11 °C Budapest

Holnaptól gyökeresen megváltozik az életed: mutatjuk, mire készülj

2016. július 31. 17:05

Több változást is hoz az augusztus elseje, például hatályba lépnek az adótörvények módosításai. Összegyűjtöttük, mi lesz más, mint eddig.

Az adótörvény-módosításait júniusban fogadták el, és több változás is augusztus elsejével lép hatályba. Holnaptól kiküldetésnek minősül a hivatali és üzleti utazás. Ebbe nem tartozik bele a munkába járás és a munkáltató székhelyére, telephelyére történő bejárás.

Bevezetik a sportrendezvényt, mint új fogalmat. Ezzel egy időben az is változik, hogy csak sportszervezet vagy sportszövetség rendezhet adómentesen sportrendezvényt.

Újraélesztik augusztus 1-jétől a Karrier Híd Programot, ennek keretében szociális hozzájárulási adókedvezményt lehet igénybe venni, ha olyan személyeket alkalmaz a cég, akik alkalmazásukat közvetlenül megelőzően a közszférában dolgoztak.

Kevesebb támogatás

Továbbra is van lehetőség adómentes munkáltatói juttatásra, amelyek lakás vásárlásra, építésre, bővítésre, felújításra, és ilyen célra felvett hitelek visszafizetésére, de lényeges változásokkal, mint eddig. A lakáscafeteria új szabálya 8 négyzetméteres helyiséget már egész szobának számít, az ennél kisebb helyiségeket egyáltalán nem kell számításba venni, és eltűnik a félszoba fogalma is.

KATTINTS: Hétfőtől változik a lakáscafeteria: kevesebben élhetnek a kedvezménnyel

A másik meghatározó paraméter az együttlakók száma. A szobák száma 1-2 fő esetén nem haladhatja meg a 3 szobát, 3-4 fő esetén pedig a 4 szobát, máskülönben nem részesülhetnek az adómentes juttatásban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milliós büntetés jöhet

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert (ekáer) illetően is lesznek változások: holnaptól már azokra az áruszállításokra is vonatkozik a bejelentési kötelezettség, amelyeknél a jármű önmagában nem lenne útdíjköteles, de áruval együtt a tényleges tömege meghaladja a 3 és fél tonnát. További változás, hogy 

akár egymillió forintos bírságot is kiszabhat a NAV, és a megfizetésig külön határozat nélkül visszatarthatja a fuvareszközt, ha a fuvarozó az adóhatóság által felhelyezett hatósági zárat megsérti. 

Ugyanis a zárat sértetlen állapotban kell mindaddig megőrizni, amíg az adóhatóság el nem távolítja azt. 

De ha a bejelentett termék mennyisége nem egyezik a ténylegesen fuvarozottéval, akkor is ki lehet szabni mulasztási bírságot. A bírság mértéke a bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru értékének 40 százalékáig terjedhet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?