11 °C Budapest
Robbantják a rendszert: teljes átalakulás és több pénz vár a bölcsődékre

Robbantják a rendszert: teljes átalakulás és több pénz vár a bölcsődékre

2016. augusztus 23. 12:09

Teljesen átalakítja a kormány a bölcsődei ellátórendszert, négy intézményfajta közül választhatnak majd a 3 év alatti gyermeket nevelő szülők. Megemelik a családi bölcsődék támogatását is 30 százalékkal, és a férőhelyeket is 47 ezerről 60 ezerre növelik.

A családi napközik 2017. január elsejétől családi bölcsődeként működnek majd tovább. A kormány célja, hogy segítsen minden 3 év alatti gyermeket nevelő családot, és ha az édesanya kisgyermek mellett is szeretne dolgozni, akkor jó helyen tudhassa a gyermekét - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. 

A családi napközi megszűnésének egyik oka, hogy 2015. szeptember elsejétől bevezették a kötelező óvodát 3 éves kor felett, így már nincs lehetőség arra, hogy napközibe járjon a gyermek egészen iskolás koráig.

A szülők hagyományos, mini, családi és munkahelyi bölcsődék közül választhatnak majd.

A családi napköziket többségében civil szervezetek működtetik tovább, de az önkormányzatokkal is köthetnek megállapodást. Fontos határidő, hogy a családi napköziknek idén augusztus 31-ig jelezniük kell, hogy milyen bölcsődévé szeretnének átalakulni. A zökkenőmentes átállás érdekében mentorhálózatot alakítottak ki.

Változik a törvény is: eddig minden 10 ezer fő feletti lélekszámú településnek volt kötelező bölcsődét működtetni, jövő év elejétől viszont minden olyan településnek biztosítania kell a bölcsődei ellátást, ahol legalább 40, 3 év alatti gyermek él, vagy legalább 5 kisgyermek családja jelezte, hogy igényt tartanának az ellátásra.

Több pénz, több hely

Növelik a családi bölcsődék támogatását is, 30 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy minden kisgyermek után 346 ezer forint támogatást kap majd az intézmény - mondta Fűrész Tünde, a bölcsődei rendszerért feleős miniszteri biztos.

Négy operatív program biztosítja az a 100 millió forintot, amellyel a férőhelyek bővítését akarják megvalósítani: a jelenlegi 47 ezret 60 ezerre szeretnék felemelni. Az év végén pedig egy 4 milliárd forintos pályázat is nyílik majd, amely a munkahelyi bölcsődék létrehozását hivatott segíteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pedagógusi életpálya a dajkák előtt

Idén két és félszer annyi államilag támogatott helyet biztosítottak a csecsemőgondozó szakon a felsőoktatásban, mint korábban. Emellett a bölcsődei nevelőkre is kibővítették a pedagógus életpályamodellt, hogy vonzó karrier lehetőségként tekintsenek rá a fiatalok - mondta a miniszteri biztos. 

A megnövekelt férőhelyek száma, és a több intézmény létrehozása miatt több csecsemőgondozóra lesz majd szükség. A Pénzcentrum kérdésére, miszerint hogyan fogják megoldani a fentiekből fakadó munkaerőhiányt az államtitkár azt válaszolta, hogy szeretnék vonzóvá tenni a fiataloknak a felsőfokú képzést, valamint az új rendszer sokkal rugalmasabban kezeli a szaktudást, mint a jelenlegi. Hozzátette, a kisebb bölcsődék kisebb személyzetet is igényel, valamint tanfolyamokon próbálják képezni, illetve továbbképezni az intézmények dolgozóit.

Egy családi napközi működtetéséhez elegendő egy tanfolyamot elvégezni, és megszerezni a szükséges tanúsítványt. A későbbiekben ennek a tanfolyamnak az óraszámát jelentősen növelik, folyamatos képzéseket biztosítanak majd, valamint a jelenlegi bölcsődei dolgozókat is arra sarkallják majd, hogy végezzenek szakirányú felsfőfokú tanulmányokat - mondta dr. Mátay Katalin a Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületének elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?