16 °C Budapest
7 tipp, ha már menekülni akarsz a munkahelyedről

7 tipp, ha már menekülni akarsz a munkahelyedről

2016. augusztus 11. 16:50

A munkahelyváltás kemény ügy, és bizony ezen a területen is előfordulhat, hogy nagyon mellényúl az ember, vagy már az elején megtapasztalja, hogy nem egészen olyan feladatokat kell elvégeznie, amit az interjún ajánlottak neki. Ha ilyen helyzetben vagy, fogadd meg az alábbi tanácsokat, és későbbiekben sem ér hátrány a korai távozásod miatt.

Ha megérkezik a netes rendelésed, és furdal a lelkiismeret, hogy drága kabátot vettél, és igazán még szükséged sincs rá, akkor egyszerű a dolgod: visszaküldöd, az árát visszakapod, és minden megy tovább. Ha viszont az új munkahelyeden az első napod után ugyanezt a fájdalmat érzed, ott már kicsit bonyolultabb a helyzet.

Patrick King, kommunikációs szakember, és üzleti könyvek szerzője szerint egyáltalán nem ritka jelenség, hogy valaki azonnal ki akarjon lépni egy új munkahelyről. Véleménye szerint ennek három oka lehet. Az első, hogy ez a munka volt a "tartalék", és végül keresztülhúzta az álom lehetőséget, ami csak néhány napot késett. A második buktató a cég kultúrája és az ott dolgozó társaság, a harmadik pedig, hogy teljesen más munkát adtak, mint amiről az állásinterjú során szó volt. Ha ilyen helyzetben találod magad, és kétségbeesetten próbálsz menekülni, itt van 7 tipp, hogyan kezdj hozzá.

1. Ne cselekedj gondolkodás nélkül

Lehet, hogy az első nap borzalmas volt, de adj a dolognak néhány napot, vagy akár egy hetet is, mielőtt döntesz. Bizonyosodj meg arról, mit is szeretnél igazán. Persze nagy a kísértés abban az esetben, ha álmaid munkáltatója keres meg egy ajánlattal, de a szakember szerint, még ilyenkor is érdemes várni egy kicsit. Mérlegelj, fontold meg az összes lehetőséget, nézd meg az előnyöket és hátrányokat. Ez alól természetesen kivétel, ha az új munkáltató valami illegális, vagy etikátlan dolgot csinál, mert akkor nincs min gondolkodni.

A második lépés legyen az, hogy megnézed, hogyan lehet rajta javítani. Ha sehogy, akkor olvasd tovább a következő hat lépést.

2. Ne égess fel minden hidat

Amikor egy cég felvesz, akkor időt és pénzt áldoznak rád, tehát jó eséllyel nem lesznek elragadtatva, amikor néhány nap után kilépsz. És ennél a pontnál nagyon fontos a "hogyan". Sosem tudhatod, hogy mikor keresztezik ezek az emberek újra az utadat. Ha nem is az adott cégnél, de lehet, hogy később még rajta múlhat egy igazán szuper munkád. A lényeg, hogy ne égesd fel magad mögött a hidat.

3. Személyesen tedd meg

"Tedd meg azt a szívességet, hogy láthatja az arcodat, amikor elmondod" - hangsúlyozta King. "Gyakran előfordul, hogy félreérthető, vagy teljesen érzelemmentesre sikerül egy e-mail, tehát már csak a félreértések elkerülése végett is érdemes inkább személyesen megbeszélni ezt a dolgot. Arra nincs trükk, hogy elkerüld a negatív szituációt, de ha látod a reakcióit, akkor ellenőrizheted, hogyan értelmezi és értékeli mindazt, amit mondasz."

4. Maradj legalább két hetet

Teljesen természetes, hogy nem vagy lojális az új munkáltatódhoz. Viszont akkor is érdemes legalább két hetet maradni, hogy legyen egy kis idejük találni valakit helyetted. Ez is jó módszer arra, hogy elkerüld az "égő hidat". Hálásak lesznek érte, hogy nem hagyod őket gondban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. Mond el miért, de ne magyarázd túl

Magyarázd el, hogy miért döntöttél úgy, hogy elhagyod a céget, de csak annyit mondj, amennyire szükség van. Ne mutogass ujjal, és ne blamáld a céget. Próbálj objektív és érzelemmentes maradni.

6. Segíts megtalálni az utódodat

Vélhetően van a tarsolyukban még néhány ember, vagy a fiókban néhány önéletrajz, és lesz kinek felkínálniuk a megüresedő állást, mégis egy nagyon kedves gesztus, ha felajánlod, hogy segítesz megtalálni az utódodat. 

7. Hagyd jó helyen!

Teljesen mindegy, hogy ki következik utánad, segítsd, hogy könnyen felvegye a munkát. Néhány kis jegyzet, megjegyzés egy-egy munkafolyamathoz már sokat segíthet, hogy egyszerű és fájdalommentes legyen minden résztvevőnek a váltás.

Cikkünk a Business Insider nyomán készült.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?