscafetéria Magyarországon: ilyen juttatásokról még nem is hallottál

2016. augusztus 26. 05:30

Nem álom többé a nyugati munkakörnyezet: egyre többet tesznek a cégek azért, hogy vonzó legyen egy munkahely, és ajánlják a kollégák másoknak is. Amellett, hogy ez az egyik leghatékonyabb toborzási módszer, segít megtartani az ott dolgozókat is. Utánajártunk, Magyarországon milyen extrém béren kívüli juttatások vannak.

A magyar munkavállalók harmada semmilyen béren kívüli juttatásban nem részesül a workania.hu belső felmérése alapján. Akik mégis kapnak valami extrát, ők is főleg étkezési, vagy utazási támogatást, irodai italellátást, esetleg céges mobilt. Vannak azonban egészen extrém juttatások is, még ha jelenleg a magyar cégeknek csak egy szűkebb rétege él ezzel a lehetőséggel.

Viszont egyre gyakrabban lehet találni olyan álláshirdetéseket, ahol ingyenes szállást, vagy buszjáratokat is biztosítanak a dolgozóknak, vagy ha valaki biciklivel akar bejárni a munkahelyére, akkor van lehetősége zuhanyozni.

Így könnyebb az a napi 8 óra

A "menő" munkahelyeken a cafeteria, ingyen kávé, csocsóasztal és csapatépítő rendezvények már teljesen normálisnak, mondhatni átlagosnak számítanak.

Van olyan munkahely, ahol egy telefonfülkét alakítottak át arra a célra, hogy elvonulhassanak a kollégák telefonos üzleti megbeszéléseket folytatni. De egyre gyakrabban alakítanak ki pihenő szobákat ággyal, tévével, masszázsfotellel" 

- mondta Sámson Dorottya, a Profession toborzási vezetője. Hozzátette, ezek főként azokon a munkahelyeken fordulnak elő, ahol nagyon fontos a kreatív és inspiráló közeg. 

Az extrémebbek

Közös ebédek, pénteki bowlingozás, céges grillezés a tetőteraszon, vagy közös hajózás a Dunán - ezek is egyre gyakrabban kapnak helyet a vállalati rendszerekben.

Egyes cégeknél a konyhában a kávéfőző mellett olyan gépek is találhatók, amik vattacukrot és popcornt készítenek. Megint máshol egy kis mágneskártyát kreditekkel töltenek fel minden hónapban a dolgozók számára, és azokkal lehet "fizetni" a céges automatáknál a túró rudiért és az üdítőért. A dekorációra és az inspiráló környezetre is egyre többet adnak a cégek, de talán a legextrémebb munkahelyi installáció, amiről eddig hallottunk: az iroda közepén elhelyezett csúszda.

Olyannal is találkoztam, hogy a házi kedvenceket is belehet vinni a munkahelyre, sőt egy cég saját  kutyát is tartott, és a kollégák közösen gondoskodtak róla" 

- mondta Ficza János, a Workania munkaerő-piaci szakértője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakmai fejlődésre is adnak

A kényelmi juttatások mellett nagyon gyakoriak és kedveltek a szakmai extrák is, például fizeti a cég a dolgozónak, hogy tréningeken, kurzusokon vegyen részt, nyelvet tanuljon, esetleg külföldi szakmai rendezvényeken vegyen részt. Ezek gyakran motiváló eszközök is.

Főleg a kreatíviparban, az informatikai, valamint a nemzetközi cégeknél és a startupoknál jellemzőek ezek a plusz juttatások"

 - mondta Ficza János. 

Plusz pénz, ha hozol embert

Találtunk olyan álláshirdetést, amelyben ajánlási programot is feltűntettek: anyagi ösztönzéssel kérik a munkavállalót, hogy másoknak is ajánlja a céget. Tehát ha "viszel a vállalathoz új embereket", akkor azért pénzt kapsz, a hirdetés szerint a havi jövedelem 30 százaléka is elérhető ezzel.

A HR-szakértők már évek óta egyetértenek abban, hogy a legjobb toborzási módszer, ha a munkavállaló elégedett a munkahelyével, és szívesen beszél róla, ajánlja másoknak is. Továbbá ha valahol szeretnek dolgozni az emberek, akkor nem akarnak váltani. Tehát a fenti extra, béren kívüli juttatások mind azt szolgálják, hogy vonzó legyen az adott munkahely, a kollégák jól érezzék ott magukat, beszéljenek róla, ajánlják másoknak. Ezzel a cég márkája is épül, alacsonyabb lesz a fluktuáció, és nem kell aggódnia munkaerőhiány miatt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm