33 °C Budapest
Robbantják a rendszert: teljes átalakulás és több pénz vár a bölcsődékre

Robbantják a rendszert: teljes átalakulás és több pénz vár a bölcsődékre

2016. augusztus 23. 12:09

Teljesen átalakítja a kormány a bölcsődei ellátórendszert, négy intézményfajta közül választhatnak majd a 3 év alatti gyermeket nevelő szülők. Megemelik a családi bölcsődék támogatását is 30 százalékkal, és a férőhelyeket is 47 ezerről 60 ezerre növelik.

A családi napközik 2017. január elsejétől családi bölcsődeként működnek majd tovább. A kormány célja, hogy segítsen minden 3 év alatti gyermeket nevelő családot, és ha az édesanya kisgyermek mellett is szeretne dolgozni, akkor jó helyen tudhassa a gyermekét - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. 

A családi napközi megszűnésének egyik oka, hogy 2015. szeptember elsejétől bevezették a kötelező óvodát 3 éves kor felett, így már nincs lehetőség arra, hogy napközibe járjon a gyermek egészen iskolás koráig.

A szülők hagyományos, mini, családi és munkahelyi bölcsődék közül választhatnak majd.

A családi napköziket többségében civil szervezetek működtetik tovább, de az önkormányzatokkal is köthetnek megállapodást. Fontos határidő, hogy a családi napköziknek idén augusztus 31-ig jelezniük kell, hogy milyen bölcsődévé szeretnének átalakulni. A zökkenőmentes átállás érdekében mentorhálózatot alakítottak ki.

Változik a törvény is: eddig minden 10 ezer fő feletti lélekszámú településnek volt kötelező bölcsődét működtetni, jövő év elejétől viszont minden olyan településnek biztosítania kell a bölcsődei ellátást, ahol legalább 40, 3 év alatti gyermek él, vagy legalább 5 kisgyermek családja jelezte, hogy igényt tartanának az ellátásra.

Több pénz, több hely

Növelik a családi bölcsődék támogatását is, 30 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy minden kisgyermek után 346 ezer forint támogatást kap majd az intézmény - mondta Fűrész Tünde, a bölcsődei rendszerért feleős miniszteri biztos.

Négy operatív program biztosítja az a 100 millió forintot, amellyel a férőhelyek bővítését akarják megvalósítani: a jelenlegi 47 ezret 60 ezerre szeretnék felemelni. Az év végén pedig egy 4 milliárd forintos pályázat is nyílik majd, amely a munkahelyi bölcsődék létrehozását hivatott segíteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pedagógusi életpálya a dajkák előtt

Idén két és félszer annyi államilag támogatott helyet biztosítottak a csecsemőgondozó szakon a felsőoktatásban, mint korábban. Emellett a bölcsődei nevelőkre is kibővítették a pedagógus életpályamodellt, hogy vonzó karrier lehetőségként tekintsenek rá a fiatalok - mondta a miniszteri biztos. 

A megnövekelt férőhelyek száma, és a több intézmény létrehozása miatt több csecsemőgondozóra lesz majd szükség. A Pénzcentrum kérdésére, miszerint hogyan fogják megoldani a fentiekből fakadó munkaerőhiányt az államtitkár azt válaszolta, hogy szeretnék vonzóvá tenni a fiataloknak a felsőfokú képzést, valamint az új rendszer sokkal rugalmasabban kezeli a szaktudást, mint a jelenlegi. Hozzátette, a kisebb bölcsődék kisebb személyzetet is igényel, valamint tanfolyamokon próbálják képezni, illetve továbbképezni az intézmények dolgozóit.

Egy családi napközi működtetéséhez elegendő egy tanfolyamot elvégezni, és megszerezni a szükséges tanúsítványt. A későbbiekben ennek a tanfolyamnak az óraszámát jelentősen növelik, folyamatos képzéseket biztosítanak majd, valamint a jelenlegi bölcsődei dolgozókat is arra sarkallják majd, hogy végezzenek szakirányú felsfőfokú tanulmányokat - mondta dr. Mátay Katalin a Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületének elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?