14 °C Budapest

7 tipp, ha már menekülni akarsz a munkahelyedről

2016. augusztus 11. 16:50

A munkahelyváltás kemény ügy, és bizony ezen a területen is előfordulhat, hogy nagyon mellényúl az ember, vagy már az elején megtapasztalja, hogy nem egészen olyan feladatokat kell elvégeznie, amit az interjún ajánlottak neki. Ha ilyen helyzetben vagy, fogadd meg az alábbi tanácsokat, és későbbiekben sem ér hátrány a korai távozásod miatt.

Ha megérkezik a netes rendelésed, és furdal a lelkiismeret, hogy drága kabátot vettél, és igazán még szükséged sincs rá, akkor egyszerű a dolgod: visszaküldöd, az árát visszakapod, és minden megy tovább. Ha viszont az új munkahelyeden az első napod után ugyanezt a fájdalmat érzed, ott már kicsit bonyolultabb a helyzet.

Patrick King, kommunikációs szakember, és üzleti könyvek szerzője szerint egyáltalán nem ritka jelenség, hogy valaki azonnal ki akarjon lépni egy új munkahelyről. Véleménye szerint ennek három oka lehet. Az első, hogy ez a munka volt a "tartalék", és végül keresztülhúzta az álom lehetőséget, ami csak néhány napot késett. A második buktató a cég kultúrája és az ott dolgozó társaság, a harmadik pedig, hogy teljesen más munkát adtak, mint amiről az állásinterjú során szó volt. Ha ilyen helyzetben találod magad, és kétségbeesetten próbálsz menekülni, itt van 7 tipp, hogyan kezdj hozzá.

1. Ne cselekedj gondolkodás nélkül

Lehet, hogy az első nap borzalmas volt, de adj a dolognak néhány napot, vagy akár egy hetet is, mielőtt döntesz. Bizonyosodj meg arról, mit is szeretnél igazán. Persze nagy a kísértés abban az esetben, ha álmaid munkáltatója keres meg egy ajánlattal, de a szakember szerint, még ilyenkor is érdemes várni egy kicsit. Mérlegelj, fontold meg az összes lehetőséget, nézd meg az előnyöket és hátrányokat. Ez alól természetesen kivétel, ha az új munkáltató valami illegális, vagy etikátlan dolgot csinál, mert akkor nincs min gondolkodni.

A második lépés legyen az, hogy megnézed, hogyan lehet rajta javítani. Ha sehogy, akkor olvasd tovább a következő hat lépést.

2. Ne égess fel minden hidat

Amikor egy cég felvesz, akkor időt és pénzt áldoznak rád, tehát jó eséllyel nem lesznek elragadtatva, amikor néhány nap után kilépsz. És ennél a pontnál nagyon fontos a "hogyan". Sosem tudhatod, hogy mikor keresztezik ezek az emberek újra az utadat. Ha nem is az adott cégnél, de lehet, hogy később még rajta múlhat egy igazán szuper munkád. A lényeg, hogy ne égesd fel magad mögött a hidat.

3. Személyesen tedd meg

"Tedd meg azt a szívességet, hogy láthatja az arcodat, amikor elmondod" - hangsúlyozta King. "Gyakran előfordul, hogy félreérthető, vagy teljesen érzelemmentesre sikerül egy e-mail, tehát már csak a félreértések elkerülése végett is érdemes inkább személyesen megbeszélni ezt a dolgot. Arra nincs trükk, hogy elkerüld a negatív szituációt, de ha látod a reakcióit, akkor ellenőrizheted, hogyan értelmezi és értékeli mindazt, amit mondasz."

4. Maradj legalább két hetet

Teljesen természetes, hogy nem vagy lojális az új munkáltatódhoz. Viszont akkor is érdemes legalább két hetet maradni, hogy legyen egy kis idejük találni valakit helyetted. Ez is jó módszer arra, hogy elkerüld az "égő hidat". Hálásak lesznek érte, hogy nem hagyod őket gondban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. Mond el miért, de ne magyarázd túl

Magyarázd el, hogy miért döntöttél úgy, hogy elhagyod a céget, de csak annyit mondj, amennyire szükség van. Ne mutogass ujjal, és ne blamáld a céget. Próbálj objektív és érzelemmentes maradni.

6. Segíts megtalálni az utódodat

Vélhetően van a tarsolyukban még néhány ember, vagy a fiókban néhány önéletrajz, és lesz kinek felkínálniuk a megüresedő állást, mégis egy nagyon kedves gesztus, ha felajánlod, hogy segítesz megtalálni az utódodat. 

7. Hagyd jó helyen!

Teljesen mindegy, hogy ki következik utánad, segítsd, hogy könnyen felvegye a munkát. Néhány kis jegyzet, megjegyzés egy-egy munkafolyamathoz már sokat segíthet, hogy egyszerű és fájdalommentes legyen minden résztvevőnek a váltás.

Cikkünk a Business Insider nyomán készült.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem