4 °C Budapest

Robbantják a rendszert: teljes átalakulás és több pénz vár a bölcsődékre

2016. augusztus 23. 12:09

Teljesen átalakítja a kormány a bölcsődei ellátórendszert, négy intézményfajta közül választhatnak majd a 3 év alatti gyermeket nevelő szülők. Megemelik a családi bölcsődék támogatását is 30 százalékkal, és a férőhelyeket is 47 ezerről 60 ezerre növelik.

A családi napközik 2017. január elsejétől családi bölcsődeként működnek majd tovább. A kormány célja, hogy segítsen minden 3 év alatti gyermeket nevelő családot, és ha az édesanya kisgyermek mellett is szeretne dolgozni, akkor jó helyen tudhassa a gyermekét - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. 

A családi napközi megszűnésének egyik oka, hogy 2015. szeptember elsejétől bevezették a kötelező óvodát 3 éves kor felett, így már nincs lehetőség arra, hogy napközibe járjon a gyermek egészen iskolás koráig.

A szülők hagyományos, mini, családi és munkahelyi bölcsődék közül választhatnak majd.

A családi napköziket többségében civil szervezetek működtetik tovább, de az önkormányzatokkal is köthetnek megállapodást. Fontos határidő, hogy a családi napköziknek idén augusztus 31-ig jelezniük kell, hogy milyen bölcsődévé szeretnének átalakulni. A zökkenőmentes átállás érdekében mentorhálózatot alakítottak ki.

Változik a törvény is: eddig minden 10 ezer fő feletti lélekszámú településnek volt kötelező bölcsődét működtetni, jövő év elejétől viszont minden olyan településnek biztosítania kell a bölcsődei ellátást, ahol legalább 40, 3 év alatti gyermek él, vagy legalább 5 kisgyermek családja jelezte, hogy igényt tartanának az ellátásra.

Több pénz, több hely

Növelik a családi bölcsődék támogatását is, 30 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy minden kisgyermek után 346 ezer forint támogatást kap majd az intézmény - mondta Fűrész Tünde, a bölcsődei rendszerért feleős miniszteri biztos.

Négy operatív program biztosítja az a 100 millió forintot, amellyel a férőhelyek bővítését akarják megvalósítani: a jelenlegi 47 ezret 60 ezerre szeretnék felemelni. Az év végén pedig egy 4 milliárd forintos pályázat is nyílik majd, amely a munkahelyi bölcsődék létrehozását hivatott segíteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Pedagógusi életpálya a dajkák előtt

Idén két és félszer annyi államilag támogatott helyet biztosítottak a csecsemőgondozó szakon a felsőoktatásban, mint korábban. Emellett a bölcsődei nevelőkre is kibővítették a pedagógus életpályamodellt, hogy vonzó karrier lehetőségként tekintsenek rá a fiatalok - mondta a miniszteri biztos. 

A megnövekelt férőhelyek száma, és a több intézmény létrehozása miatt több csecsemőgondozóra lesz majd szükség. A Pénzcentrum kérdésére, miszerint hogyan fogják megoldani a fentiekből fakadó munkaerőhiányt az államtitkár azt válaszolta, hogy szeretnék vonzóvá tenni a fiataloknak a felsőfokú képzést, valamint az új rendszer sokkal rugalmasabban kezeli a szaktudást, mint a jelenlegi. Hozzátette, a kisebb bölcsődék kisebb személyzetet is igényel, valamint tanfolyamokon próbálják képezni, illetve továbbképezni az intézmények dolgozóit.

Egy családi napközi működtetéséhez elegendő egy tanfolyamot elvégezni, és megszerezni a szükséges tanúsítványt. A későbbiekben ennek a tanfolyamnak az óraszámát jelentősen növelik, folyamatos képzéseket biztosítanak majd, valamint a jelenlegi bölcsődei dolgozókat is arra sarkallják majd, hogy végezzenek szakirányú felsfőfokú tanulmányokat - mondta dr. Mátay Katalin a Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületének elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem